Projekt Mozilla slavi 15 godina postojanja

Ovaj tjedan projekt Mozilla slavi 15 godina postojanja, ili kako su sami rekli, 15 godina boljeg pregledavanja Weba.

Prije 15 godina kompanija Netscape Communications bila je pod snažnim komercijalnim pritiskom. Microsoft je počeo besplatno dijeliti svoj Internet Explorer te ga isporučivati sa svojim operacijskim sustavima. Pod takvim pritiscima kompanija je poduzela tada vrlo radikalan potez – kod svoje perjanice je izdala kao open source u nadi da će oko toga izgraditi zajednicu. U narednih nekoliko godina oko njihova koda se zajednica i okupila, te se kod nastavio razvijati. Prvi projekt proizašao iz Netscapeovog koda bio je projekt Mozilla.

Mozilla 15 Years

Odmah po osnutku projekt Mozilla postaje popularan među poklonicima otvorenog softvera. Prvo veliko izdanje tada već popularnog internetskog preglednika Mozilla izlazi 2002. godine. Iste godine započinju i značajne promjene na ovom dijelu tržišta. Internet Explorer je tada držao nadmoćnu većinu od 90% udjela tržišta. Također, tada se smatralo da Mozilla ne može napraviti nikakav udar na tržištu te da će ubrzo potonuti u zaborav.

Sa druge strane, bilo je i zajednica koje su Netscapeov kod smatrale prevelikim i neefikasnim te su ga krenule mijenjati u želji za izradom bržih i “lakših” preglednika. Nekoliko godina kasnije – iste te 2002. godine kada izlazi i Mozilla 1.0 – izlazi i Phoenix Web Browser koji je bio malen, lagan, brz, i za tadašnje uvjete, neviđeno siguran. U svom razvoju ovaj maleni preglednik je nekoliko puta promijenio ime: iz Phoenix Web Browser u Firebird Browser te naposljetku u Firefox.

Neprofitna organizacija Mozilla Foundation osnovana je 2003. godine uz najavu da će sve svoje resurse uložiti u razvoj Firefox preglednika. 2004. objavljen je Firefox 1.0 koji počinje preuzimati primat na tržištu te pružati financijsku potporu organizaciji iza sebe (što je od samog početka bio i plan). Samo tijekom 2005. Firefox preglednik je preuzet u više od 100 milijuna primjeraka, da bi već 2008. imao 20% ukupnog tržišta. Ovakav uspjeh i rezultati nisu prošli nezapaženo.

Google je iste te 2008. godine objavio rad na svojem pregledniku kodnog naziva Chrome. Tadašnji voditelj projekta Mozilla, Mitchell Baker, objavio je nekoliko tjedana prije Googlea da je prva faza razvoja Mozille dovršena. Cilj prve faze bio je ponuditi izbor korisnicima, a kompanijama postaviti konkurenciju te krenuti u treću fazu, odnosno ohrabrivanje drugih da se uključe u tržišnu utrku. Također, treća faza je bila prožeta optimističnim najavama o dominaciji open source alata na tržištu. Daljnji tok događaja je poznat svima. Trenutačno Mozilla radi na trećoj fazi uz istovremeno razvijanje Firefox preglednika. Treća faza je prozvana Open Web tokom, u kojoj sav napor i financije ulažu u razvoj otvorenih rješenja te u odbacivanje vlasničkih dijelova kao što je Adobe Flash.

Osim toga, Mozilla se okreće i prema tržištu mobilnih uređaja u želji da ponudi besplatnu i otvorenu alternativu i u ovom ekosustavu. Na sajmu CWM 2013 Firefox OS osvojio je nagrade struke, simpatije publike i ono najvažnije – ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, i to njih čak 13 od 20 prisutnih, kao i ugovore sa svim većim telefonskim operaterima prisutnima na sajmu.

Kao dio proslave svojih 15 godina, Mozilla korisnicima predlaže kako se uključiti u razvoj projekta. Prijedloge možete vidjeti ovdje.

Projektu Mozilla želimo sve najbolje te im ovom prilikom šaljemo iskrene čestitke.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Projekt Mozilla slavi 15 godina postojanja, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

You may also like...

5 komentara

 1. Lutherus napisao:

  Sve najbolje Mozilla!

 2. Ibrahim napisao:

  I za Linux neki (većina?) govore da nema nikakve šanse, kao što su i za Firefox, tako da mislim da Linux ima sličnu sudbinu u nadolazećim godinama što se tiče Desktop Market Share-a 🙂

 3. Dario napisao:

  Pridružujem se čestitkama i hvala; Ericu Raymond, Francku Hecker, Marku Andresen i Jimu Barksdale (ako sam nekog izostavio, sorry) što su svaki u svom segmentu i trenutku povijesti doprinijeli da Netscape objavi izvorni kod iz kojeg je nastao projekt Mozila.

 4. adam napisao:

  zar nije izasla mozilla 9 ako se ne varam koja je u sebi u ono vrijeme imala i preglednik i mail, a iz nje su onda nastali firefox i thunderbird kao zasebni programi a ne iz Phoenix Web Browser-a. nisam siguran vise, davno je to bilo….

 5. tomo napisao:

  ah…. netscape…. browser moje mladosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.