XBMC – multimedijalni centar

Volim da učim uz glazbu, zapravo glazba mi svira što god da radim. Ali da bih imao lijep ugođaj tokom učenja, i ne bi učio za računalom, jer bi svaki pokušaj takvog učenja propao, lijepo i jednostavno mogu da upravljam s glazbom uz pomoć daljinskog upravljača.

Za one koji ne znaju XBMC je multiplatformski multimedijalni centar za kućnu zabavu. Također je i slobodan softver pod GPL licencom.

xbmc

XBMC podržava:

  • sve trenutno popularne formate audio i video zapisa
  • liste
  • audio-vizualizaciju
  • slideshow slika
  • vremensku prognozu
  • posjeduje podršku za ekstenzije
  • razne internet i mrežne protokole
  • Daljinski upravljač

Sve u svemu sjajan softver koji vam omogućuje da se “zavalite” u krevet i uživate u glazbi, filmovima, fotografijama, igrama (da, postoje dodaci i za igranje igara), provjerite da li je vrijeme vani i dalje odvratno prije nego što pređete na sljedeći film, pa čak i da preuzimate, naravno legalne, video zapise putem BitTorrenta jer postoje ekstenzije čak i za to. Zahvaljujući podršci za internet protokole s njime možete gledati i slušati zapise koji se nalaze na internetu ili su dijeljeni u vašoj lokalnoj mreži.

I naravno najbitnija stvar, podržava udaljeno upravljanje putem daljinskog upravljača. Zapravo on i jeste napravljen s time u vidu, a posjeduje i takozvani 10-foot user interface.

Nažalost, ne postoji podrška za digitalnu televiziju, ali zato postoje ekstenzije pomoću kojih možemo dodati i tu mogućnost. Ja još uvijek imam analognu TV karticu tako da vam ne mogu reći kako to funkcionira u XBMC-u, ali lijepo je znati da je i to moguće.

I što je najbolje, sve to možete raditi u svom maternjem jeziku, jer je XBMC lokaliziran na priličan broj jezika među kojima je i naš.

Još jedna lijepa mogućnost koju XBMC posjeduje je mogućnost mijenjana izgleda sučelja, pa ukoliko vam se ne sviđa pretpostavljena tema s kojom on dolazi možete preuzeti s interneta neku drugu.

xbmc_movies

I tako… dok uživam u mogućnostima koje mi pruža XBMC s velikim zanimanjem gledam i na još jedan projekt, koji je zapravo fork XBMC-a, a to je boxee. Uživajte u praznicima uz kvalitetan audio i video doživljaj.

Autor: Zoran Olujić

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.