PanoVRama – ovaj zanimljiv projekt otvorenog kôda dolazi nam iz Hrvatske

Posebno drago nam je predstaviti projekt PanoVRama – sustav za distribuiranu višeprojektorsku popločenu panoramsku vizualizaciju, inače rad domaćih autora, Nenada Mikše u suradnji s kolegama pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Objasnimo detaljnije o čemu se radi.

PanoVRama

PanoVRama se sastoji od 3 umrežena računala na koje su spojena po dva projektora. Projektori su postavljeni tako da projiciraju na cilindričnu površinu s unutarnje strane pa tako korisniku omogućuju 360 stupnjeva panoramsku vizualizaciju. Trenutno je moguće prikazivati slike i video, a dodana je i mogućnost simulacije leta pomoću open source simulatora Flight Gear.

Također je moguće navigirati Google Earth i Google Street View aplikacijom i to čak i uz pomoć Nintendo Wii kontrolera. Sustav je jedinstven po tome sto je distribuiran, tj. što svako računalo samo računa potrebne transformacije slike koje su njemu potrebne. Konkurentski sustavi uglavnom koriste jedno centralno moćno računalo koje pripremi slike za sve slaveove i onda im to pošalje, što je puno lakše za izvesti, ali zahtijeva moćan i skup hardware. PanoVRama je građena od isključivo komercijalno dostupnih komponenti – običnih projektora iz dućana i običnih računala na kojima je upogonjen Arch Linux.

Software koji se koristi u PanoVRami je otvorenog kôda i dostupan na SourceForge-u: http://panovrama2.sourceforge.net/ dok je hardware i konstrukcija sustava vlasništvo Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Pogledajmo kako čitava stvar izgleda u praksi putem ovog video isječka:

Informacije: DoDo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.