Pogledajte video Stallmanovog predavanja u Zagrebu

U više navrata najavili smo gostovanje Richarda M. Stallmana koje se održalo sinoć u Zagrebu, u dvorani Muzeja suvremene umjetnosti, s početkom u 18 sati.

Najviše je iznenadila velika posjećenost – predavanju je nazočilo preko 300 ljudi svih uzrasta napunivši dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Čini se da se Stallmanova razmišljanja i ideje šire i daleko iznad zajednice korisnika slobodnog softvera.

Stallman u MSU Zagreb

Stallman je na predavanju govorio o problemima koji prijete digitalnom društvu i društvu općenito. Počeo je s cenzurom na internetu, i to ne samo u “totalitarnim” zemljama, već i u “demokratskim” zemljama EU (recimo Danska filtrirala web, a popis filtriranih stranica drži u tajnosti, dok je Australija kaznila vlasnika web stranica visokom novčanom kaznom samo jer je postavio poveznice na “zabranjen” sadržaj na svojim web stranicama), nastavio o vlasničkim formatima koji stvaraju ovisnost o jednom proizvodu, vlasničkom softveru, DRM-u (tzv. “defective by design” proizvodi) te objasnio nužnost slobodnog softvera u obrazovanju. Često korporacije svoj vlasnički softver dodjeljuju obrazovnim institucijama besplatno ili uz malu cijenu kako bi stvorili ovisnost sličnu kao što dileri prvu dozu droge daju besplatno.

Kaže da zagovara slobodno dijeljenje sadržaja koje pak pokušava potkopati industrija sadržaja na sve moguće načine. Predložio je neke modele pravednije raspodjele prihoda od autorskog prava (npr. na svakom uređaju za reprodukciju glazbe stoji gumb za donaciju autoru čija pjesma trenutno svira).

Osvrnuo se i na SaaS odnosno “Software as a service” – Stallman navodi da ga treba izbjegavati jer korisnik u tom slučaju nema nadzor što se događa s njegovim podacima. Također, spomenuo je problem korištenja računala u demokratskom procesu, točnije glasanju – smatra da ga treba u potpunosti izbjegavati jer je nemoguće jednostavno spriječiti zloporabu. Previše se oslanjamo na tehnologiju nad kojom nemamo kontrolu, navodi Stallman.

Kao što je i bilo za očekivati, ponovio je tezu zašto su “opensourceaši” promašili cijeli fudbal (slobodni je softver osnovan da očuva softverske slobode koje su u konačnici preduvjet za ostvarivanje osnovnih ljudskih sloboda), a na pitanje što misli o piratskim strankama odgovara da ih podržava iako bi trebalo u potpunosti odbaciti naziv “piratstvo” i pod time podrazumijevati samo napadanje brodova, a ne dijeljenje softvera i podataka.

Upravo s pitanjima publike dočekali smo kraj predavanja, kada se održala mala aukcija za njegovu knjigu “Free software, free society“, koju je nepoznati kupac dobio po cijeni od 450 kuna. Posjetitelji su mogli kupiti naljepnice i bedževe s GNU motivima, a sav prihod donira se FSF-u.

 

Ostale video isječke s predavanja možete pogledati na web stranicama Piratske stranke.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

7 komentara

 1. acinic napisao:

  Tip video datoteke pravi problem. Plejeri imaju problem sa ovim formatom?

  • 4ndY napisao:

   To je HTML5 i video tag u webm formatu, stoga bi ga po specifikaiji browsera Firefox, Opera, Web, Konqueror i Chrome/Chromium trebali dobro podržavati [1].

   IE, Safari i starije verzije gore navedenih browsera ne podržavaju HTML5 i webm.

   Treba onda preformulirati zaključak: ne pravi problem tip video datoteke nego browseri koji ne podržavaju otvoreni i slobodnu specifikaciju.

   [1] http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5_video#Browser_support

  • 4ndY napisao:

   Moguće je naravno da je stvar u greškama u implementaciji u browseru ili krivom pakiranju ako se radi o paketu iz repozitorija distribucije. U tim slučajevima dobro bi bilo prijaviti grešku 😉

  • 4ndY napisao:

   I da završim u spammerskom stilu, podrška browsera za HTML5 video tag može se provjeriti ovdje:

   http://html5test.com/

 2. acinic napisao:

  Nisam bio jasan. Zelim da sacuvam video snimke u jednom fajlu! Znaci pregledanje u pretrazivacu radi ok. Medjutim posle preuzimanja video snimaka nastaje problem sa njihovom reprodukcijom i spajanjem. Avidemuxom ne moze!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.