Opera odustaje od Qt-a

Opera slovi kao multiplatformski web preglednik, sa cijelom vojskom obožavatelja (iako, statistike govore da na tržištu još uvijek nije uspjela ugrabila dovoljno velik komad kolača). Sljedeće bitno izdanje, Opera 10.5 je u pripremi, pre-alpha za Windows i Mac OS X platformu već je vani, dok će Linux verzija ipak malo pričekati (razlozi u nastavku teksta). Najbitnija stavka nove Opere svakako je posve novi JavaScript engine kodnog imena “Carakan”, za kojeg nam tvrde kako je i do sedam puta brži od prethodnika. Neki preliminarni testovi pokazuje kako čak nadmašuje Chromeov V8 engine!

Nova Opera će se zamjetno brže učitati i ugasiti, zahvaljujući Presto 2.5 engineu podržano je više CSS3 efekata i HTML5, tzv. “privatni tabovi” sada mogu zajedno koegzistirati sa ostalima, bez potrebe za posve novom privatnom sesijom. Napravljena su i određena poboljšanja u biblioteci za vektorsku grafiku, što omogućuje potencijalnu hardversku akceleraciju zahvaljujući OpenGL-u.

Kao što smo već napisali, Linux verzija malo kasni, vrlo vjerovatno iz razloga što razvijatelji odustaju od Qt frameworka i okreću se X11 za “crtanje” sučelja. Bez obzira, Opera će se i dalje kvalitetno integrirati u vaš desktop (KDE/GTK skinovi, open/save dijalozi, ukrašavanje prozora itd.).

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.