Usporedba: Chakra, Manjaro i ArchBang

Arch Linux odlična je distribucija za korisnike koji žele bolju kontrolu nad svojim sustavom, uvijek najnoviji softver i KISS princip. Arch se pokazao i kao odlična baza za kreiranje novih distribucija.

Ovaj članak nije detaljna recenzija niti vodič za instalaciju. Usporedio sam tri popularne distribucije temeljene na Archu i pokušao vidjeti koliko su blizu ili daleko od Archa po filozofiji, ali i realizaciji svega onoga što jednu distribuciju čini različitom od drugih.

Sve tri distribucije instalirane su i testirane na pet godina starom laptopu Acer Aspire 5520 koji se sastoji od sljedećih komponenti: AMD Turion 64 x2 TL-62 2.1 GHz, nVidia GF7000M onboard, RAM DDR2 4 GB 667 MHz, HDD Toshiba 5400 rpm 160 GB, 15.4″ 1280×800.

Također, Chakra i Manjaro live medije pokrenuo sam bez instalacije i na desktop računalu s AMD Radeon HD 7850 grafičkom karticom radi provjere kako se distribucije nose s često problematičnim vlasničkim Catalyst driverima. ArchBang nisam tako pokrenuo jer ne dolazi s vlasničkim driverima, a procedura instalacije Catalyst (i ostalih) drivera identična je kao na Arch Linuxu, koji koristim već više od tri godine i s kojeg ovo pišem.


Chakra

Chakra Linux već je nekoliko godina s nama. Prvo izdanje pojavilo se 30. kolovoza 2010. godine. Rad na Chakri započeli su KDEmod developeri s ciljem stvaranja distribucije jednostavne za upotrebu, ali sa zadržanim osnovnim osobinama Arch Linuxa pod KDE okruženjem. Polako ali zamjetno, ova distribucija postaje sve stabilnija i bolja. Specifična je po svojoj KDE isključivosti i donedavno čudnom načinu instalacije aplikacija koje nisu iz KDE tabora pomoću tzv. bundleova. Za razliku od Archa koji je u potpunosti rolling release, Chakra koristi semi-rolling release princip. Cilj je omogućiti dovoljno stabilnu bazu na kojoj se testira i gradi ostatak sustava, ili bolje rečeno KDE-a. Zato u Chakri nećemo odmah dobiti najnoviji Xorg, kernel ili drivere, ali će KDE biti svjež i ispoliran. Testirane verzije su 2013.03 i 2013.05 – Benz, a u trenutku objave članka najnovija verzija koju možete preuzeti je 2013.05 – Benz.

Live medij

ISO slika iznosi 1.6 GB, pa CD medij otpada kao mogućnost. Chakra ionako nije namijenjena za vrlo stara računala i isključivo je 64-bitni sustav. Nakon snimanja ISO slike na medij i prvog pokretanja pojavit će se Grub izbornik. Live sustav možemo podići sa slobodnim ili vlasničkim driverima.

Chakra: Grub izbornik
Chakra: Grub izbornik
Chakra live
Chakra live

Instalacija

Installer nazvan Tribe lijepo izgleda i dobro obavlja svoj posao. U nekim stvarima podsjeća na sam KDE jer nudi mnoštvo funkcija uz očuvanu jednostavnost.

Tribe instaler
Tribe installer

 

Ipak, neke dijelove installera treba još doraditi. Uočljivi su detalji koji upućuju na to da Chakrina ekipa ima dobre ideje koje zahtijevaju još poliranja. Primjerice, pri izboru tipkovnice dobijemo grafički prikaz s rasporedom tipki. Međutim, izborom hrvatskog rasporeda znakovi na prikazanoj tipkovnici ne budu dobro prikazani. Ovo ne utječe na samu funkcionalnost, jer hrvatski raspored bude ispravno podešen, a u polju za provjeru sve uredno radi.

Tribe: hrvatski raspored
Tribe: hrvatski raspored

 

Izbor jezika i vremenske zone također je grafički, s globusom koji možemo rotirati i na njemu klikom na željeni grad izabrati vremensku zonu. S lijeve strane je klizač za zoom, a isto radi i kotačić miša. Ako vam se to ne sviđa, postavke možete odabrati i pomoću izbornika ispod.

Kreiranje korisničkih računa jednostavno je i odmah možemo podesiti prijavu u budući sustav kako želimo. Nudi nam se izbor iste ili različite šifre za korisnika i root, automatsko prijavljivanje i dodavanje novog korisnika.

