openSUSE Leap 42.2 – Nastavak Enterprisea

Kako je i najavljeno, izašla je nova openSUSE verzija – Leap 42.2. Leap je community-enterprise Linux distribucija koja dijeli bazu sa SUSE Linux Enterprise (SLE) i paketima SLE 12 Service Pack (SP) 2.

Verzija 42.2 još je jedna u nizu stabilnih izdanja, ništa revolucionarno i spektakularno, ali to ne znači da su promjene koje donosi beznačajne. Ipak, postavlja se pitanje je li Leap zaista bolji od svojih prethodnika (Harlequin, Bottle, Dartmouth…)?

openSUSE mnogi znaju kao distribuciju koja ili radi ili ne radi na nekom hardveru. Upravo zbog ove činjenice često možete naići na rasprave ili kritike na račun ove distre od strane nezadovoljnih korisnika. No uvijek postoji i druga strana medalje. Mnogi korisnici zadovoljni su Leapom, a openSUSE zajednica održava velik broj paketa od kojih samo stabilni i provjereni ulaze u službene repositorije.

opensuse-leap-42-2

openSUSE Leap 42.2 – Desktop

Od novosti u Leapu 42.2 izdvajamo:

 • KDE Plasma 5.8.2 (LTS), KDE Applications 16.08.2, Frameworks 5.26.0;
 • GNOME 3.20, Gtk 3.20.9;
 • Kernel 4.4.27;
 • LibreOffice 5.1.5.2;
 • Freetype2 2.6.3;
 • Systemd 228;
 • Firefox 49.0.2.

Zadano desktop okruženje je, kao što svi znamo, KDE s novom verzijom Plasme. Djeluje stabilno, ispolirano i bez problema se može pokrenuti i na starijem hardveru. Snapper u kombinaciji s datotečnim sustavom Btrfs je unaprijeđen, pa će sada snimke zauzimati mnogo manje prostora s mogućnošću ručnog podešavanja.

 

Kako je Leap unio promjenu u ciklus openSUSE izdanja, pojavila su se brojna nagađanja oko izlaska novih verzija i podrške za njih. Izdanja će nastaviti s dosadašnjom praksom – jednom godišnje, dok će podrška će trajati 18 mjeseci. Nakon isteka podrške imat ćemo mogućnost nadogradnje sa npr. 42.1 na 42.2. Čisto za usporedbu, s prijašnjim verzijama bismo “preskočili” 2 izdanja (svakih 9 mjeseci) + 2 mjeseca. Izračunajte.

Live CD neće biti službeno podržan od strane Leap razvijatelja, a razlozi su isti kao i prošle godine – Live CD ograničava mogućnosti distre, posebno YaSTa. Zbog toga imamo izbor: DVD od 4.7 GB ili Network ISO od 95 MB. Naravno, najsigurnija opcija je DVD, a možete ga preuzeti na službenoj stranici.

Za kraj bih napomenuo da je Leap dostupan samo u 64-bitnoj verziji.

Što još reći nego – zabavite se isprobavajući Leap 42.2!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.7/5 (21 votes cast)
openSUSE Leap 42.2 – Nastavak Enterprisea, 4.7 out of 5 based on 21 ratings

You may also like...

5 komentara

 1. kepica napisao:

  mene si nagovorio !
  na kubuntu 16.10 sam muku mučio s KF5 ,pisao sam na forumu o tome, ne mogu vjerovati da to mora tako, idem vidjeti kako to ide na openSUSE.
  nisam znao razliku između tumbleweeda i leap ali me tvoj članak iz prosinca ’15 i ovaj ovdje uvjerio da je leap za mene – hvala !

  • kepica napisao:

   ona sijalica na boot ekranu je WOW , već mi se sviđa, zatim KRUPNI fontovi na ekranima koji slijede – jeeeeeeeee !
   ovo je distra za penziće – navali narode !

 2. eQuivalent napisao:

  Eto meni npr Leap 42.2 se jako dopao i radio glatko, ali sta vredi hiljadu i jedno podesavanje a online video ne radi pa ne radi. Dodavanje repoa mi tek ide na živce (jes da se to radi jednom do 4 ili 5 puta a nekad i vise) ali jednostavno smara.
  zapravo mene je odbilo samo to sto online video nije radio nikako. A takve stvari su na npr Kubuntuu daleka prošlost (nekad je i on s tim imao problema).
  I svakako nije distra za penzionere, za Leap 42.2 treba i te kako predznanje. za razliku od ubuntoida.

 3. kepica napisao:

  dobro jutro !
  za penzionere … šala-mala he he šalio sam se na račun velikih fontova na formama instalacije, u mojim godinama to zaista veseli.
  a što se tiče tvog problema, vidio sam na forumu, tamo ćemo nastaviti

 4. Orkh napisao:

  Kratko i jasno! thx @Vision