Mozilla Backup – jednostavni savjeti za bezbrižno surfanje

Važnost pouzdanog backupa se nikad ne može dovoljno naglasiti. Prečesto se prepustimo vlastitoj lijenosti, a vrag dođe po svoje kad se najmanje nadamo! Nekoliko puta mi se dogodila havarija, te sam odlučio reći DOSTA!
Potaknut nedavnim izlaskom najnovijih verzija Firefoxa Thunderbirda, odlučio sam se za pisanje ovog kratkog vodiča za jednostavan i učinkovit backup. Nabrojat ćemo i objasniti najvažnije metode stvaranja sigurnosnih kopija korisničkih postavki najpoznatijih Mozillinih programa. Iako su te metode dobro poznate i uglavnom odlično dokumentirane diljem Interneta, vjerujem da nije zgorega sve ih ponovno okupiti i potanko objasniti na jednom mjestu. Cilj je naći najučinkovitiji i najpouzdaniji pristup koji odgovara vašim specifičnim potrebama radi pouzdane pohrane i udobnosti korištenja. Prikazat ćemo četiri najčešće korištene metode backupa: od najjednostavnijeg do najpotpunijeg.

 

1. Pohrana bookmarka i lozinki

Prva i najjednostavnija mogućnost je jednostavni backup vlastitih bookmarka i korištenih lozinki. Firefox ima odličan integrirani Bookmark Manager u kojem jednostavno možemo mijenjati sve postavke, stoga ni nema potrebe za instalacijom dodataka. Otvara se u Bookmarks -> Show All Bookmarks ili kombinacijom tipki Ctrl+Shift+O. Izbornik Import and Backup sadrži mogućnost backupa svih bookmarka koji se, ovisno o odabranoj opciji, spremaju u .json ili .html file. Isto tako, u ovom se izborniku mogu učitati prethodno spremljeni bookmarksi ili ih se može preuzeti iz nekog drugog web preglednika.

 

 

Za sigurnosno spremanje lozinki se brine poseban dodatak. U izborniku Tools -> Add-ons (Ctrl+Shift+A) potrebno je instalirati Password Exporter, te restartirati Firefox kako bi se prihvatile promjene. Glavni izbornik Edit -> Preferences -> tab Security inače sadrži mogućnost pregleda spremljenih korisničkih imena i lozinki, što može biti odličan podsjetnik ukoliko ste ih zaboraviti prilikom prijave na neku stranicu. Međutim, instalacijom Password Exportera pojavila se i mogućnost za spremanje korisničkih imena i lozinki u .xml format. Na isti način je moguće i učitati prethodno pohranjene lozinke.

 

 

 

Najveća prednost ovog pristupa je brzina i jednostavnost. Nastale backup datoteke su vrlo male (zajedno nemaju niti 100 kb), lako ih je prenositi i pohranjivati. Ipak, ovo je tek elementarna opcija jer su zanemareni svi kolačići, povijest surfanja, te instalirani dodaci.
Ovdje je važno napomenuti da postoje različiti dodaci zaduženi za kompletan backup (poput FEBE, CLEO, OPIE i sl.), što bitno pojednostavljuje čitav proces. Međutim, nisu u potpunosti kompatibilni sa svim verzijama Firefoxa.

 

2. Sinkronizacija

Novije inačice imaju integriran Firefox Sync – odličan dodatak za pohranu, povezivanje i dijeljenje postavki između više Firefox browsera. Radi se o jednostavnom i efikasnom alatu s jakim sigurnosnim postavkama koji radi na principu jednosmjerne ili dvosmjerne sinkronizacije. Na ovaj način je moguće povezivati različite uređaje poput računala, smartphoneova ili tableta u svojevrsnu mrežu. Aktivira se u izborniku Edit -> Preferences -> tab Sync. Za početak je važno odabrati opciju Set Up Firefox Sync.

 

 

Ukoliko nemate sigurnosni kod, potrebno je odabrati Create a New Account radi registracije.

