OpenShot na Kickstarteru. Uskočite ako možete.

Kickstarter se već mnogo puta pokazao kao odlična platforma za financiranje dobrih projekata koji bez njega možda ne bi ni doživjeli svjetlo dana. Svoju sreću na Kickstarteru od danas iskušava i jedan program za obradu videa otvorenoga koda.

Većina open source projekata živi zahvaljujući dobroj volji i doniranom slobodnom vremenu ljudi koji su u njih uključeni. Iako rezultat takvoga rada može biti prilično impresivan, ozbiljniji projekti ipak trebaju financiranje. Obično se to riješi donacijama ili – ako imate sreće – dobrim sponzorom.

Vođa projekta OpenShot, Jonathan Thomas, odlučio se za pomoć obratiti Kickstarteru. Traži se financijska pomoć za razvoj nove multiplatformske verzije OpenShota.

Jonathan Thomas na prezentaciji novoga OpenShot enginea

 

Za one koji ne znaju, OpenShot je program za obradu videa otvorenoga koda namijenjen Linux platformama. Vrlo prijateljsko sučelje, ali i hrpa opcija razlog su zašto se velik broj Linuxaša njime koristi.
Iako je veoma popularan na Linuxu, OpenShot ne postoji u verziji za Windows i Mac.

OpenShot video editor
OpenShot video editor

 

Ako se Jonathanov projekt Kickstarter ostvari, OpenShot bismo mogli vidjeti i na tim platformama. Tim koji radi na ovom projektu dvije godine razvija novi engine. Engine je napisan u jeziku C++  i radi na svim PC platformama. Uz njega će biti dostupan i jednostavan Python API, tako da bi novi OpenShot mogao postati izvrsna osnova za novu generaciju programa za obradu videa, mrežnih stranica, skriptâ i ostalih alata koji bi upotrebljavali njegovu osnovu.

Najnoviji multiplatformski OpenShot možemo očekivati krajem ove godine. Ako autori dobiju više novaca od traženoga, dodatna sredstva utrošit će na poboljšavanje performansa i stabilnosti te uvođenje novih funkcija.

Oni koji pomognu ovom projektu mogu očekivati alfa i beta verzije, a neki će dobiti i prigodne nagrade poput USB memorijskih kartica te zanimljive OpenShot majice.

Eto, ako vas ovaj projekt zanima i ako biste voljeli vidjeti još kvalitetniji OpenShot na svim platformama, pomognite im da dosegnu traženi cilj. Minimalna je tražena svota 1 $ što je stvarno simbolično.

Projekt financiranja započeo je danas, a trajat će do 17. travnja ove godine.

Više o svemu pročitajte na Kickstarteru.

Pogledajte video:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
OpenShot na Kickstarteru. Uskočite ako možete., 5.0 out of 5 based on 6 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

Mmmda, zanimljivo je koliko se je OpenShot razvio i koliko govore u superlativima o sebi (što ne volim i što me podsjeća na Ubuntu način promidžbe).
Moram priznati da mi se Kdenlive (http://www.kdenlive.org/) ipak čini moćnijim programom, a također je zasnovan na MLT framworku. No Kdenliveovci su nekako više samozatajni.

Podržavam donacije za ovaj projekt, ali osobno ne planiram davati novac za nešto što će raditi na prozorima ili jabuci. Tko ih šljivi! Ako žele OpenShot, imaju ga na linux platformi. Amen.

Promjena OS-a je puno laksa ako i na novom OS-u rade programi na koje si navikao na Windows-ima ili Mac-u. Firefox ili VLC su zakon ponajvise zato jer mi rade jednako na poslu na Windowsima i doma na Linuxu. Sire prihvacanje Linuxa je najvise vezano za aplikacije. Vecina glavnih distribucija je dovoljno stabilna, ispeglana, lagana za instalaciju, dakle OS kao takav je OK. Sljedeci korak su aplikacije, i to ne nativne aplikacije vec bas one multiplatformske. Stav “tko ih sljivi” je zatvaranje u cahuru, a ne otvaranje prema novim korisnicima.

Dobro, ima i to smisla, ali bih više volio da porade na stabilnosti i ostalim bugovima kojih ima oho-ho, a ne da se šire dalje (zasad) jer će time zapostaviti ono bitno – funkcionalnost. Radio sam u OpenShotu i znam o čemu govorim. Program ima jako dobrih funkcija, ali i hrpetinu bugova.

Da, zapravo prolazi kroz onu fazu razvoja koju je Kdenlive prevazišao.
Ja bih bio ipak malo umjereniji kada naglašavam superiornost OpenShota, jer je Kdenlive po tim pitanjima superiorniji od njega i autor to jako dobro zna (jer me je isti i molio da spaketiram OpenShot za Fedoru kada je isti izašao, pošto sam tada bio paketar Kdenlive-a i MLT-a)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.