Ubuntu 9.10 zvati će se “Karmic Koala”

Canonicalu moramo priznati kako uvijek imaju originalna kodna imena za razne verzije svoje Ubuntu Linux distribucije. Dapače, toliko su udomaćena da se po raznim portalima i forumima češće spominje “Feisty”, “Hardy”, “Intrepid”, “Jaunty”, negoli njihove brojčane oznake. Dok čekamo “Jauntya”, već je otkriveno kodno ime za verziju poslije njega – “Karmic Koala”.

Ubuntu 9.10 “Karmic Koala” najavljen je za listopad 2009. godine. Neki planovi i ciljevi već su određeni – napokon bi trebali dočekati veliku estetsku promjenu (iako je ista već bila najavljena čak za Intrepida, ali nije ostvarena). Dobro nam poznati stari smeđi desktop trebalo bi zamijeniti nešto mnogo modernije, jer kako kažu u Canonicalu, usredotočit će se na onaj “prvi dojam” što distribucija ostavi na korisnika.

Trenutni Usplash zamijenit će sa nečim mnogo modernijim, vjerovatno nešto u stilu nedavno predstavljenog Plymoutha u Fedori.

Ubuntu 9.10 nosit će kodno ime “Karmic Koala”

Veliki napori ulažu se u smanjivanje vremena boot procesa, o čemu smo već pisali na našim stranicama. Nakon izlaska Jauntya, nastavljaju istim tempom i Karmic Koala će sigurno dobiti još koju sekundu manje.

Novi izgled Ubuntua 9.10 po prvi puta biti će predstavljen na Ubuntu Developer Summitu, koji se održava od 25-29 svibnja u Barceloni. Živi bili pa vidjeli!

Službeni tekst direktno iz tipkovnice Marka Shuttlewortha pročitajte na web stranici http://fridge.ubuntu.com/node/1831.

Nego, vratimo se malo unazad u vremenu – Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” najavljen je za 23. travanj. ove godine. Trenutno je dogurao do četvrte Alpha inačice, i sudeći po nekim testovima već sada ima kraće vrijeme boot procesa. Nedavno je objavljeno kako će dolaziti s aktualnom verzijom Linux kernela 2.6.28, usprkos našim očekivanjima za kernelom 2.6.29 koji je još uvijek u pripremi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.