 

 

 

Ako ga već imate, odabiremo I Have an Account. Ovdje se nudi mogućnost uparivanja različitih uređaja putem sigurnosnih kodova. Međutim, dovoljno je koristiti vlastiti recovery key dobiven registracijom. Njegova je primjena univerzalna, te omogućava istodobno spajanje uređaja i dijeljenje podataka. Stoga, odabiremo opciju I don’t have device with me.

 

 

Otvara se novi prozor za registraciju gdje je potrebno upisati korisničko ime (mail adresa), lozinku i dobiveni recovery key. Defaultno je odabran Mozilla Firefox Sync Server za povezivanje, što predstavlja središnje mjesto za koordinaciju prema zadanim postavkama. Ipak, prije samog povezivanja nužno je podesiti sve parametre.
Sync Options nudi vrlo široke, a istodobno jednostavne mogućnosti sinkronizacije. Za početak je upisati ime računala, tj. trenutno aktivnog Firefox korisničkog računa. Naime, na jednom računalu (korisničkom računu) može biti aktivno više Firefox računa, što ćemo vidjeti kasnije. Nakon upisivanja imena, određujemo stavke koje će se dijeliti s ostalima. Iako su sve označene, to se može i mijenjati. Na kraju nam ostaje da odredimo tip sinkronizacije:

  1. Merge this computer’s data with my Sync data – zadana postavka. Dvosmjerna sinkronizacija podataka između servera i računala. Koristi se za neprestano nadopunjavanje podataka.
  2. Replace all data on this computer with my Sync data – Odabrati samo ako već postoje podaci na serveru, tj. ako je bilo prethodnih sinkronizacija. Koristi se za preuzimanje podataka s glavnog na zavisna računala posredstvom servera. Preporuča se backup trenutnih podataka prije preuzimanja u slučaju brisanja.
  3. Replace all other devices with this computer’s data – Postavljanje računala kao glavnog. Podaci na svim ostalim uređajima će biti zamijenjeni ovima.

 

 

 

 

Potvrđivanjem odabranih opcija započinje proces sinkronizacije. Iako se sinkronizacija periodično odvija kao pozadinski proces, moguć ju je i ručno pokrenuti odabirom Tools -> Sync Now. Dodatne postavke ili izmjene se mogu vršiti u Edit -> Preferences -> tab Sync.

Najveća prednost ovog pristupa je jednostavnost povezivanja više web preglednika u jednostavnu mrežu, dijeljenje podataka te detaljno podešavanje principa sinkronizacije. Ipak, u praksi to i ne funkcionira baš najbolje. Iako se bookmarsi, lozinke i opće postavke uredno sinkroniziraju, što i jest najvažnije, ostale stavke čine problem. Od instaliranih dodataka nećete vidjeti ništa, stoga ovo slobodno preskočite i instalirajte ih ručno. Iako se deklarativno sinkronizira najviše 20 otvorenih tabova, niti to ne funkcionira. Povijest surfanja se s vremenom sve više povećava, što znači otežan upload/download, tako da je i ovo nabolje otpisati. Ipak, radi se vrlo funkcionalnom alatu koji će vam sigurno uvelike olakšati rad. Gotovo je neprimjetan budući da radi u pozadini, dok prijavom na sinkronizacijski server možete brisati čitav sadržaj računa, provjeravati prijavljene uređaje, te ih odjavljivati ili dodavati nove.

Jednako tako, bookmarksi se mogu sinkronizirati i između različitih web preglednika, što ne predstavlja nikakvu prepreku. Najpouzdaniji alat zadužen za to je Google Bookmark Sync (nalazi se u sklopu Google Toolbara) koji koristi vaš Gmail račun.

