Neobična aktivnost na službenom IRC kanalu

Iako Linux za Sve svoj IRC kanal ima već godinama, posjećivanje istog jedna je velika varijabla.

Postojali su mjeseci apsolutne šutnje i kad god ste naišli, kanal je bio prazan. Ipak, bilo je tu i aktivnosti; nekada smo danima (točnije, noćima) visili na IRC kanalu #linuxzasve.com i prilično se zabavljali. Većinom je to bio offtopic, ali se ispostavilo da je ipak imao svrhu – super je poslužio da se međusobno bolje upoznamo. Naravno, bilo je tu govora o Linuxu i FLOSS-u, ponekad smo raspravljali bitne teme, a od nedavno, gotovo na redovnoj bazi, održavaju se i službeni sastanci.

Kako bi kanal dodatno oživili, nekoliko puta smo pozivali sve da nam se pridruže s uputama kako. Pošto je kanal u zadnje vrijeme ponovo oživio, ponovo vas pozivam da navratite, pa makar na lurkanje, iako teško da ćete ostati izvan razgovora zahvaljujući aktivnoj i veseloj ekipi koja se počela svakodnevno skupljati. Ako trenutno nema nikog ili u tijeku nije rasprava, bez brige, ostavite IRC klijent uključen dok se nešto ne počne događati.

#linuxzasve.com IRC kanal

Kako se spojiti na Linux za Sve IRC kanal?

Vrlo je vjerojatno da vaša distribucija već dolazi s predinstaliranim klijentom, a spojiti se možete i preko web sučelja. Navest ćemo neke od popularnih aplikacija:

Konversation
Pidgin
XChat
Quassel
IRSSI (CLI)
ChatZilla (ekstenzija za FireFox)
Polari (za GNOME, prilika za isprobati)
• i mnogi drugi…

Koju god odabrali, kako bi se pravilno spojili morate unijeti određene podatke. Pod server unesite irc.freenode.net, Port je 6667, a kanal se zove #linuxzasve.com. Također, možete svratiti i na kanal hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) #linux.hr, kanal udruge Ubuntu korisnika u hrvatskoj #ubuntu-hr ili na kanal #razmjenavjestina, svi su na istom serveru. Također, gotovo svaka open source zajednica u Srbiji ima svoje IRC kanale, stoga se raspitajte na svojim omiljenim web stranicama. Isto vrijedi i za BiH, kao i za čitavu exYU regiju.

Toliko i vidimo se na chatu! 🙂

IRC je kratica za Internet Relay Chat – doslovni prijevod je “razgovor putem Interneta”, koji je nastao 1988. godine. Kao što postoje poslužitelji web stranica (npr. Apache ili IIS), tako postoje i IRC poslužitelji, na koje se korisnici spajaju putem irc klijenata, biraju kanal ili kanale koje će koristiti, te potom komuniciraju s ostalim korisnicima IRC-a koji se nalaze na istom kanalu. IRC je otvoreni protokol koji koristi TCP i (rijetko) SSL. (izvor: Wikipedia)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (11 votes cast)
Neobična aktivnost na službenom IRC kanalu, 3.5 out of 5 based on 11 ratings

6 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.