Particioniranje je relativno jednostavno, ali zahtijeva nešto više pažnje nego ostale stavke instalacije. LVM, RAID i automatsko particioniranje za sada nije podržano. Izbor Advanced opcije daje nam potpunu kontrolu i pristup KDE Partition Manageru optimiziranom od strane Chakra projekta. KDE Partition Manager otvorit će se u zasebnom prozoru, pa pripazite da ga ne minimizirate jer će vas instalacija vratiti u full screen gdje neće ništa raditi, očekujući završetak rada s particijama. Nije velik problem, ali moglo je biti bolje riješeno. Sam KDE Partition Manager bi trebalo integrirati u installer umjesto da se otvara u vlastitom prozoru.

Vrstu instalacije možemo izabrati u sljedećem koraku. Nudi nam se offline instalacija s live medija i network instalacija gdje će se paketi automatski preuzeti iz repozitorija. Naravno, u drugom slučaju moramo imati podešenu vezu na internet. Prednost je što ćemo odmah dobiti ažuriran sustav, a možemo i birati kategorije aplikacija koje želimo instalirati (Wireless, CCR, Graphics, Burning, Printing, Multimedia, Gtk Integration, Miscellaneous). Nažalost, u mom slučaju mrežna instalacija nije prolazila, pozdravljajući me porukom o grešci prije samog završetka instalacije.

Kad prođemo sve korake koje nam ponudi installer, dobit ćemo pregled odabranih postavki. Klikom na Next slijedi instalacija uz indikator napredovanja i prikaz slajdova koji se ponavlja (screenshoti aplikacija, Chakra logo i sl.). Sama instalacija trajala je dvadesetak minuta.

Na kraju je ponuđeno instaliranje bundleova (2013.03), prilagodba inicijalnog ramdiska za USB boot i dodavanje Chakre u postojeći bootloader u slučaju da već imate instaliran jedan ili više Linux sustava i ne želite mijenjati bootloader. Ovo nisam isprobao jer sam Chakru instalirao na prazan disk.

Slijedi ponovno pokretanje računala. Ako niste izabrali automatsko prijavljivanje u sustav, dočekat će vas ekran za prijavu. Upravitelj zaslona je KDM. Obavezno kliknite na vaše korisničko ime, pa tek onda upišite šifru. U protivnom ćete stalno biti vraćani na prijavu. Ovo ponašanje poslije možete promijeniti i prilagoditi u System Settings – System Administration – Login Screen – Convenience izborniku.

Rad

Desktop izgleda atraktivno i moderno, čemu doprinosi Dharma KDE tema i lijepi wallpaper. Korisnici KDE-a snaći će se odmah. Ostalima će vjerojatno smetati postojanje isključivo KDE aplikacija u službenim repozitorijima. Donedavno najpopularnije ne-KDE aplikacije poput Firefoxa, LibreOfficea ili Gimpa instalirale su se posebno, pomoću već spomenutih bundleova. Riječ je o čudnom (barem za Linux svijet) rješenju gdje se paketi instaliraju u zasebne direktorije ne miješajući se s ostatkom sustava. Nedavno izdana Chakra 2013.05 Benz napušta takav sustav. Od sada su takve aplikacije smještene u Extra repozitorij. Međutim, to ne znači da se ne-KDE aplikacije instaliraju kao kod svih ostalih distribucija. Segregacija je i dalje prisutna, pa se takve aplikacije instaliraju u posebni /extra direktorij.

Instalirana Chakra
Svježe instalirana Chakra

 

Bundleovi, ili po novom Extra repozitorij, nisu jedini način za doći do ostalih aplikacija. Postoji i Chakrin korisnički repozitorij nalik na AUR pod nazivom CCR (Chakra Community Repo) te istoimena naredba kojom pokrećemo instalaciju programa. Nažalost, CCR je siromašniji od AUR-a, ali broj aplikacija raste jer korisnici svakodnevno dodaju nove pakete.

Zanimljivo je da Chakra, iako vrlo GUI-orijentirana, kao upravitelj paketa koristi Pacman. Proteklih godina već su postojali pokušaji s grafičkim upraviteljem paketa, ali se nisu pokazali kao stabilno rješenje. Sada Chakra dolazi s instaliranim GUI upraviteljem paketa Oktopi koji je zapravo samo grafički frontend za Pacman. Kada su Arch i njegovi derivati u pitanju, Pacman je još uvijek nezamjenjiv, barem dok se ne pojavi grafički upravitelj Akabei koji bi trebao u potpunosti zamijeniti Pacmana u Chakri.

