Mandriva ponovno u krizi!

Izgleda da je Mandriva ponovno u problemima, i to ovaj puta prilično velikima. Taman kada smo se ponadali da im je krenulo, iznenada stižu vijesti o mogućem skorom prekidu rada ove francuske tvrtke.

Naime, Mandrivi trebaju značajna sredstva da bi nastavila svoje poslovanje, ali u tome nije problem jer su sredstva već nabavljena. Problem je što prijenos četiri milijuna eura koje je već osigurao ruski investitor blokira mali Mandrivin dioničar, tvrtka Linlux. Navodno ovo nije prvi ovakav pokušaj ove tvrtke. Linlux je i prije par godina pokušao blokirati sličnu transakciju ali se Mandriva tada uspjela izvući.

Ako ova transakcija ne prođe, Mandriva će biti primorana proglasiti stečaj i prestati s radom šesnaestog siječnja.

 

Mandriva 2011

 

Iako je Mandrivina popularnost u posljednjih par godina značajno pala, moramo priznati da je Mandriva odigrala značajnu ulogu u širenju Linuxa na području Europe. Nakon prošlogodišnje krize Mandriva se sabrala i počela svu energiju unositi u razvoj jedinstvenog KDE sučelja i poboljšavanju korisničkog iskustva.

Nešto što je trebalo početi donositi plodove u sljedećim izdanjima ove distribucije. Bilo bi šteta da ovaj nasljednik Mandrake Linuxa nestane jer je prevažan dio povijesti Linuxa. PCLOS i Mageia bi bili jako usamljeni ostatci ove priče.

Izvor:ITworld

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

11 komentara

 1. Lutherus napisao:

  Kad Mandriva nije bila u problemima?

 2. Branko napisao:

  A malo su bili isplivali u zadnje vrijeme.
  Iako je ova Mandriva bila bugičava, nadali smo se da će se oporaviti.
  Ipak se u nju ulaže dosta novaca.

 3. Shicy napisao:

  Šteta, baš šteta… Istina da su u posljednje vrijeme u problemima, ali su uvijek nekako držali glavu nad vodom…Valjda će se i ovaj put izvući…

 4. Lutherus napisao:

  Iskreno, čak mi i drago da su propali. Zadesila ih sudbina kojom su uništili Mandrake a od njegove ostavštine napravili sprdačinu. Živio nama PCLOS 1 000 godina.

 5. Branko napisao:

  Znao sam da ces to reci.
  Mandriva stvarno nikako da napravi dobru distru. Svaki puta bude skoro pa dobra i svaki puta se nadamo da ce sljedeca konacno pogoditi. Evo, ja otkad znam za Linux stalno ista prica. Mogu misliti sto to znaci vama koji ste koristili Mandrake koji je bio vrhunska distra.
  I nije mi jasno kako firma iza koje stoje toliki novci i koja ima placene developere nikako ne moze napraviti dobar proizvod a ekipa od dva covjeka u garazi sloze vrhunsku distru. Mandriva nije nikad imala viziju.

 6. Lutherus napisao:

  Nikad nisu imali ljubav i strast koju je imal Gaël Duval. Oni su smatrali Mandrivu još jednim proizvodom i izvorom zarade pa sam Linux nisu shvaćali ozbiljno što se vidjelo u njihovom kernelu. Apsurdno je da firma sa toliko inženjera ima najlošiji kernel na tržištu i distribuciju koja ne može par dana izdržati stabilno bez da se sruši ili da se nešto ne pokvari. A i 2010 im je Gaël Duval sa svojom tužbom pokupil podosta love i gurnul ih u probleme a onda još i ekipa oko Megie okupljena ih tužila,…

 7. Lutherus napisao:

  A mžemo i drugačije gledati. Da nisu upropastili Mandrake nebi nikad stavil Debian

 8. Branko napisao:

  Da je bilo drugacije sad bi za Ubuntu trazili rpm pakete po netu.

 9. Sceko napisao:

  Kako god tu je ubuntu, opensuse, mint sve isto sr…e drugo pakovanje…

 10. Shicy napisao:

  Sceko, ja ih nebi nazvao baš “sr…ima” 😉
  Ubuntu i OpenSuSe su ozbiljne distribucije koje imaju svoj krug stalnih korisnika te imaju relativno jasnu viziju 😉
  a Mandriva je, najblaže rečeno, tužna distribucija…toliko novca utučenog u nju i opet je loša…
  kad bi se barem spasili i izvukli neke pouke…

 11. retsam napisao:

  Nema spasa mandrivi iako se financijski izvuče baza korisnika i developera je sve manja i manja, a kvaliteta proizvoda i motivacija tanja i tanja. Mandrake se možda novim korisnicaima čini kao ubuntu prošlosti, što nije istina mandrake je neusporediv s bilo kojom distribucijom danas i jedini njezin pravi naslijednik je PCLOS. Ova konstatacija da je “sve isto sranje drugo pakovanje” ne stoji jer da je tako danas se ne bi vodile polemike o standardizaciji i ne bi postojale distribucije preporučljivije za početnike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.