 

3. Stvaranje novog korisničkog računa

Već pri instalaciji Firefoxa stvara se zadani korisnički račun koji obuhvaća sve naše korištenje tijekom vremena. Sadrži korisnička imena i lozinke, bookmarke, instalirane dodatke, podešenja programa, čitavu povijest surfanja i još mnogo toga. To je vaša osobna iskaznica jer sadrži sve podatke o vama i vašem ponašanju na Internetu. Iako o tome ne razmišljamo, u startu koristimo zadani korisnički račun. No, kad isto računalo i browser koristi više korisnika, radi privatnosti je važno stvoriti vlastiti novi račun. Za to je potrebno ugasiti Firefox (ako je uopće upaljen), otvoriti Terminal i upisati jednostavnu naredbu:

firefox -p

U otvorenom prozoru Firefox Profile Managera tako možemo stvoriti novi račun, provjeriti postojeće ili ih jednostavno obrisati (defaultni račun nije moguće brisati). Isto tako, možemo postaviti automatski odabir računa pri pokretanju Firefoxa ili ga sami pokretati. Novootvoreni račun je prazan sa zadanim postavkama, te na njega možemo primijeniti sinkronizaciju ili jednostavno učitati eksportirane bookmarke i lozinke. Na isti način možemo mijenjati i korisnički račun Thunderbirda.

 

 

Zanimljiv novitet koji donosi najnoviji Firefox 13, a usko povezan s Profile Managerom, jest resetiranje računa. Naime, ova se mogućnost primjenjuje kod težih ili nerješivih problema vezanih uz trenutni korisnički račun. Radi se o automatskom stvaranju novog računa, te migraciji apsolutno svih korisničkih postavki na njega. Otvaranjem novog taba, te upisivanjem about:support u adresnu traku otvaraju se skrivene postavke. Odabiranjem opcije Reset Firefox proces migracije automatski započinje, što na kraju možemo provjeriti ponovnim otvaranjem Profile Managera.

 

 

 

 

 

4. Backup (arhiviranje) čitavog korisničkog računa

Do sada opisane mogućnosti nude samo djelomične mogućnosti backupa. Sve to funkcionira, ali uvijek je potrebno nešto dodatno podešavati. Vidjeli smo tako da nedostaju prethodno otvoreni tabovi i instalirani dodaci. Povijest surfanja se uglavnom nije moglo efikasno spasiti – važne stranice koje nisu bookmarkirane, a odgovaraju upisivanje ključnih riječi. Isto tako, brišu se i kolačići, zbog čega nanovo treba upisivati korisničko ime i lozinku prilikom prijave na neku stranicu. Situacija je još i kompliciranija s Thundebirdom: izgubiti 6-7 postavljenih mail accounta, desetak news feedova i lijepe instalirane teme predstavlja pravu gnjavažu za ponovno podešavanje.
Srećom, postoji vrlo jednostavno, ali efikasno rješenje: arhiviranje čitavog profila! Da, tako je – jednostavno ćemo arhivirati direktorij u kojem se nalaze sve korisničke postavke! Firefox i Thunderbird se instaliraju unutar skrivenih direktorija u /home/user. Stoga, u svom file browseru otvorite lokaciju /home/user (user predstavlja vaše korisničko ime; ova se lokacija može skraćeno pisati kao tilda ~), te odaberite opciju View -> Show Hidden Files za prikaz skrivenih direktorija (kratica Ctrl+H). Ono što tražimo se nalazi u ~/.mozilla/firefox za Firefox, te posebno ~/.thunderbird za Thunderbird. Vaš čitav korisnički račun se nalazi u folderu nazvanom mwad0hks.default ili nešto slično tomu. Ako ih imate više, pomno pazite kojeg ćete odabrati! Potrebno je samo arhivirati čitav folder (.zip, .rar, .gz, .tar i sl.) na neku sigurnu lokaciju. I to je sve!
Ovdje je važno naglasiti da se korisnički račun s vremenom neprestano povećava. Npr. veličina mojega je već premašila 1,1 GB, dok arhiviran iznosi 580 MB. Ipak, ne smijemo biti škrti na prostoru, pogotovo ne na diskovima velikih kapaciteta poput današnjih. Ovdje se radi o osiguravanju bezbrižne budućnosti, stoga backup uvijek spremajte na rezervnu particiju, eksterni disk, USB stick ili cloud.
Kod vraćanja računa, što je najčešće slučaj nakon svježe instalacije distre ili instalacije samog Firefoxa/Thunderbirda, potrebno je obrisati postojeći defaultni korisnički račun u ~/.mozilla/firefox ili ~/.thunderbird (potrebne su administrativne privilegije), a nakon toga backup ekstraktirati na istu lokaciju. Na istom se mjestu nalazi i datoteka profiles.ini – nju je potrebno otvoriti te u liniji “Path” dodati ime novog defaultnog direktorija kako bi se on i koristio, npr.: Path=mwad0hks.default.

