Promjene u Ubuntu Linuxu, najavljen tzv. “Spread” pregled

Ključni dio svakog operacijskog sustava je način na koji on upravlja aplikacijama, odnosno kako nam sustav omogućuje prebacivanje između nekoliko otvorenih prozora. U većini desktop sustava za prebacivanje između prozora je zadužen nekakav panel, dock ili taskbar na kojemu se nalazi popis otvorenih prozora koje odabiremo jednostavnim klikom na njih. Na Windows sustavima možemo vidjeti takvu traku, na Mac OS-u postoji dock,  dok na GNU/Linux sustavima možemo pronaći različite oblike upravljanja otvorenim prozorima koje možemo još dodatno prilagoditi raznim proširenjima i aplikacijama.

Tako na KDE, Gnome 2 (Matte), Cinnamon, Xfce i Lxde sučeljima imamo panel na kojemu se nalazi popis otvorenih prozora kojima upravljamo na svima poznati način. Međutim, u novijim sučeljima developeri su sve to uspjeli malo zakomplicirati, pa su uveli svoju viziju upravljanja prozorima. Na Gnome Shell sučelju su nam uklonili Gnome panel a uveli overview, pa za odabir prozora moramo pomaknuti kursor miša u gornji lijevi kut čime dobijemo pregled svih otvorenih prozora.

Gnome Shell Overview

 

Na Unity sučelju smo također izgubili panel s prozorima, ali smo dobili Launcher koji je smješten na lijevoj strani ekrana i koji zapravo čini sve što i stari Gnome panel, ali uz to i grupira prozore iste aplikacije. Isto grupiranje se može podesiti na Windows sustavima, međutim na Unityu se ovo ne može postaviti drugačije i grupiranje prozora moramo prihvatiti odgovaralo nam to ili ne. Pa ukoliko imamo otvoreno nekoliko prozora iste aplikacije moramo kliknuti par puta više kako bi smo odabrali željeni prozor.

 

Ubuntuov trenutni Spread način

 

Isti pregled kao na slici možemo dobiti i za sve otvorene prozore i to pritiskom Super+W kombinacije tipki. Taj pregled Canonical naziva “Spread” a na slici možete vidjeti da nedostaje nekoliko detalja kako bi prebacivanje između prozora bilo potpuno. Kao prvo – nema naziva prozora pa je malo teže odrediti koji prozor nam treba jer svi izgledaju slično. Druga stvar koja nedostaje je mogućnost zatvaranja aplikacija u “Spread” načinu, slična stvar koju Gnome Shell koristi za svoj “overview”.

Canonical je ipak mislio na sve to i odlučio korisnicima Ubuntua olakšati rad na računalu poboljšanjem “Spread” načina upravljanja prozorima. Pa evo kako je to zamislio Canonicalov developer John Lea.

Novi "Spread"

 

“Spread” je poboljšan u nekoliko smjerova:

 • Prozore je moguće odabrati pritiskom broja koji se nalazi na svakom od njih
 • Moguće je pretraživati prozore radi brzog odabira željenog
 • Kada postavimo kursor iznad prozora pojavljuje se gumb za zatvaranje prozora i naziv aplikacije
 • Prozori u potpunosti ispunjavaju ekran pa je moguće bolje vidjeti sadržaj prozora
 • Moguće je otvoriti novi prozor aplikacije klikom na zadnji kvadrat u nizu

Osim klikanjem, cijelokupno upravljanje prozorima je moguće obaviti u potpunosti pomoću tipkovnice. Pritiskom Super tipke pojavljuju se brojke na ikonama na Launcheru pa pritisnemo broj koji odgovara željenoj aplikaciji.

Ukoliko je otvoreno nekoliko prozora odabrane aplikacije otvara se “Spread” način u kojemu opet prozore možemo odabrati koristeći tipke – numeričkim ili kursorskim tipkama. Na sljedećoj slici možemo vidjeti “Spread” način kod pregleda radnih površina gdje možemo otvoriti novi prozor fokusirane aplikacije na bilo kojoj radnoj površini i premještati prozore među njima.

