Obilježeno sedam godina borbe protiv DRM-a, HTML5 dobio najveću pozornost

Borba protiv DRM tehnologije i njenog uključivanja u bilo koji proizvod traje već dugo vremena.

Službeno, radi se o sedam godina aktivnog suprotstavljanja ovom modelu kontrole, čija je borba jučer proslavljena diljem svijeta pod nazivom “Day Against DRM“.

DRM (Digital Restrictions Management) pokušava progurati svoje pipke u svaki aspekt našeg društva, počevši od glazbe, video zapisa, televizije, aplikacija, igara i dr. Na ovogodišnjem obilježavanju “Day Against DRM” manifestacije, posebna pozornost upućena je prema vjerojatno najvažnijoj stavci – pokušaju ubacivanja DRM-a u HTML5. Ako bi im ovo uspjelo (a nakon nedavnog fijaska s prolazom CISPA-e u američkom parlamentu sve je moguće), internet kakvog ga poznajemo danas, više nikada ne bi bio isti.

STOP DRM in HTML5

Ovim putem pozivamo vas da se informirate o ovome, da informirate druge te da se aktivno priključite bilo kojoj budućoj akciji protiv DRM-a.

Za početak, kako bi se riješili mitova i ugledali pravu, širu sliku ovoga, preporučujemo da pročitate tekst na web stranicama Free Culture Foundation. Također, Free Software Foundation ovu stavku ima pri samom vrhu svojih kampanja u borbi za slobodu, kao i poziv za potpisivanje peticije protiv DRM kontrole u HTML5, na što vas svakako ohrabrujemo.

Evo što FSF kaže na temu:

World Wide Web konzorcij (W3C) razmišlja o prijedlogu integracije DRM-a u HTML5 – drugim riječima, u samu strukturu weba. Kad je donošen prijedlog zakona SOPA/PIPA, milijuni internet korisnika udružili su snage kako bi se izborili protiv ovih kontroverznih zakona. Kako se ne bi ponovio sličan scenarij, “Big Media” moćnici odlučili su se za drugačiji potez – zaobići vladu i spletkama ubaciti ova digitalna ograničenja u svaku našu online interakciju. Divovi kao što su Netflix, Google, Microsoft i BBC, udružuju se u provedbi ovog katastrofalnog prijedloga, koji se pak protivi misiji W3C-a koja glasi: “voditi World Wide Web prema svoj punom potencijalu”.

Neznanje i neupućenost je problem, tektonske promjene događaju se upravo o ovim vremenima i jako je važno prepoznati problem, shvatiti implikacije koje donosi, kako za vas tako i za vašu djecu, te općenito, budućnost svijeta u kojem živimo.

 

STOP DRM in HTML5

Osnovno o DRM-u:

Digitalno upravljanje pravima (DRM) je vrsta kontroverzne tehnologije koja dopušta pristup i kontrolu nad digitalnim sadržajem i uređajima, nakon što ste ih kupili. Koriste ju proizvođači hardvera, softvera, izdavači, držatelji prava i dr. Pod DRM spada bilo koja tehnologija koja spriječava korištenje bilo kojeg digitalnog sadržaja na način koji ne odgovara onome koji vam je pružio uslugu odnosno proizvod.  DRM, između ostalih, koriste i najveće svijetske korporacije poput Amazona, AT&T-a, AOL-a, Applea, Googlea, BBC-a, Microsofta, Electronic Artsa, Sonya i dr. (izvor: Wikipedia)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Obilježeno sedam godina borbe protiv DRM-a, HTML5 dobio najveću pozornost, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

2 komentara

  1. Munjaro napisao:

    Na listi DRM korisnika je i Google, evo jedan zanimljiv članak koji se ne tiče direktno ovoga, ali se može povezati sa uvlačenjem u svaku poru slobodnog softvera… http://www.linuxfordevices.com/c/a/News/Richard-Stallman-critiques-Chrome-OS-cloud-framework/

  2. lol napisao:

    Ovo bi trebao svak procitati, ako ga imalo brine vlastita privatnost 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *