Preporuka za novi broj IT časopisa Mreža

Informatički časopis Mreža, namijenjen IT profesionalcima, pojavio se u broju 3/XIV za ožujak 2009. Tema broja će svakako izazvati simpatije među našim čitateljima. Naime, dotakli su se zanimljive teme: “Virtualizacija na Linuxu”, ravno iz pera članova Hrvatske Udruge Linux korisnika HULK (Dobrica Pavlinušić, Vedran Vukotić i Vlatko Košturjak). Izvadak iz teksta možete pročitati u nastavku ove vijesti ili na stranicama BUG OnLine-a.

Lijepo je vidjeti i pingvina na DVD-u priloženom uz časopis; naći ćete skup emulatora, akceleratora i alata za virtualizaciju na Linuxu. Priložena je i aktualna verzija openSUSE Linux distribucije (11.1) u GNOME i KDE4 izdanju. Tu su još i FreeNAS 0.69 i OpenSolaris 2008.11.

I ne, ovo nije plaćeni oglas. Pohvale svim informatičkim časopisima koji na bilo koji način promoviraju Linux i otvoreni kôd. Nadamo se da će ovaj trend nastaviti uzlaznom putanjom i da će Linux i otvoreni kôd općenito dobiti zasluženi dio medijskog prostora i u ostalim publikacijama.

Izvadak iz teme broja:

Poznavajući sve veću popularnost i sve veću zastupljenost softvera otvorenog i slobodnog kôda na tržištu te važnost virtualizacije kao tehnologije, logično je bilo spojiti ta dva područja. Tako ćemo se orijentirati na virtualizaciju korištenjem slobodnog softvera odnosno softverom otvorenog kôda. Kako otvoreni kôd i virtualizacija po svojim definicijama snižavaju troškove (iako ih ne uklanjaju potpuno), njihovom je zajedničkom primjenom moguće još više sniziti troškove, što je u današnje doba recesije iznimno bitna komponenta prilikom odabira rješenja.
Tipičan je predstavnik operacijskog sustava otvorenog kôda Linux. Linux je pogodan za virtualizaciju bilo kao domaćin virtualnom računalu, bilo kao gost (samo virtualno računalo) zbog njegovih velikih mrežnih mogućnosti, otvorene arhitekture, cijene odnosno licence, a i zbog njegovih standardnih značajki: stabilnosti, skalabilnosti i fleksibilnosti.
Treba napomenuti kako se, osim Linuxa, vrlo dobro mogu upotrijebiti i slobodni BSD operacijski sustavi. No, oni imaju manji izbor virtualizacijskih rješenja. Zato smo se većinom orijentirali na Linux virtualizacijska rješenja.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.