Ovaj novi dizajn također donosi bolju podršku kod korištenja nekoliko monitora. Trenutno, ako koristimo dva monitora i otvorimo pregled radnih površina, na svakom monitoru vidimo osam radnih površina što smanjuje vidljivost prozora i zbunjuje kod upravljanja svime. S novim dizajnom svaki monitor dobiva svoje četiri radne površine tako da je lakše manipulirati prozorima među njima i vidjeti sadržaj aplikacija. Uz to je moguće za svaku radnu površinu postaviti drugačiju pozadinu.

Ovo ipak nije sve nego su uključene i brojne manje promjene i tweakovi koje možete pronaći na ovom Google dokumentu. Novi dizajn nećemo moći uskoro koristiti jer je zakazan tek za nadolazeće izdanje u listopadu – Ubuntu 12.10, a dotad ćemo se ipak morati strpiti.

Reference: design.canonical.com, muktware.com

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

22 komentara

 1. Branko napisao:

  Bome Unity postaje sve više i više funkcionalan.

 2. ludak napisao:

  izgleda da canonical, ipak, zna kuda ide i sta ima u planu. jedva cekam 12.04 jer imam utisak da ce ipak biti jako dobar sistem za vecinu korisnika i mnogo funkcionalniji od prethodnika.

  • Daniel4x napisao:

   “za vecinu korisnika” – bogme nesto nisam siguran u to

   “mnogo funkcionalniji od prethodnika” – ako mislis na Ubuntu 11.10(i eventualno 11.04) onda mozda OK ali u odnosu na prethodne ver. hmm (da ne budem prost narodu)

 3. vtuhtan napisao:

  Osobno koristim uz laptop extended monitor i jako mi je drago da su počeli razmišljati o korištenju Ubuntua na više monitora. Od toga da sada može biti launcher na svakom monitoru, pa do navedenih poboljšanja što se tiče promjene desktopa.
  Koliko sam isprobao live betu Ubuntua 12.04 vidi se da su dosta ispeglali sam Unity…

 4. Igor napisao:

  “Međutim, u novijim sučeljima developeri su sve to uspjeli malo zakomplicirati, pa su uveli svoju viziju upravljanja prozorima. Na Gnome Shell sučelju su nam uklonili Gnome panel a uveli overview, pa za odabir prozora moramo pomaknuti kursor miša u gornji lijevi kut čime dobijemo pregled svih otvorenih prozora.”

  Zakomplicirali? Po meni Gnome Shell ima najbolji window switcher ikad, da ne pričam o tome koliko je intuitivan. Dovoljno je samo pritisnuti tipku WIN na tipkovnici. Kada se vratim natrag na WIN ne snalazim se uopće na taskbaru. Isprobat ću ovaj novi Ubuntu kada izađe jer mi se čini da se stvarno trude ovaj put i ne izbacuju alpha proizvod.

  • Mario napisao:

   Većini korisnika se ne sviđa takav task management, zbog čega je Mint i forkao Gnome Shell u Cinnamon i vratio stari panel.

   Meni zapravo i odgovara Gnome Shellov overview, no svejedno moraš priznati da je jednostavnije kliknuti na gumb prozora na panelu nego otvoriti overview i kliknuti na aplikaciju. Pogotovo ako imaš otvoreno 4,5 i više prozora, onda su umanjeni i više ti vremena treba da skužiš koji je koji.

   Alt+Tab rješava taj problem, ali opet je brži standardni panel s popisom aplikacija nego to.

   Mislim da su Gnome Shell i Unity velikim dijelom rezultat masovne navale mobilnih uređaja sa zaslonom na dodir, pa i oni žele dio tog kolača..

 5. Big Muzzy napisao:

  dok je okruženja sa panelima, zaobilazim ostala rješenja u širokom luku 🙂

 6. max360se napisao:

  Nema do window managera, kod njih je najlaksa selidba izmedju otvorenih prozora.

