Google ponovo napušta projekte, na meti se našla Picasa za Linux platformu

Google nastavlja u revijalnom tonu. Na službenom blogu najavili su projekte od kojih odustaju, među kojima se našao preglednik i uređivač fotografija Picasa u verziji za Linux.

Ako ste korisnik ili ste koristili Picasu vjerojatno znate kako Google nikad nije objavio nativno Linux izdanje. Umjesto toga, zapakirali su verziju za Microsoft Windows zajedno s WINE-om te ponudili Linux korisnicima na korištenje, sad već davne 2006.godine. Aplikacija je radila uredno – njezino Windows porijeklo moglo se uočiti tek detaljnijim pogledom na izgled izbornika. Za razliku od nekih drugih projekata iz Googleove radionice, Picasa nikad nije postala otvorenog kôda.

Picasa 3 Beta u verziji za Linux

Postojeći korisnici i dalje će moći koristiti Picasu – posljednje izdanje nosi brojčanu oznaku 3.0 Beta, dok se nove verzije neće razvijati. Za upload fotografija na Google Picasa Web Albume možete se okrenuti “alternativnim” nativnim Linux aplikacijama kao što su Shotwell, Gwenview i digiKam.

Što mislite o ovom potezu Googlea? Jeste li korisnik Picase i kako ste zadovoljni s dosadašnjim izdanjima?

Reference: googleblog.blogspot.co.uk, itworld.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

6 Komentara

Dodaj svoj

Nit, sam koristio, nit me nekad zanimala, nit poznajem nekoga ko je koristio (čak i na windowsima) … dakle, ovo je po meni skroz nebitna vest. Ali mi je čudno da Google odustaje od Linuxovih progama, a razvija Android. Moguće da i oni primećuju da se u neke stvari ne isplati ulagati više trud.

Koristim Picasa Web Albums, pa tako i Picasa klijent (doduše rijetko, tek kad se nakupi fotografija za upload). Odličan alat za brzinsko uređivanje fotografija, organizaciju po albumima (fino pretrese čitav disk pa se nađe i zaboravljenih fotki) i na kraju,jednostavan upload/sinkronizaciju s oblakom.

Čak je i Linux verzija pristojno radila, usprkos tome što je on top of WINE-a.

Picasa možda jeste jako dobra izvedba programa za organizaciju slika, ali ne sumnjam u to da će je neki projekat otvorenog koda uskoro sustići i možda čak i prestići. Sve u svemu i nije neki gubitak.

Mnogo koristim Picasu, kako već reče Galgoci nema boljeg alata za brzinsko uređivanje i dijeljenj na picasaalbims.
Inače ne koristim linux verziju zbog zastarjelosti, već instaliram WINE i onda instaliram zadnju win verziju Picase koja jako lijepo izgleda i dorađenija je od linux verzije.
Nadao sam se native, ali ova vijest me pokosila. Strašno! Šmrc.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.