Na prvi pogled – Novosti u Ubuntuu 12.04

Nakon svježe instalacije jučerašnjeg dnevnog izdanja razvojne verzije Ubuntua koji će postati novi LTS, odmah primjećujem nekoliko detalja koji su dio velikog poliranja Ubuntua i Unity sučelja, koje i nije baš zablistalo u prethodnim verzijama.

Na prvi pogled i nakon jednodnevnog rada primjećuje se velika promjena u brzini samog grafičkog sučelja, odzivu aplikacija i prilično manje zagrijavanja mojeg Fujitsu AH530 laptopa. Ono što najviše privlači pažnju su upravo stvari koje svakodnevne zadatke čine lakšima. Primjećujem nekoliko promjena koja utječu baš na ovaj aspekt korisničkog života.

Ubuntuov Centar Softvera je dosta brži i lakši, ali još uvijek nije postigao razinu Synaptica. Prva asocijacija u radu s ovim programom je zbunjenost same aplikacije. Naravno, ovo je još uvijek razvojna verzija pa ne očekujte previše koliko god ga OMGUbuntu hvalio.

Izgled

Ambiance i Radiance su još uvijek aktualne teme. Korisnik i dalje ne može na jednostavan način instalirati i promijeniti temu, osim ako ne želi koristiti Dconf-editor ili instalirati Gnome-Tweak-Tool koji će sa sobom povući dosta sadržaja kojeg baš i ne želite.

Ali zato je Unity dobio par korisnih opcija koje će, ako ništa drugo, barem poštedjeti korisnika od instalacije raznih dodataka od kojih najčešće baš i nema koristi, a koji će ponekad čak i srušiti Unity. Dodane su dugo očekivane opcije podešavanja veličine ikona i isključivanja skrivanja Ubuntuovog Launchera.

  

Privatnost

Konačno, nekoliko vrlo dobrih opcija koje isključuju praćenje rada korisnika, a koje se mogu podesiti u nekoliko klikova. Omogućeno je isključivanje praćenja rada s aplikacijama, direktorijima i posebnim vrstama datoteka, kao i brisanje povijesti.

    

Zadani glazbeni svirač

Rhythmbox je ponovno glavni i odgovorni kada je u pitanju zabava u vašem domu. Pitanje je zašto je i bio izbačen iz prvog plana, s obzirom da drugi svirači nisi bili čak niti stabilniji. Primijeti se i mala promjena na klizaču za upravljenje glasnoćom.

Kvaliteta Unity Launchera i nekoliko zgodnih opcija

Kao što je i službeno priopćeno, može se primijetiti da su opcije u Unity Launcheru dobile na kvaliteti i bogatstvu. Pa desni klik sada vrijedi više:

  

HUD

Velika novost koja je nedavno na sva zvona prijetila promijeniti svijet, mada još uvijek ne znam kako, je HUD ili Head-Up Display. Ova novost zamjenjuje već postojeće opcije i aktivira se pritiskom na tipku Alt, a kako radi najbolje provjerite sami.

Glancanje i poliranje

Kako je još i prije početka rada na razvoju ove verzije najavljeno, glancanje i poliranje je prilično aktualno i lako se primijeti. Koliko će toga doista biti dostupno i upotrebljivo vidjeti ćemo u travnju. Nadam se da će biti upotrebljivije od 11.10 verzije!

Autor: Ivan Blagojević

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

14 Komentara

Dodaj svoj

Meni se ne dopada to kaj su prešli na kontrole na lijevoj strani, još uvjek se nisam naviknuo na tu stranu. A na unityu je nemoguče prebaciti na desnu stranu, mogu se prozori no kad je u fullscreen onda i dalje na lijevoj strani jer je unity tako napravljen.
Jesam li jedini koji to tako misli ?

Zbog Unity-ja sam i prešo na Linux Mint. Jednostavno,Unity SUCKS! Jednostavno,to nije to. Trebali su ostat uz GNOME i Classic Gnome (znaći 3.2 i 2.x) tako da moš birati između starijeg i novog GNOME-a. Ali ovaj Unity,baš je sr.anje. Jeste vidjeli CInnamon,baš su super napravili posao ovi iz Minta,a ne ovaj Unity,jooj..

Meni nije nešto naročito bitno da li je traka sa lijeve ili desne strane,gore ili dolje…to će se uvijek moći naknadno podešavati raznim programima ili će vremenom to Ubuntu sam napraviti kada vidi što korisnici žele.Na koncu konaca podrška će ovaj puta trajati 5 godina pa ima vremena za ispravke. Meni je ipak najbitnija stabilnost…to me jedino zanima kako će raditi kada bude finalna verzija. 11.10 je totalni promašaj pa se nadam da će 12.04 biti dobar.

Najvjerojatnije će ti sve ostati kako je i bilo, ali nema garancija da će ti sve raditi nakon updatea. Preporuča se backup i clean install. Od nule. Ali, probaj upgrade prije. Najčešće radi kako treba.

Po meni nijedna verzija x.10 nije bila ok, više je bila za živciranje korisnika 🙂
Također, meni je važnija stabilnost, koju kod 11.10 nisam našao, i zato sam prešao na Mint. Sad čekam finalnu verziju Ubuntua, da vidimo dali će to bit to…

@percan90

Što se stabilnosti tiče, uvijek bi trebalo uzimati LTS izdanja. A .10 verzije su eto “proklete” zbog razvojnog ciklusa, gdje se u te verzije izgleda uviejk dodaju nove stvari, a u .04 se stvari peglaju… vjerojatno su i zato LTS verzije uvijek podešene na .04.

Mada meni 11.10 radi prilično uredno, osim kada spojim dodatni ekran i switchnem korisnika, onda nastaje drama, ali to je već ekstremnije korištenje.

S druge strane dosta nestabilnosti unesu i sami korisnici instalirajući kojekakve dodatne repozitorije. Ao se koristi universe, multiverse, bez kemijanja s drugim repoima, raditi će Ubuntu prilično dobro i stabilno 😉
Najveći je problem dodatni PPA-ova što se tamo nalaze stvari koje baš i ne bi trebalo instalirati ni pod razno, a automatski se instaliraju kroz Nadogradnju sistema jer su im verzije novije od onih službenih. Baš takve biblioteke unesu krah u sustav.
Zato, pazite, JAKO pazite što od neslužbenog doinstaliravate na Ubuntu.

Mogli su ga bolje ispeglat do dana danasnjeg, i nisam bas zadovoljan sa ovim sto uvode jer je to premalo. vidjet cemo sto ce biti sa finalnom verzijom. jos duplo peglanja da bi radio skoro bez prekorno. Treba jos jako puno optimizacije, raznih ubrzanja i slicno da bi dostigao po tom pitanju Windowse. Samo sto se windowsi nakon nekog vremena zapune ostete itd..

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.