 7. lutherus napisao:

  Ubuntu je brod koj tone. Svi oni debeli, masni, stari štakori koji su se nešto naučili, prčkali i radili po sustavu su otišli i to na Arch ili Gentoo, neki i na opensuse. Na Ubuntu su ostali samo oni koji bi kliketali pa više nema razvoja od strane zajednice i zato canonical pokušava izmišljati toplu vodu. Za 5 godina možda više Ubuntu desktop neće ni postojati već će biti samo smartphone os ukoliko preživi.

  • Branko napisao:

   Ja mislim upravo suprotno. Ubuntu je počeo lagano hvatati vjetar u jedra.
   Rješili su se ovisnosti o Gnome developerima i konačno mogu raditi i razvijati Ubuntu kako njima paše.
   Za pet godina bi Ubuntu mogao zauzeti koji postotak casual desktop korisnika.

  • Mario napisao:

   Potkrijepi svoje tvrdnje konkretnim podacima. Tko je to otišao iz Ubuntua u Arch i Gentoo?

   I zar smatraš da bi u 21. stoljeću na desktop računalima trebali odbaciti kliketanje i vratiti se u konzolu? Konzola je moćna stvar, i tko voli nek izvoli, ali kliketanje je ono što 90% korisnika koristi 99% vremena provedenog na računalu, i svojom izjavom se samo blesiraš.. Mislio sam da si ozbiljniji.. 🙂

   • max360se napisao:

    Slazem se s Lutherusom, ali ne bih rekao da su svi otisli na Arch, Fedoru i Gentoo. Neki su otisli i na Debian. 😉 Mario ono sto je Lutherus htio reci je da su korisnici koji su naucili administrirati sustav i velik dio developera otisli na druge sustave. Sto se tice sustava. Vecina korisnika i dalje koristi DEove.

    • Mario napisao:

     Razumio sam da Lutherus misli na developere koji su prešli iz Ubuntua u druge projekte..

    • ludak napisao:

     ma de su otisli da su otisli ko da je bitno. koga od obicnih korisnika boli uvo za administriranje sistema!? obicnom korisniku je potreban sistem koji ce da upali i da sljaka! ovo sto sad canonical radi mislim da je jako dobro. imaju solidno okruzenje koje ce izgleda solidno ispeglati u nastupajucoj lte verziji. realno vecina obicnih korisniha ne kokristi milion tabova pa im upravo ovakva okruzenja pa i gnome 3 mogu da budu jako zanimljivi, a obzirom, da realno dolazi nova era u kojoj pc polako ide u penziju ovi potezi su i vise nego ocekivani a mislim i dobri.

     realno na ovom sajtu verovatno jeste vecina ljudi koji se i bave necim u it industriji pa izgleda da zaboravljaju obicne korisnike. ali najvise novca moze da se dobije upravo od tih korisnika a veci novac donosi i krajnjim korisnicima.

    • lutherus napisao:

     E i zato običan korisnik rađe stavi mint nego ubuntu jer kad ode na pornjavu veli “oo boobies!! 🙂 ” a ne ” kodek? kaj je to kodek? zakaj meni to treba?” A sa unityem ubuntu iskazuje svoju pravu narav i istinske planove marka, prebacivanje na arm. Ne bi me nimalo začudilo da odjednom prestane desktop ubuntu.

 8. Ivan Galgoci napisao:

  @Lutherus teško da će nestati, kad sljedeće izdanje nosi 5 godina podrške za desktop.

 9. lutherus napisao:

  Upitno kaj bude nakon toga. Mark je sa najavom ubunta za android krenul iskazivati svoje prave planove. Al pazi, ako on nestane i unutar 5 godina, to ne mora značiti da će nestati i podrška, ona se može još jedno vrijeme bez problema vrtiti.

 10. Cooleech napisao:

  Kako je linux pa čak i Ubuntu oduvijek bio gotovo sinonim za izbor, nije mi jasno zašto su odlučili forsirati Unity na Ubuntu. Mogli su Unity verziju ostaviti kao opciju ili, ako su već odlučili ne biti ovisni o Gnomeovcima koji nikoga niti šljive niti slušaju, napraviti svoj fork Gnome Shella poput Mintovaca (Cinnamon). Ako su Mintovci napravili vrhunski projekt, Canonical je to mogao još i bolje… ali oni su se odlučili na Unity. -.-

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *