Kratka povijest proširenih datotečnih sustava

Četvrti po redu extented (prošireni) datotečni sustav, odnosno ext4, pripada sljedećoj generaciji journaling datotečnih sustava, dok pritom zadržava kompatibilnost s prethodnim ext3 FS-om. Iako ext4 još uvijek nije standard, svakako će postati na većini Linux distribucija. U ovome tekstu upoznati ćemo ext4 i otkriti vam razlog zašto će baš on postati vaš omiljeni datotečni sustav.

Sa svakim izdanjem Linux kernela stiže nam par iznenađenja, a aktualna verzija 2.6.28 nije iznimka. Ovo izdanje po prvi puta donosi stabilan ext4 datotečni sustav (pored ostalih prilično zanimljivih stvari, poput Btrfs-a, koji je još uvijek u debelom razvoju). Ova nova generacija proširenog datotečnog sustava pruža poboljšanu skalabilnost, pouzdanost i znatno povećanu funkcionalnost.

Prvi podržani datotečni sustav za Linux bio je Minix. Pošto je imao popriličnih problema s performansama, napravljen je posve novi datotečni sustav, nazvan “extended file system”. Za prvo izdanje (ext1) zaslužan je Remy Card, a u Linuxu se pojavio 1992. godine. Bio je to prvi datotečni sustav koji je koristio VFS (Virtual File System) switch, implementiran u 0.96c kernelu. Podržavao je FS-ove do 2 GB veličine.

Drugi prošireni datotečni sustav (ext2) također je implementirao Remy Card. Predstavljen je u siječnju 1993. godine, s naprednim idejama usvojenih iz drugih datotečnih sustava tog vremena (poput Berkeley Fast File System [FFS]). Podržavao je FS-ove do 2TB veličine, iako je 2.6 serija kernela povećala maksimalnu veličinu na 32TB.

Treći prošireni datotečni sustav (ext3) bio je veliki napredak na ovom polju, iako je imao slabije performanse od svojih prethodnika. Po prvi puta je predstavljen koncept journalinga, kako bi se povećala pouzdanost u slučajevima kada se sustav naglo prekine ili zablokira. Usprkos činjenici da su konkurentski datotečni sustavi imali bolje performanse (poput Silicon Graphic XFS i IBM© Journaled File System [JFS], ext3 je podržavao nadogradnju na sustave koji su već koristili ext2. Ext3 je implementirao Stephen Tweedie, dok je sustav predstavljen u studenom 2001. godine.

Pogledajmo stanje danas. Stigla nam je četvrta generacija proširenog datotečnog sustava (ext4), koja je donijela brojna poboljšanja na svim bitnim poljima – performanse, skalabilnost i pouzdanost. Posebno se ističe i podrška za FS-ove do veličine jednog exabyte-a. Ext4 je implementiran od tima razvijatelja, vođenih Theodoreom Tsom (održavao je ext3). Prvi puta je predstavljen u Linux kernelu 2.6.19, dok je tek nedavno postao stabilan u aktualnoj verziji 2.6.28 (od prosinca prošle godine).

Ext4 je usvojio mnoge korisne koncepte od konkurentskih datotečnih sustava (prošireni pristup upravljanju blokovima prvi je implementiran u JFS-u, dok je odgođena alokacija predstavljena u XFS-u i Sun-ovom ZFS-u), te predstavio mnoga poboljšanja i inovacije.

Izvor. IBM

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.