Precision Guided Firearm – Linux u ne tako humane svrhe

Na ovogodišnjem CES-u koji se početkom godine održao u Las Vegasu američki proizvođač oružja TrackingPoint predstavio je prototip lovačke puške opremljene sustavom ciljnika PGF (Precision Guided Firearm).

Navode da bi ovaj proizvod i slabije obučenim strijelcima (lovcima i onima koji se tako osjećaju) omogućavao precizno i sigurno pogađanje mete na većim udaljenostima (oko 1000 metara). Ovih dana tvrtka TrackingPoint je krenula s prodajom tri modela pušaka opremljenih PGF-om. O čemu se zapravo radi?

TrackingPoint je osmislio i po relativno pristupačnim cijenama u praksu proveo rješenje elektro-mehaničkog ciljnika koji unutar prihvatljivih gabarita kombinira računalo bazirano na ARM procesoru, snajpersku optiku, video procesor s 14 megapikselnim CMOS senzorom uparen s 110m telefoto objektivom i HUD-om, a sve navedeno pokreće Linux.

Trackingpoint - Precision Guided Firearm

Budući da za siguran pogodak u metu na većim udaljenostima strijelac mora uzeti u obzir niz bitnih parametara, TrackingPoint je razvio sistem koji strijelcu na HUD-u između ostalog prikazuje podatke o udaljenosti mete, okolnoj temperaturi, pritisku zraka, vlazi zraka, smjeru i jačini vjetra te nagibu tla, odnosno položaju u kojem se strijelac nalazi u odnosu na metu. Nakon što strijelac markira metu, softver samostalno vrši izračune.

Pritiskanjem okidača u stvarnosti najčešće ne dolazi do fizičkog opaljenja metka, već on biva računalno ispaljen sve dok strijelac doista ne poravna ciljnik s markiranom točkom na meti, kada se automatski vrši i fizičko ispaljivanje metka. Naravno, strijelcu je ostavljena i mogućnost djelomičnog ili potpunog isključivanja PGF-a, te se tada puška ponaša kao i svaka druga s optičkim ciljnikom.

Uz navedeno, uređaj (PGF) je opremljen i WiFi vezom čime je omogućeno umrežavanje sa drugim sustavima radi razmjene podataka ili nadogradnje firmwarea. Moguće je i spajanje na iOS ili Android uređaje, kao što su pametni telefoni ili tableti, putem kojih druge osobe mogu pratiti što strijelac radi te vidjeti identičnu sliku onom što on vidi. Naravno, sam PGF omogućuje i pohranu podataka unutar sebe nakon čega se oni kasnije mogu reproducirati.

Proizvođač navodi da njihovim sustavom i manje obučeni strijelci i osobe ne baš mirne ruke mogu na udaljenostima od 900 do 1100 metara ostvariti sigurne pogotke. Zasad ne razmatraju u ponudi imati samo PGF uređaje, već isključivo gotova rješenja i to u rasponu cijena od 17,500 $ za model 300 WinMag SX3, 20,000 $ za model 200 WinMag XS2 te a do 22,500 $ za model 338 Lapua LM SX1.

Izvori: TrackingPoint.comThe Firearm BlogArs TechnicaPC WorldGizMag

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Precision Guided Firearm - Linux u ne tako humane svrhe, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

You may also like...

21 komentar

 1. Ivan Galgoci napisao:

  Kad pogledam grafiku na BF4 i ovo, postaje jasno da je jaz između stvarnog svijeta i onog virtualnog svakim danom sve manji.

 2. Marko napisao:

  Meni nije jasno, hoče li to naši lovci smijeti imati ? ili trebaš biti u vojsci da to imaš ?
  Koliko ja znam duge cijevi su zabranjene kod nas, naravno tu se ne podrazumjevaju lovačke puške koje imaju odobrenje uz naravno lovačku dozvolu.

  • Dario napisao:

   To je malo nejasno u trenutno važećim zakonskim propisima u Hr. Naime, puške koje TrackPoint prodaje su puške u lovačkom kalibru s spremnikom do pet metaka tako da s te strane zapreke nema.
   Naš zakon o oružju propisuje kategorije oružja te ih razvrstava u četiri grupe (A,B,C i D) od čega se A i B odnose na vatreno oružje, a građani smiju posjedovati B grupu oružja u što spadaju i TrackPointove puške.
   Zakon o lovstvu i Pravilnici u vezi lovstva i lovačkog streljaštva propisuju vrste oružja, dužinu cijevi, težinu i promjer zrna itd, no posebno ne propisuju dodatnu opremu (barem koliko je meni poznato).
   Slijedom toga zapreke za uvoz bilo koje od navedenih puški ne bi trebao biti problem no meni se postavlja drugo pitanje do kojeg nisam uspio doći do odgovora a to je da li bi PGF bio oslobođen određenog dijela davanja državi pošto se ipak radi o računalu, odnosno računalnim komponentama (kad bi se uvozio rastavljen).

 3. Captain Hook napisao:

  Uao! Svaka im čast na tom proizvodu,to je prava promocija što se sve može napraviti s linuxom i koliko je u biti linux dobar.

 4. calisto053 napisao:

  Prava stvar za vikend-lovce! 😀
  Odeš u šumu, postaviš pušku, vratiš se doma, zalegneš u fotelju, čekaš da izađe potencijalni gulaš i opališ s Android telefona! 😀
  Samo još treba izmislit kako dopremit lovinu kući….

  • Dario napisao:

   Yep .. i možeš odmah na Ju-Bi-To 🙂
   Nema tu gušta (čitaj straha i adrenalina) .. da su to stavili na samostrel još kako tako no kod nas je lov samostrelom ili lukom zabranjen tak da ….

   A dopremiti možeš dronom kojim upravljaš istim tim Androidom ili iOS-om. 🙂

 5. Marko napisao:

  Mene najviše plaši da bi netko mogao ajmo recimo kupiti (na crnom trzistu) 20 ili više komada ili ukrasti nije bitno, i pritom ih programirati da gađaju ljude u odredenom vremenu, pa ih čovjek posloži (usmjeri prema meti) na jedno brdo ili na jednu zgradu tamo di ih neče opaziti i kad se ajmo recimo za par sati ili par dana ljudi skupe na odredenom mjestu recimo fešta, priredba, ta stvar počne pucati po ljudima, a taj koji je to postavio je otišao nekamo daleko kao da nije uopče bio na mjestu di su puške.

 6. Dario napisao:

  Pa oružje na daljinsko upravljanje se moglo i do sada napraviti ili nabaviti .. ovdje se govori o gađanju statičnih meta .. za gađanje pokretnih bi morao imati dodatno postolje s servom-otorima za pomicanje oružja po svim osima i još podosta drugih stvari što opet ne bi garantiralo preciznost na velikim udaljenostima ..
  Zapravo ni PGF ne garantira apsolutnu preciznost jer najveći utjecaj na točnost pogotka ima vjetar, a to se (trenutno) ipak još nemre tako precizno izračunati jer elektronici ipak fali onaj osjećaj koji ima izvježban strijelac .. možeš ga nazvati intuicija.
  Zato, ne brini 🙂

 7. b4sh napisao:

  Cijena je paprena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.