Naučite raditi u naredbenom retku

bashPretpostavimo da ste novi u svijetu Linuxa, a uz strelicu miša i malo zdrave logike, uspjeli ste (manje više) pohvatati sve bitno. Zaista nije teško. Međutim, tokom vašeg druženja s omiljenim nam operacijskim sustavom, vrlo je vjerojatno da ćete prije ili kasnije, morati posegnuti za naredbenim retkom (najčešći primjeri su gdje nabasate na aplikaciju koje nema u repozitorijima, pa je potrebno obaviti ručno kompiliranje, ili recimo instalacija raznih upravljačkih programa, pa čak i situacije kada vas Linux doslovce baci na koljena, a umjesto šarenog GUI-a, ugledate crni ekran s naredbenom linijom). U takvim situacijama, a vjerujte biti će ih dovoljno, uspješno snalaženje u naredbenom retku riješit će vas mnogo muka i izgubljenih živaca.

Nemojte nas krivo shvatiti pa naredbeni redak asocirati isključivo s problemima. Mogućnosti su mu gotovo pa neograničene, a na vama je da ih otkrijete u što većem broju. Za početak mi uskačemo, s pitkim materijalom kojeg ćete probaviti u svega par dana. Odjednom svi oni “kodovi” koje viđate po forumima odjednom prestaju biti “šifre” i čitate ih s razumijevanjem, specifične zadatke obavljate dvostruko brže od radnih kolega i postajete uvaženi član Linux zajednice. Isplati se, zar ne?

1. Krećemo sa skriptom na hrvatskom jeziku, rad kolege Velimira na svega petnaestak stranica, obavezno štivo i prva pomoć za svakog novog Linux korisnika.

Što je to Shell a što Bash? Koliko se razlikuje od DOS command prompta? Kako se izvršavaju naredbe, koje su njihove sintakse, kretanje kroz direktorije i rad s datotekama, spajanje naredbi u korisne skripte, kratice koje olakšavaju život i mnogo više. PDF datoteku možete preuzeti ovdje.

2. Nakon što ste ovo svladali, možete krenuti na malo opširnije štivo. Preporučujemo besplatnu e-knjigu The Linux® Command Line, autora Williama E. Shotts, Jr., objavljenu pod Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 licencom. Ovo je ipak malo opširnije štivo (522 stranice), ali kao i prethodni materijal, pisano na način razumljiv svima, pod pretpostavkom da nemate prethodnog znanja. Knjigu možete preuzeti s naših stranica.

3. Kao dodatna pomoć, poslužit će i ovaj šalabahter. Možete ga isprintati i držati na stolu ili zalijepiti na zid, pa čak i postaviti kao pozadinsku sliku na radnoj površini, tako da vam uvijek bude pri ruci. Preuzeti ga možete ovdje. Naravno, možete raditi i na vlastitom šalabahteru ili skripti, paralelno s apsorbiranjem znanja iz prethodnih materijala.

Više nema opravdanja, odvojite svaki dan po sat vremena i u ekspresnom roku upoznajte naredbeni redak.

Autor: I. G.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Naučite raditi u naredbenom retku, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

36 Komentara

Dodaj svoj

Jao cuj u naredbenom retku, svaka cast za resurse al nece vam jezik izumrijet radi ovakvih banalnih rijeci. *Command Line FTW*

Odlika profesionalne stranice jest da se pridržava jezičnih pravila, ako i nebi napisali Naredbeni redak i koristili engleski termin tad bi on trebao biti pod navodnicima , like this: “Command Line” 😉

Koju tutoriali? Čiji tutoriali? Nemam ja nijedan tutorial. Pa ja ni neznam kaj je to terminal. Mislim da ga moj MS Arch ni nema.

A jel nisi ti Lutherus prešo na WIndowse? Ja sam mislio da više ne koristiš taj Arč.
I ima Terminal u Arču, ali ga moraš znati pokrenuti. Skriven je u izbornicima.

zbilja su ga pretjerali sa tim terminalima…bilo bi puno lakše da se to izbaci…tko normalan to još koristi? što će to uopće ikome? xDxD

A onda odi u windowse tamo ti je sve na klik i mis !! Linux je Terminel i to tako ostaje a kad to ukinu u linuxu a sto nece nikada biti a ako se desi onda cu postati poljoprivrednik i uzgajat cu salatu i krompire .

Pozdrav b4sh

odličan članak i odlični linkovi. nije da nisam koristio terminal i dosad, ali je u najvećem broju slučajeva bilo copy/paste komandi sa neta i sl. da bi riješio neki problem. bash da ne spominjem, mada je uvijek u meni tinjala želja da riješim barem neke najjednostavnije probleme bash-om. Sad preostaje svaki dan naučiti po nešto novo.

Linux za sve, hvala!

copy/paste u terminal nikad a ni onda. i nikad ne sljepo vjerovati pogotovo ne na blogovima i forumima jer nisu svi dobrodušni, ima i zlobnih. sigurno ne

b4sh, očito u mojim gornjim komentarima nisi vidio niti djelić zajebancije 😀
a sve to je bilo a propos nedavnih komentara na jedan drugi članak…
u svakom slučaju, terminal je najbolja stvar u informatici uopće 😉
čovjek koji zna, njime može apsolutno sve 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.