Recenzija: Basket

Živimo u vremenu gdje smo doslovno pretrpani informacijama; stižu sa svih strana i primorani smo filtrirati bitne od nebitnih. Organizacija je neizbježna, bilo da ste student, radnik, roditelj ili kućanica.

Pametni pišu…

Svatko se snalazi na svoj način; netko će netom dobiveni telefonski broj zapisati na dlan ruke, dok će drugi unijeti kontakt u svoj BlackBerry. Na kraju bitno je jedno: da se informacija zapiše, a kasnije ćemo odlučiti što i kako s njom.

Osobno koristim klasični papirni notez, malo veći od kutije cigareta, s priloženom kemijskom olovkom. Svjestan sam da je 2009. godina, vrijeme elektronike i gadgeta, ali ipak našao sam ovo rješenje kao najpraktičnije.

Kontakti, adrese, stvari za obaviti, filmovi za pogledati, knjige za pročitati… ideje, mogućnosti i prilike. Sve što mi padne na pamet zapišem u taj maleni notez. Uvijek je sa mnom; nosim ga na posao, u kupovinu, nedjeljnu kavu. Na kraju dana, prikupljene informacije, ako ih ima, prepišem u računalo, gdje ih naknadno kategorijski organiziram.

Za tu namjenu koristio sam razne alate, ali niti jedan me nije toliko impresionirao kao Basket, program na koji sam naletio tek nedavno. Na prvi pogled djeluje pomalo komplicirano, s obzirom na svrhu za koju je namijenjen. Ipak, vrijeme prilagodbe je kratko i ubrzo uvidite svu intuitivnost i funkcionalnost sučelja, koje se usput rečeno može konfigurirati u najsitnije detalje.

Program je podijeljen na dva glavna dijela; s lijeve strane nalaze se “basketi” odnosno proizvoljne kategorije, dok je s desne strane njihov sadržaj. Basketima se mogu dodavati subbasketi te se sve može fino hijerarhijski organizirati. Svakoj kategoriji možete postaviti željenu ikonicu, što je prilično funkcionalno, s obzirom da olakšava snalaženje i vizualnu identifikaciju kada broj kategorija poraste.

Basket_linux_interface

Korisničko sučelje aplikacije

 

Posebno je zanimljiva desna strana, koja služi za unos sadržaja. Sadržaj se unosi u stupce, kojih može biti proizvoljan broj, ali može se odabrati i tzv. “free form” način, koji oponaša klasičan papirni notez. Gdje god da kliknete, započinje unos sadržaja, koji može biti tekstualni, slikovni, zvukovni, URL web stranice ili launcher za neku aplikaciju, odnosno dokument.

Svemu što unesete možete dodati tag; označiti kao važno, za obaviti, trenutno stanje ili napredak, informacija, ideja, smiješno… ima ih hrpa i moguće je dodavati vlastite.

Basket_Linux_ToDo

Ubacite fotografije, poveznice, tekst...

 

Za kraj ovog kratkog osvrta, navesti ću pozitivne i negativne stvari:

Pozitivno:

  • funkcionalan pretražnik
  • automatsko spremanje u jedinstvenu komprimiranu datoteku (znači nema Save/Save As)
  • import iz aplikacija slične namjene (Tomboy notes, Knotes i dr.)
  • export u HTML
  • integraciju s Kontactom
  • zaštita osjetljivih informacija lozinkom…

Negativno:

  • Nema opcije printanja!
  • Još uvijek nema KDE4 inačice
  • program se srušio jednom (ali je sve ostalo sačuvano)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.