Chakra CCR upgrade
Chakra CCR upgrade

 

Što se tiče samog rada, nisam primijetio veće probleme. Ponekad bi se nakon prijave u sustav zvuk isključio, iako je kod prethodne odjave bio uključen. Pretpostavljam da je glavni krivac za ovo PulseAudio koji sam na svim svojim radnim instalacijama Arch Linuxa maknuo zbog sličnih problema i koristim samo Alsu.

Sve ostalo radi sasvim dobro. Budući da sam izabrao vlasničke drivere za grafičku karticu (jer samo s njima imam upotrebljivo računalo) još pri pokretanju live medija, stara integrirana nVidia GF7000M je prepoznata bez problema, a Chakra se pobrinula za drivere i na instaliranom sustavu. Live medij s vlasničkim driverima (bez instalacije) sam isprobao i na desktop računalu s AMD/ATI HD 7850 grafičkom karticom. Chakra je učitala Catalyst drivere, (uz stariji Xorg 1.12) i sve je radilo bez problema.

Tijekom mjesec dana Chakru sam koristio za uobičajene stvari koje inače obavljam na laptopu, a u to spada surfanje, gledanje videa, slušanje glazbe i pisanje. Dakle, ništa posebno ni zahtjevno, a to mi je i bio cilj. Chakra se u tim stvarima ponaša odlično. Uzmemo li u obzir jednostavnu instalaciju i intuitivno KDE okruženje, bez oklijevanja se može preporučiti i početnicima.


Manjaro

Manjaro je mlađa distribucija od Chakre; s nama je tek odnedavno i još je u beta fazi. U ovom trenutku je moguće preuzeti verziju 0.8.6, a testirao sam i prethodnu (0.8.5). Službeno dolazi u dvije varijante: Xfce i Openbox. Xfce je primarno grafičko okruženje. Postoje i community izdanja koja uključuju E17, MATE, LXDE i KDE okruženja. Cinnamon je i dalje prisutan iako mu je prijetilo izbacivanje zbog problema s kompatibilnošću s novijim GTK bibliotekama. Vidjet ćemo kako će se stvari s Cinnamonom razvijati, pogotovo ako imamo na umu da Mint ekipa planira napustiti Gnome kao bazu za Cinnamon. Manjaro preuzmite ovdje.

Live medij

Manjaro dolazi u 32 i 64-bitnoj verziji. ISO slika s Xfce DE-om ne stane na CD medij jer zauzima 1 GB (32 bita) i 1,2 GB (64 bita). Međutim, ako imate samo CD uređaj, možete skinuti Openbox verziju koja će stati na CD medij. Također, postoji još manji Manjaro Minimal Net Edition s kojim ćete dobiti samo bazu, minimalnu instalaciju bez grafičkog okruženja namijenjenu korisnicima kojima treba server ili žele instalirati samo odabrane pakete.

Jednako kao Chakra, live Manjaro nam u početnom izborniku nudi mogućnost pokretanja s vlasničkim grafičkim driverima.

Manjaro: Grub izbornik
Manjaro: Grub izbornik
Manjaro live
Manjaro live
Manjaro live
Manjaro live s ATI Catalyst driverima i Xorg

Instalacija

Od verzije 0.8.5 Manjaro dolazi s grafičkim installerom. U usporedbi s Chakrinim Tribe installerom izgleda siromašno, ali svoju funkciju obavlja dobro. Dvije distribucije već se pri samoj instalaciji razlikuju, kao što se razlikuju i njihova grafička okruženja. Xfce je jednostavniji s manje opcija, ali je brz i radi odlično. KDE je glomazniji, ali nudi mnoštvo dodatnih funkcija. U Manjaru ćete neke stvari podešavati nakon instalacije jer ne postoje opcije u installeru, a kod Chakre to možete učiniti već prilikom same instalacije, ako tako želite.

Manjaro instaler
Manjaro installer
Manjaro instaler: hrvatski raspored
Manjaro installer: hrvatski raspored

 

Za particioniranje diska installer koristi provjereni GParted. Instalacija je nešto brža od Chakrine i traje petnaestak minuta na testnom laptopu.

O Manjarovom installeru se zapravo nema mnogo za reći. Vrlo je intuitivan i jednostavan za upotrebu, stoga vjerujem da se i manje iskusni korisnici lako mogu snaći u njemu bez dodatnih objašnjenja.

