Objavljen Ubuntu 14.10 “Utopic Unicorn”

Točno prema planiranom rasporedu 23. listopada Canonical je objavio Ubuntu 14.10.

 

Jučer je službeno objavljen Ubuntu 14.10 kodnog imena Utopic Unicorn. Prema službenim informacijama, podrška će trajati devet mjeseci za sva izdanja: Desktop, Server, Netboot, Core, kao i službeno podržanim “okusima” – Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu GNOME, UbuntuKylin, Xubuntu, Mythubuntu.

 

Izvor: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/09/ubuntu-14-10-wallpaper-contest-winners

Izvor: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/09/ubuntu-14-10-wallpaper-contest-winners

 

Što nam novo donosi Utopic Unicorn?

 • Pokreće ga kernel 3.16 s boljom podrškom za Power8 i ARM 64 procesore, kao i za Intel, Nvidia i ATI grafičke kartice. Dodana je i podrška za Radeon H.264 video enkoder.
 • Poboljšana podrška za XFS i Btrfs sustave datoteka, što je posebno važno za poslužitelje. Unaprijeđen je raid5 i mrežni protokoli, dodan OpenStack 2014.1, Libvirt 1.2.8, Qemu 2.1, Cgmanager 2.1, LXC 1.1, bchache, Juju, Docker, MAAS i dr.
 • AppArmour vatrozid od sada pruža veću razinu sigurnosti i ispravku bugova.
 • Oxide web preglednik koristi najnoviji Chromium uz ispravku brojnih  bugova. Programerima donosi kvalitetniju podršku i osvježeno sučelje za razvoj web aplikacija.
 • Desktop izdanje donosi sitna poboljšanja i nadogradnje, kao što su bolja podrška za HD monitore, Firefox 33, Chromium 38, Gtk 3.12, Qt 5.3, LibreOffice 4.3, Xorg 1.16.
 • Ubuntu Developer Software Center od sada omogućava preuzimanje i paralelnu emulaciju Android Studio i Android SDK alata. Riješeni su problemi sa zavisnostima, dodana multiarch podrška, kao i bolja integracija u Unity launcher.
 • Poboljšan Internet Printing Protocol (IPP Everywhere) od sada ne treba posebna podešavanja.

 

Iako to nije osobito preporučljivo, nadogradnju postojećeg izdanja 14.04 moguće je obaviti pomoću Update Managera ili naredbom (potrebno je i prethodno provjeriti je li  instaliran update-manager-core):

sudo do-release-upgrade

Nužno je imati vezu s Internetom.

 

Iz svega navedenog, očito je da se radi o još jednom stabilnom i “dosadnom” izdanju koje ne donosi novitete već je naglasak stavljen na ispravke postojećih nedostataka, te posebno na nadogradnju paketa. Ovaj pristup je potpuno razumljiv s obzirom na to da je Canonical u posljednje vrijeme potpuno posvećen završnom razvoju Touch platforme, kao i objavi prvih uređaja. Iz istih razloga je i uvođenje Unityja 8 odgođeno za neka buduća izdanja.
Nakon odličnog Thrusty Tahra vjerujem da će se Unicorn pokazati kao dostojan nasljednik. Novi Ubuntu 14.10 u svim izdanjima možete preuzeti ovdje.

 

Izvori: insights.ubuntu.com, wiki.ubuntu.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Objavljen Ubuntu 14.10 "Utopic Unicorn", 5.0 out of 5 based on 3 ratings

You may also like...

8 komentara

 1. Abnormal napisao:

  Moram priznati da su mi zapravo vrlo draga ova tzv. “dosadna” izdanja gdje se ne uvode neke bitne novosti nego se samo ispravljaju uočeni nedostaci jer takva izdanja zapravo u svakodnevnoj praksi odlično funkcioniraju.
  Osim toga Ubuntu je napunio 10 godina, pa eto – Sretan rođendan!

  • linux2008 napisao:

   Ne bih se slozio sa Vama, izdanja koja imaju kratku podrsku bi trebala imati novitete koje ce testirati, a verzije s podrskom od 5 godina ne bi trebale imati novitete nego samo ispravljene bug-ove, nazalost trenutno rade suprotno jer su verziju 14.04 pustili s par bug-ova u opticaj i s par nepotrebnih noviteta za 5-godina podrzanu verziju.

   • Yorkin napisao:

    A to pak isto nije pogrešno jer se u pravilu u LTS izdanja integrira dosta stvari iz onih verzija koje dolaze poslije. Suma sumarum, uvijek će doći na isto – bez obzira kad se ispravci bugova i/ili noviteti pojavili, bilo u kratkoročnim, bilo u dugoročnim izdanjima.

 2. dinosb napisao:

  Super članak!

  Samo mala ispravka. AppArmor (ne AppArmour) nije vatrozid već MAC modul/program. Sličniji je HIDS/HIPS-u po načinu rada nego vatrozidu.

  Nemojte zamjeriti. Vozdra!

 3. hrx napisao:

  naletio sam na nekoliko paketa čiji ppa rade samo na LTS izdanju. da li će ove updateove kernela i ostale dobiti i LTS, jer se mislim vratit na njega?

 4. JH-IM napisao:

  Da, u point releases će doći novi kerneli.

 5. Big Muzzy napisao:

  naštikl’o sam MATE okruženje na Xubuntu 14.04 i ne tražim ništa više 🙂 old crew ride again !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.