 

Međutim, sve može biti još i jednostavnije, jer se proces može automatizirati jednostavnom skriptom za sigurnosnu pohranu. Koraci su isti: arhiviranje Firefox i Thunderbird profila iz njihovih foldera na neku sigurnu lokaciju. Za potrebe demonstracije nastale backup datoteke firefox-profile-backup.zip i thunderbird-profile-backup.zip ćemo spremiti na desktop. Otvorite Gedit/Leafpad, kopirajte skriptu, sačuvajte ju gdje god želite, te ju u Properties -> tab Permissions učinite izvršnom (Allow executig file as a program). Dovoljno je pokrenuti ju (dvostrukim) klikom, te odabrati Run in Terminal kako bi mogli pratiti napredak. Čitav proces, ovisno o veličini vašeg korisničkog računa, može potrajati i nekoliko minuta. Nakon obavljenog posla skripta će se sama zatvoriti.

#!/bin/sh

# backup Firefox profila
zip -r ~/Desktop/firefox-profile-backup.zip ~/.mozilla/firefox/mwad0hks.default

# backup Thunderbird profila
zip -r ~/Desktop/thunderbird-profile-backup.zip ~/.thunderbird/7g0xx53s.default

 

 

Ovim pristupom smo postigli backup kompletnog korisničkog računa! Prednost je u brzini i jednostavnosti opisanih koraka s potpunim uspjehom. Kako bismo izbjegli ponovno gubljenje i nalaženje po /home direktoriju, primjenjujemo jednostavnu skriptu koja čitav posao radi umjesto nas. Jednom podešena, bitno olakšava čitav proces backupa, te omogućava bezbrižno surfanje. Možete ju pokrenuti bilo kada, samo je važno da su Firefox i Thunderbird ugašeni. Čak i najzahtjevniji postupak je gotov već za nekoliko minuta! Ali ni to nije sve: ako ste kojim slučajem zaboravili lokacije na kojima se nalaze Firefox i Thunderbird, te njihovi defaultne mape, ne morate brinuti! Nastale .zip datoteke čuvaju čitavu putanju, što uvelike olakšava ekstraktiranje.
Opisani primjer vrijedi za stvaranje backup datoteke na vaš desktop, odakle ju je najbolje premjestiti na neku sigurnu lokaciju. Ovime vas želim potaknuti na samostalno učenje i slobodno, ali oprezno eksperimentirajte sa naredbama u Terminalu! Ne zadovoljavajte se prosječnošću i unaprijed zadanim postavkama, već samostalno stvarajte i rješavajte probleme. Čak i elementarno poznavanje shella vam u mnogočemu može pojednostaviti korištenje Linuxa, te uvelike olakšati rješavanje problema.

 

ZAKLJUČAK

Važnost sigurnog i pouzdanog backupa nikada nije pretjerano naglašavati, zbog čega je i potrebno poduzeti sve potrebne mjere za bezbrižan rad bez gubitaka i sačuvane živce. Svaki od opisanih postupaka može odgovarati vašim specifičnim potrebama. Bez obzira da li se odlučili za samo jedan ili sve navedene postupke (osobno koristim kombinaciju sva četiri), važno je da dobijete pouzdan backup na sigurnoj lokaciji, čemu možete pristupiti brzo i jednostavno.
Napišite vlastitu skriptu za backup prema svojim željama i potrebama, pojednostavite i automatizirajte čitav proces te uvijek budite spremni. Na kraju krajeva, kvarovi i havarije imaju jednu zajedničku manu: uvijek dolaze nenajavljeni!

 

 

Izvor:Github, Mozilla

Autor: Calisto

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Mozilla Backup - jednostavni savjeti za bezbrižno surfanje, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

1 Komentar

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.