Rad

Nakon instalacije i prvog pokretanja pojavit će se ekran za prijavu u zelenim tonovima. Upravitelj zaslona je LightDM.

Manjaro radi vrlo glatko. Za instalaciju i nadogradnje softvera brine se Pamac, grafički upravitelj paketa. Ako ste Arch korisnik i više volite terminal, nećete naići ni na kakva iznenađenja. Manjaro koristi Pacman za instalaciju paketa iz službenih repozitorija, a za pakete iz AUR-a tu je predinstalirani Yaourt koji, naravno, možete koristiti i za instalaciju paketa iz službenih repozitorija umjesto Pacmana.

Moram priznati da mi je kao dugogodišnjem korisniku Archa i Yaourta ovakvo rješenje daleko elegantnije od Chakrinog. Manjaro, poput Chakre, ima svoje repozitorije za glavninu sustava i aplikacija. Međutim, za razliku od Chakre koja ima svoj CCR, Manjaro koristi isti AUR (Arch User Repository) koji koristi i Arch. To znači da će vam za instalaciju biti dostupan gotovo svaki program koji postoji za Linux.

Svježe instalirani Manjaro
Svježe instalirani Manjaro

 

Xfce je malo izmijenjen i prilagođen, a najuočljivija prilagodba u odnosu na standardni Xfce je Plank dock smješten uz donji rub ekrana za brzi pristup najčešće pokretanim programima. Dodavanje pokrenutih programa u Plank svodi se na desni klik na ikonu već pokrenutog programa i izbor odgovarajuće opcije. Zanimljivo je da će nas u Planku nakon instalacije dočekati Steam ikona.

Sučelje je vrlo intuitivno i konzervativno, što je od Xfcea i očekivano. Kao i ekran za prijavu, desktop je vrlo zelen. Manjaro je još jedna zelena distribucija.

Manjaro, Tilda, Conky
Manjaro, Tilda, Conky

 

Od problema istaknuo bih slične poteškoće sa zvukom kao kod Chakre, s razlikom da ovdje nakon prijave u sustav zvuk bude isključen. Moram ga svaki put uključivati klikom na ikonicu u gornjem panelu. Vrlo iritantno. Osim ovoa, Plank ponekad voli nestati, a prelaskom strelice preko mjesta gdje je bio pojave se samo nazivi programa umjesto kompletnog Planka i odgovarajućih ikona. Efekt skakutanja ikone nakon klika na nju ponekad ne radi kako treba, pa umjesto da poskoči i smiri se, pomahnitala ikona nastavi skakati do iznemoglosti. Ponekad više njih odluči veselo i neumorno skakutati u mjestu.

Ipak, ova dva problema je lako riješiti, pa oni ne bi trebali utjecati na odluku o izboru Manjara kao vaše nove distribucije. Problemi sa zvukom, odnosno PulseAudiom, su poznati i prisutni na nekim računalima kod svih distribucija. Dobra stvar je što su relativno lako rješivi. Problemi s Plankom su zanemarivi jer je Xfce vrlo konfigurabilan, pa je Plank jednostavno ukloniti i zamijeniti drugim panelom.


ArchBang

Ideja za ArchBang javila se na CrunchBang forumu, inspirirana CrunchBang Linuxom i sa željom da se napravi jedna slična minimalistička distribucija, ali s rolling release modelom. Ideja je provedena u djelo, pa smo dobili Arch distrolet s Openboxom. Za razliku od Chakre i Manjara, ArchBang nema svoje repozitorije i potpuno je kompatibilan s Arch Linuxom. Iako se neki korisnici Archa neće složiti s izjavom da je ArchBang zapravo Arch s pojednostavljenom instalacijom, teško se oteti tom dojmu. Više o kontroverzama i filozofiji pročitajte na kraju ovog članka. Sada ćemo se pozabaviti samom distribucijom i u nekoliko rečenica pokušati olakšati odgovor na pitanje isplati li se instalirati ArchBang umjesto čistog Archa. Testirana i ujedno najnovija verzija koju možete preuzeti je 2013.03.

Live medij

ArchBang: Grub izbornik
ArchBang: Grub izbornik

 

ArchBang dolazi u 32 i 64-bitnoj verziji. Veličina ISO slike iznosi nešto više od 570 MB, pa će stati i na CD medij. Nakon podizanja u live sustav dočekuje nas jednostavno, spartansko Openbox okruženje.

