Patentni ratovi i nepoštene igre

Kada je najavljen Android 4.0 ICS, jedva od glavnih mogućnosti bila je upravo detekcija lica u svrhu otključavanja mobitela – pogledamo u kameru, sustav nas prepozna i mobitel je otključan bez ikakvih unosa lozinki ili sl. Stavimo na stranu koliko je cijela stvar zapravo korisna i funkcionalna i okrenimo se Appleu, koji nas je ponovno uspio razljutiti.

Android 4.0 ICS
Android 4.0 ICS (Slika: extremetech.com)

 

Naime, Apple je USPTO-u predao zahtjev za patentirati ovu tehnologiju i otvorio si vrata prema još jednoj potencijalnoj tužbi. Postavlja se pitanje brani li Apple svoje inovacije, ili beskrupulozno krade tuđe ideje (slika), kako bi kasnije mogao dobiti bod u teškoj borbi sa glavnim konkurentom.

Patentni ratovi postali su Googleova svakodnevica, na koju temu je arstechnica napisala odličan članak koji preporučujemo pročitati. Ispod se nalazi kratki uvod i poveznica na tekst naziva “Can 17,000 patents help Android win a legal Cold War?

“Patentna tužba za Android” – naslov koji sve češće vidimo po webu i tiskovinama, a Googleu i njegovim partnerima – proizvođačima hardvera, postao je rutina. Microsoft potpisuje ugovore koji pokrivaju više od 50% Android telefona, Apple provodi dane na sudu kako bi zabranio prodaju HTC-ovih i Samsungovih uređaja, a tu su i ostale tužbe od konkurencije kao što je Oracle i BT. Bez sumnje, Android operacijski sustav naišao je na pravno minsko polje.

Android je postao planetarno popularan prije negoli je Google stigao registrirati sve patente da bi ga zaštitio. Kako bi riješili problem, Google se kao i obično – počeo razbacivati novcem. Kupili su Motorola Mobility za nevjerojatnih 12.5 milijardi dolara, i time dobili sve njihove patente – ukupno 17 tisuća. Na nesreću po Google, drugi plan vezan uz patente nije se ostvario (pokušali su kupiti bankrotirani Nortel, koji uključuje Apple, Microsoft i RIM).

Pročitajte sve o ovoj borbi na arstechnica.com.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Patentni ratovi i nepoštene igre, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.