Osvrt na Fusion Linux 14.1 RC

Fusion Linux je distribucija zasnovana na Fedori, a njezin moto je “multimedia out of the box“. To znači da podržava većinu audio i video formata te nudi mnoštvo predinstaliranih programa s posebnim naglaskom na obradu i reprodukciju zvuka i videa.

Trenutna verzija ove distribucije je 14.1 RC bazirana na Fedori 14.

Nakon instalacije, koja će možda biti mrvicu kompliciranija od instalacija Ubuntua (ako ste navikli na njih), dočekat će vas dobri, stari i ponešto tweakani GNOME 2. Nažalost, Fusion trenutno dolazi samo sa GNOME sučeljem, i to samo u 32-bitnoj verziji. Razlog tomu je mlada dob Fusiona i nedostatak radne snage za stvaranje i održavanje drugih “okusa”, kao KDE, Xfce, LXDE itd.

Fusion je vrlo sličan Linux Mintu – čak sadrži i čuveni mintMenu, no za razliku od Minta, Fusion krasi mali milijun različitih aplikacija, što je vidljivo iz veličine ISO slike ove distribucije (1.7 GB). Još jedna izvrsna odlika Fusiona je to što je većina tih aplikacija u svojim najnovijim verzijama, što znači da sadrže velik broj novih funkcija, kao što je slučaj s GIMP-om.

Pored GIMP-a treba istaknuti mnoštvo drugih korisnih stvari. Za ugodniji rad uz mintMenu nude se još i Gnome Do, DockbarX i Compiz Fusion. Compiz ne treba posebno objašnjavati, no DockbarX i GnomeDo nisu nešto što korisnici često susreću u poznatim distribucijama. DockbarX plugin se dodaje GNOME panelu te njime dobivate drugačije opcije odabira otvorenih i minimiziranih prozora, uz onu poznatu i isprobanu koja dolazi sa GNOME-om. Objašnjavanje funkcija Gnome Do aplikacije bi potrajalo, ali u ovom videu možete vidjeti što se sve može postići ovim alatom.

Ono što će definitivno oduševiti ljubitelje obrade zvuka i slike je to da uz Fusion dolaze predinstalirane Inkscape, Blender i Scribus aplikacije. Za konvertiranje video formata tu je odlični Arista Transcoder, a za prženje optičkih medija već vrlo dobro nam poznati K3b. Za izradu sigurnosnih kopija vaših omiljenih DVD i audio naslova tu su HandBrake i SoundJuicer, odlični programi za izradu kopija prije spomenutih medija. Od alata za audio i video reprodukciju ponuđeni su Audacious, Banshee i VLC. Glavni Internet preglednik je Chromium, ali tu je, naravno, i Firefox i to u verziji 4. Ljubitelji igara će također doći na svoje jer Fusion nudi izbor od petnaestak nativnih Linux igara. Ako vam one nisu dovoljne za ubijanje dosade, kolekciju možete proširiti vašim omiljenim igrama iz Windows svijeta – nakon instalacije u izbornicima možete naći najnoviji WINE i PlayOnLinux te preko njih zaigrati koju rundu.

Budući da je rađen na osnovi Fedore, Fusion koristi Fedorine repozitorije u kojima se preko Software Managera može pronaći velik broj aplikacija u slučaju da vam nešto nedostaje. Fusion je namijenjen početnicima, i iako je 14.1 RC izdanje, dosta je stabilan i donosi neke manje ispravke propusta iz prijašnjih verzija. Možda ćete naići na probleme, no to sigurno neće biti ništa što malo Internet pretrage ili otvaranje teme na Fusion forumu neće srediti, stoga ako niste zadovoljni svojom trenutnom distribucijom, svakako isprobajte Fusion Linux!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.