ArchBang live
ArchBang live

 

Desnim klikom na desktop pozivamo izbornik, odakle biramo aplikacije i druge akcije uključujući i instalaciju. Dobro je kliknuti na vodič, gdje ćemo saznati neke korisne informacije o ArchBangu, kao i pročitati upute za prve korake nakon instalacije. Jedan od tih koraka bit će brisanje nepotrebnih grafičkih drivera.

ArchBang Openbox izbornik
ArchBang Openbox izbornik

Instalacija

Relativno jednostavna tekstualna (ncurses) instalacija početniku bi ipak mogla biti komplicirana. Neki koraci zahtijevaju ponešto iskustva s Linux sustavima. Za particioniranje installer koristi cfdisk. Konfiguriranje sustava je dobrim dijelom moguće obaviti iz samog installera, a neke manje važne stvari možemo podesiti i nakon instalacije. Na kraju instalacije ne smijemo zaboraviti izabrati instalaciju bootloadera, jer to installer ne radi automatski.

ArchBang instaler
ArchBang installer
ArchBang instaler
ArchBang installer

 

Instalacija traje nekoliko minuta, što je očekivano s obzirom na minimalizam sustava koji se instalira.

Rad

Za prijavu u sustav brine se upravitelj zaslona SLiM. Openbox se podiže vrlo brzo.
ArchBang dolazi s nekoliko osnovnih stvari unaprijed podešenih i instaliranih, a za sve ostalo se moramo sami pobrinuti. Osim Xorga i Openboxa s Tint2 panelom, dobit ćemo mrežu, internet preglednik i još nekoliko osnovnih programa. Ovo nije minus, jer ArchBang nije distribucija tipa “ključ u ruke” i nije namijenjena početnicima. Mogli bismo reći da je ArchBang – Arch za lijene. U odnosu na Arch, uštedjet će nam vrijeme za instalaciju grafičkog okruženja, mreže i nekoliko programa koji nam trebaju. Sve ostalo instalirat ćemo iz Arch repozitorija, a dodatna podešavanja odraditi prateći dobri, stari Arch Wiki. Sustav potom možemo godinama koristiti bez reinstalacije, baš kao i Arch Linux.

Želio bih istaknuti da mi je na laptopu ArchBang glavna distribucija koju koristim već duže od tri godine. Nakon instalacije Archa na desktop računalo poželio sam malo skratiti proces same instalacije i umjesto Archa instalirao ArchBang. Instalirao sam sve programe koje inače koristim, a Openbox zamijenio KDE-om. Nisam uočio nikakve razlike u odnosu na Arch. Za potrebe ovog članka ArchBang sam ponovo instalirao na drugi disk s Chakrom i Manjarom i koristio ga samo s Openboxom.


Kontroverze i savjeti

Chakra i Manjaro dovoljno su se udaljili od Archa da ih se može nazvati zasebnim, samostalnim distribucijama. Imaju svoje repozitorije i malo drugačiju filozofiju, te pokušavaju unijeti stabilnost u rolling release model. Mogu ih bez problema koristiti manje iskusni korisnici i početnici. ArchBang nije za neiskusne. Svidjet će se CrunchBang korisnicima koji žele rolling release s uvijek svježim programima umjesto stabilne i mirne Debianove politike s ponešto starijim programima u CrunchBangu. Također je (po mom mišljenju) namijenjen korisnicima Archa koji žele skratiti instalaciju i prečicom doći do svog omiljenog sustava. Iskusnijim korisnicima Linuxa koji žele isprobati Arch, a još to nisu učinili, ipak preporučujem čisti Arch za početak.

Kako to često biva, oko Archovih derivata pojavile su se i kontroverze. Dio korisnika Archa čak je neprijateljski nastrojen prema derivatima, a korisnike derivata koji nešto priupitaju na Arch forumu arogantno će “otpiliti”. Srećom, nisu svi Arch korisnici tako nervozni i nezreli, pa će mnogi pokušati pomoći. Međutim, Chakra i Manjaro nisu Arch, imaju svoj ekosustav i forume, pa je logično da se korisnici s pitanjima jave tamo.

Zanimljivo je da ni ArchBang ne dobiva bolji tretman, iako je mnogo bliže Archu. Na ArchBang službenim stranicama postoji upozorenje kojim pozivaju korisnike da sva pitanja vezana uz ArchBang postavljaju na ArchBang forumu te da, ako pišu na Arch forumu, ne skrivaju činjenicu da koriste ArchBang, jer bi se u suprotnom takve teme na Arch forumu mogle zaključati ili obrisati.

