Plasma Active 3 donosi bolje performanse

U poplavi svakakvih uređaja sa zaslonima na dodir, posebice pametnih telefona i tableta svjedočimo i poplavi novih operacijskih sustava, sučelja i inovativnih rješenja za takve uređaje.

Osim Androida koji je je već dugo u pohodu na pametne telefone i tablete, Linux zajednica se može ponositi i raznim drugim projektima i rješenjima čiji je cilj također pronaći mjesto na nečijem zaslonu na dodir. Da ne ulazimo previše u detalje samo ćemo nabrojati neke od popularnih i onih manje popularnih projekata otvorenog koda, a prilagođenih za touchscreen uređaje: Firefox OS, Open WebOS, Jolla, Tizen, Meego, Mer, Maemo, Openmoko kao i Unity i Gnome Shell sučelja. Osim njih i KDE zajednica ima svojeg aduta koji bi tek mogao pokazati za što je sve sposoban. Plasma Active je zajednički projekt KDE zajednice, basysKom i open-slx poduzeća, a ovih dana je objavljeno treće stabilno izdanje Plasma Active korisničkog sučelja.

Plasma Active dobrodošlica

 

Ono što KDE developeri posebno ističu su poboljšane performanse i nove aplikacije koje obogaćuju cjelokupno iskustvo. Evo popis svih novih aplikacija:

 

Files

Files je novi upravitelj datotekama za Plasma Active sučelje. Ono što ga čini posebnim je to što ne koristi mape kao što smo dosad navikli, nego korisnici mogu pretraživati datoteke prema vrsti, vremenu stvaranja, tagovima i sl., a za sve to koristi Nepomuk pogon.

Plasma Active Files

 

Okular Active

Okular Active je novi preglednik dokumenata koji osim standardnih formata kao što su PDF, Open Document i sl. može otvarati i EPub format odnosno elektroničke knjige, a kroz neke dodatke za Plasmu Active je moguće pristupiti tisućama besplatnih e-knjiga, te će uskoro biti moguće kupovati i komercijalni sadržaj i knjige.

Okular Active

 

 

Kontact i Caligra

Uredski alati Kontact i Caligra su također prilagođeni za zaslon na dodir, a osim toga je puno pažnje pridodano na optimiziranje temeljnih biblioteka što rezultira puno boljim korisničkim iskustvom.

Caligra

 

Nova virtualna tipkovnica

Nova virtualna tipkovnica je temeljena na Maliit tipkovnici korištenoj na Maemo sustavu i Nokia N9 mobitelu, a puno je brža i jednostavnija za korištenje.

Nova virtualna tipkovnica


Od ostalih vijesti tu su poboljšanja cjelokupnog korisničkog sučelja i brojni ispravci bugova, dok sve ostale detalje možete pronaći na službenoj stranici. Što kažete, dali bi ste kupili tablet s Plasmom Active? Ja sigurno bih.

Reference: Ubuntuvibes, KDE

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

6 komentara

  1. Grof napisao:

    Oooo, da i ja bih. Dapače!

  2. Branko napisao:

    Ma samo da se bude mogla instalirati na druge tablete. Ne mora biti tableta s Plasmom Active predinstaliranom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.