Recenzirali smo: Chrome za Android

Korisnici Androida nestrpljivo su čekali verziju Chrome preglednika koja bi radila na njihovim uređajima, a sada napokon imamo mogućnost isprobati Chrome for Android. Trenutna verzija je još uvijek u beta fazi, stoga joj nećemo (previše) zamjeriti neke sitne nedostatke ili greške na koje se može naići.

Chrome for Android dostupan je samo u odabranim zemljama, a to su: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Španjolska, Australija, Japan, Korea, Meksiko, Argentina i Brazil. Da biste isprobali Chrome for Android potreban vam je mobitel ili tablet koji ima Android 4.0+ (ICS). Nadamo se da će Chrome biti kompatibilan i sa starijim verzijama Androida kad više ne bude u beti.

Sa desktopa na mobitel

Ako koristite Chrome na vašem računalu, mobilna verzija će vam izgledati poznato jer je sučelje slično, dok ćete na tabletu imati pravo desktop iskustvo. Neke od funkcija koje već poznajete su brzi pristup najčešće korištenim web stranicama, sinkronizacija favorita i pristup otvorenim tabovima na vašem računalu. Kada napravite sinkronizaciju s Google računom, na svom Android uređaju ćete jednostavno moći pristupiti otvorenim tabovima na desktop računalu.

Otvaranje stranica

Primijetit ćete da se otvaraju brzo i da ih je puno lakše čitati nego na ostalim preglednicima. Scroll i zoom brzo reagiraju pa je kretanje stranicom jednostavno (nažalost, nema podrške za “text-reflow” odnosno prilagodbe teksta zumiranom nivou). Ukoliko tražite određenu riječ na stranici jednostavno se poslužite sa Find in Page opcijom i naći ćete ono što tražite vrlo brzo. Također postoji i opcija Incognito koja nam kao i na desktop inačici omogućuje pregledavanje interneta bez da se sprema povijest ili cache.

Navigacija kroz tabove je riješena pomoću tzv. “swipe” – za prebacivanje s jednog taba na drugi jednostavno uhvatite rub stranice i povucite s lijeva na desno. Čini se da ova funkcija još uvijek ne radi kako treba, pa se zna dogoditi da radnju morate ponoviti nekoliko puta dok ne uspijete. Pri vrhu se nalazi ikona koja vam pokazuje broj otvorenih tabova; ako kliknete na nju, prikazat će se svi otvoreni tabovi, što će vas na prvi pogled podsjetiti na karte.

Ukoliko želite zatvoriti određeni tab, jednostavno ga povucite izvan ekrana kao i obavijesti na ICS. Nagnete li mobitel naprijed-nazad, tabovi će se također pomicati, što je korisno kada imate veći broj otvorenih tabova (navodno ih se može otvoriti neograničen broj). I postoji još jedna zanimljiva funkcija Link Preview – ona nam omogućuje da zumiramo linkove kako bi bili sigurni da kliknemo onaj koji želimo.

Postavke

Možemo vidjeti da zasad nema puno opcija, ali to bi se trebalo promijeniti kako se Chrome for Android bude razvijao.

  • Bandwidght managment – Za sada postoji samo jedna opcija, Preload Webpages.
  • Developer tools – Možete ugasiti tilt scroll a postoji i opcija USB Web debugging.
  • Privacy – Navigation error suggestions, search and url suggestions, Network action predictions
  • Content settings – Accept cookies, Enable location, Enable Java script, Block pop-ups, Font size i Website settings.

Trenutna verzija (16.0.912.75) je novija od zadnje stabilne verzije za desktop računala. Napredne HTML5 opcije, GPU ubrzano renderiranje te Google V8 JavaScript optimiziran za Android omogućit će vam pravi Chrome doživljaj i na mobitelu.

Chrome for Android je gotovo isti preglednik kao i onaj na računalima, stoga možemo očekivati učestale nadogradnje i nove opcije. Trenutna verzija ne zamjenjuje internet preglednik koji dolazi na ICS, ali Google je nagovijestio da bi se to moglo dogoditi u narednim mjesecima.

Nedostaci

Razumljivo je da će neke stvari nedostajati s obzirom da se radi o beta verziji. Jedna od njih je mogućnost otvaranja desktop inačice web stranice, jer ne možete sami odrediti kako će ju prepoznati vaš web preglednik. Kako postoji dosta web stranica koje dopuštaju prebacivanje na desktop inačicu, ova mogućnost bi trebala biti dostupna.
Podrška za Adobe Flash nije nešto što će nam nedostajati jer je Adobe ionako rekao zbogom Androidu, a ukoliko vam je potreban Flash sigurno ćete nastaviti koristiti internet preglednik koji je došao s Androidom.

Zaključak

Chrome for Android je više nego dobrodošlo osvježenje koje će sigurno naći svoje korisnike. Osobno mi se sviđa mogućnost sinkronizacije favorita s desktop računala i opcija pregledavanja otvorenih tabova na desktop inačici. Otvaranje stranica je brzo, pregledne su, a baratanje tabovima je pravo osvježenje. Naravno, postoje i neke negativne strane – aplikacija ponekad zna usporiti ili naprosto blokirati, ili prilikom otvaranja linka u novom tabu cijeli ekran bljesne ljubičasto a prebacivanje tabova (swipe) odbija poslušnost.

Uređaji koji se temelje na Android 3.xx ili stariji možda i ne dobiju Chrome for Android jer je Google trenutno orijentiran na Android 4.0 i uređaje koji dolaze s njim. Iskreno se nadamo da će izdati verziju barem za Gingerbread i Honeycomb uređaje.

Ako pak na svom mobitelu ili tabletu imate Android 4.0, onda jednostavno morate isprobati Chrome for Android (kako trenutno nije dostupan u našoj zemlji, nećete ga moći instalirati putem Marketa, ali srećom ekipa portala Mob.hr pripremila je .apk datoteku). Za kraj, pogledajmo kako se ponaša u akciji:

Autor: Ivan B.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.