Naravno, ArchBang ima svoje specifičnosti koje mogu dovesti do nekih problema koji se u čistom Archu ne bi pojavili, pa pitanja specifična za ArchBang mogu dovesti do nepotrebnog gubljenja vremena i traženja problema na krivim mjestima. Zato se pridržavajte upozorenja.

Arch Wiki je koristan izvor informacija za sve Linux distribucije. Dobar dio wikija korisnici svih triju distribucija mogu pratiti bez problema, a korisnici ArchBanga u potpunosti. Naravno, svaka od ovih distribucija ima vlastite wiki stranice s korisnim informacijama specifičnim za pojedinu distribuciju, pa je preporučljivo odgovore najprije potražiti na tim mjestima.


Zaključak

Chakra je specifična distribucija izrazito orijentirana prema KDE-u, i kao takva nije za svakoga, bez obzira na lakoću instalacije i korištenja. Kao i kod Manjara, sav hardver je bio automatski prepoznat, a odgovarajući driveri učitani. Između ove tri distribucije Chakra ostavlja dojam da se najviše udaljila od Archa. Svejedno, isplati se isprobati, pogotovo ako ste ljubitelj KDE okruženja. Velika je šansa da će vam postati omiljena distribucija.

Manjaro, zbog svoje jednostavnosti i broja paketa, najbolji je izbor za većinu korisnika bez obzira na iskustvo. Moram priznati da me je oduševio svojom stabilnošću i lakoćom instalacije te činjenicom da je sav hardver automatski prepoznao. Donekle podsjeća na Linux Mint (ne samo zbog zelenila). Slično kao što je Mint donio jednostavnost korištenja i dodatnu stabilnost i dorađenost u odnosu na Ubuntu, tako je i Manjaro donio stabilnost te lakoću instalacije i podešavanja u Arch svijet. Naravno, nekima se ovo neće svidjeti, ali takvi ionako već imaju i koriste Arch. Manjaro je izvrsna distribucija koja brzo napreduje. Bez sumnje, u ovom je trenutku ponajbolja desktop distribucija ne samo među Arch derivatima, nego i uopće.

ArchBang prvenstveno je namijenjen iskusnijim korisnicima upoznatima s Arch Linuxom – onima koji znaju što rade. Možemo reći da je ArchBang prečica do Archa, jer nakon instalacije dobivamo Arch bazu, Xorg, Openbox, mrežu, najvažnije programe, pristup Arch repozitorijima i Pacman, ali bez AUR-a i AUR helpera koje moramo dodati jednako kao i na Archu. Nakon toga slijedi brisanje nepotrebnih grafičkih drivera te podešavanje i korištenje sustava, jednako kao što koristimo i “čisti” Arch. Razlike nema.

Službene stranice:
Chakra
Manjaro
ArchBang

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (26 votes cast)
Usporedba: Chakra, Manjaro i ArchBang, 4.7 out of 5 based on 26 ratings

10 Komentara

Dodaj svoj

Dobar članak, kratko i jasno. U istom paketu distribucija preporučio bih i Antergos – Arch+Gnome tj nekadašnji Cinnarch

Ne pratim Arch, ali bih zelio jednog dana preci na njega.
Kako ArchBang stoji sa dualbootom na UEFIu? Kad sam probao instalirati Arch na novi laptop koji ima UEFI, dosta me zezao jer sam morao rucno sve pisati pa je postojala sansa da sam nesto zeznuo a nisam vise imao vremena to pregledavati. Kako su na ArchBangu to slozili? Isto rucno ili je bolje slozeno?

Nisu to još složili, ali navodno rade na podršci za UEFI instalaciju. Srećom, u mom muzeju nema UEFI strojeva. UEFI instalacija mi izgleda kao noćna mora.

Da, ja nazalost nisam bio te srece kad sam si morao instalirati nesto na komp 🙂
A sad ne mogu reinstalirati zbog posla jer bi mi dosta vremena cijela reinstalacija oduzela

Odličan tekst jako mi se dopao stvarno svaka čast, a posebno dio teksta koji govori o tome šta si radio nakon instalacije 🙂

Arch linux je odlična distribucija za one koji se vole igrati sa GNU/Linux operacijskim sustavom i vole pratiti interne promjene sa sistemom koje developeri rade na Arch linuxu,jer ako nisu u toku sa zbivanjima na Arch Linuxu, sljedeći update ih može (ne)ugodno iznenaditi.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.