Snapper – snapshot alat za SUSE

Linux zajednica je već dugo u potrazi za alatom koji bi omogućio izradu “live snimke” postojećeg sustava i podataka. Alat Snapper osmislio je jedan openSUSE razvijatelj, a u kombinaciji s Btrfsom (B-tree file system) Snapper će, po svemu sudeći, konačno popuniti tu prazninu. Budući da je SUSE definitivno odlučio koristiti Btrfs – počevši od izdanja “Factory” preko “SUSE 13.2” do “Enterprise 12” – možda je dobar trenutak da Snapperu posvetimo malo više pažnje.

Snapper se najjednostavnije može opisati kao “undo tool“, odnosno alat kojim na jednostavan način možemo sustav vratiti u prvobitno stanje. Zamišljen je kao opcija kojom se relativno lako mogu poništiti promjene napravljene YaSTom ili Zypperom. Ako pri instalaciji root particiju formatiramo kao Btrfs, Snapper će napraviti sve potrebne konfiguracijske datoteke koje će nam omogućiti rad s njim direktno nakon instalacije. Svaki put prije i poslije pokretanja Yasta ili Zyppera, Snapper napravi snimku sustava (snapshot). Tako napravljene snimke možemo usporediti, eventualne probleme lakše pronaći, i najvažnije, vrlo lako i brzo promjene vratiti u prethodno stanje.

Snimka s prefiksom pre– bilježi situaciju prije no što su napravljene bilo kakve promjene u sustavu, a post snimka nakon što su napravljene. Pojedinačne snimke Snapper izrađuje npr. svakih sat vremena, i to je standardni način izrade snimaka na Suse Enterprise inačici. Opcija kreacije snimaka svakih 60 minuta na Factory izdanju koje sam koristio u pripremi članka nije aktivirana.

Snapper standardno nudi nekoliko opcija za brisanje starijih snimaka, tzv. No-cleanup Algoritms. One se pokreću na bazi dnevnog crona, a postavke se mogu podesiti u odgovarajućim konfiguracijskim datotekama. Ako neke direktorije ne želimo uzeti u obzir pri pravljenju snimaka, koristit ćemo funkciju Filters, odnosno urediti /etc/snapper/filters/*txt datoteke.

Prije nego se upustimo u avanturu sa Snapperom, želim napomenuti dvije važne stvari koje moramo imati na umu. Moguće je da su pri pravljenju snimke neke sistemske datoteke u upotrebi, što može rezultirati njihovom nepotpunošću i neupotrebljivošću. Zbog toga je jako važno usporediti datoteke i eventualne probleme otkriti na vrijeme. Druga jako važna stvar je da Snapper može vratiti samo bootloader konfiguraciju koja se nalazi u /etc direktoriju. Bootloader datoteke koje se nalaze u /boot direktoriju nije moguće vratiti sa Snapperom.

Svaki put pri pravljenju važnih promjena (nadogradnja ili ažuriranje sustava, instalacija upravljačkih programa za grafiku itd.) preporučljivo je ručno napraviti snimku. Važno je snimku opisati tako da ju možete prepoznati, odnosno shvatiti kada je napravljena, npr. “snapper pre-nvidia 17102014” ili slično.

Za demonstraciju ćemo deinstalirati Bumblebee. Vjerujem da je i prosječnom korisniku Linuxa poznato da je ponekad teško instalirati Nvidiu i Bumblebee na sustavima koji koriste dva grafička čipa.

Prvo ćemo napraviti snimku nazvanu “LZS test” a zatim ukloniti Bumblebee iz sustava.

Yast - snapper: deinstalacija bumblebee
Yast – Snapper: deinstalacija Bumblebeeja.

Iz terminala isto bismo postigli sljedećom naredbom:

snapper create –description “LZS test”

pri čemu je snapper create –description naredba za izradu snimke a “LZS test” ime snimke (napominjem da su navodnici potrebni).

Yast potvrđuje da je Bumblebee deinstaliran:

Yast - snapper: bumblebee deinstaliran.
Yast – Snapper: Bumblebee je deinstaliran.

 

Yast - snapper: promijene.
Yast – Snapper: pregled promjena.

 

Sljedećom naredbom iz terminala možemo vidjeti što je promijenjeno:

snapper status 159..168

a ako želimo utvrditi razliku između ove dvije snimke koristimo:

snapper diff 159..168

Bumblebee više nije instaliran. Otvaramo snimku “LZS test”, pregledamo i označimo sve. Zatim jednostavno odaberemo “Restore Selected”.

Yast - snapper: restore.
Yast – Snapper: vraćanje snimke (restore).

 

Iz terminala bismo to izveli naredbom:

snapper undochange 159..168

Kad je sve završeno, ponovno ćemo imati Bumblebee i sve će raditi kao prije.

Yast - snapper: bumblebee vraćen
Yast – Snapper: Bumblebee je vraćen.

 

U svakom slučaju, Snapper izgleda kao alat koji bi rad na Linuxu mogao učiniti još jednostavnijim i zanimljivijim bez obzira na vještine korisnika. Neiskusnim korisnicima će pružiti mogućnost brzog popravka sustava, a onim malo naprednijima dati više slobode za testiranje i eksperimentiranje. Snapper je dostupan za gotovo sve distribucije, a informacije o korištenju potražite na wiki stranicama pojedinačnih distribucija.

Dodajem i da će openSUSE 13.2 za nekoliko dana biti objavljen, i siguran sam da će mnogi, kao što je to uvijek slučaj, testirati novu SUSE verziju. Za sve one koji se još uvijek dvoume, iskrena preporuka: instalirajte SUSE sa Btrfs datotečnim sustavom i isprobajte Snapper nakon instalacije pri konfiguraciji sustava. Nećete se pokajati.

Dvije važne napomene za kraj:

1. Snapper je na eksperimentalnoj bazi dostupan i za ext4 datotečni sustav, pri čemu je potrebno koristiti poseban kernel i e2fsprogs.

2. Snapper nije niti će ikada biti zamjena za bilo koji način redovnog backupa sustava.

 

Autor: Orkh@k2c

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Snapper - snapshot alat za SUSE, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.