RedNotebook – vodite vlastiti dnevnik uz pomoć ovog besplatnog alata

Postoji uvriježeno mišljenje da je vođenje osobnog dnevnika rezervirano isključivo za zaljubljene tinejdžerke. Ovim člankom dokazati ćemo suprotno, pokazati vam sve prednosti dnevnika te open source alat za pisanje i pohranu vaših razmišljanja.

Vođenje osobnog dnevnika je odličan način da izbacite anksiozne i depresivne osjećaje, a naknadno čitanje ranije zapisanog pomaže nam shvatiti kako je mnogo brige i tjeskobe zapravo bilo bespotrebno. Na taj način možemo reducirati stres sa kojim se svakodnevno suočavamo, unaprijediti psihičko zdravlje, a po nekim istraživanjima čak i fizičko zdravlje (povećan imunitet).

Na web stranici covermagazin.com možete pročitati zanimljiv članak pod nazivom “Poboljšajte zdravlje pisanjem“, gdje su detaljnije objašnjene sve prednosti, ali i opisane upute kako i na koji način voditi dnevnik.

Web stranica dalje.com piše sljedeće:

“Znanstvenici koji se bave istraživanjem ljudskog mozga tvrde kako je istina ono što poete i osobe koje pišu dnevnike znaju oduvijek – da pretakanje osjećaja u riječi zaista pomaže kod olakšavanja stresa.

Matthew Lieberman sa sveučilišta California tvrdi da kada tekstualno zabilježimo svoje osjećaje, aktiviramo one dijelove mozga koji su zaslužni za emocionalnu samokontrolu. Upravo taj proces olakšava nošenje sa stresom i napetim situacijama, odnosno čini nas opuštenijima.”

Neki ljudi se ne osjećaju ugodno kad svoje misli i osjećaje vide na papiru ili zaslonu , ali to ne znači da za njih dnevnik nema uporabnu vrijednost. Možete u kratkim crticama bilježiti sastanke, bitne događaje, uspjehe na poslu, trenutne stadije projekta, voditi dnevnik prehrane, dnevnik treninga (evo jedan primjer za bodybuildere), kontrolirati uzimanje lijekova i mnogo dr.

Ako smo vas uspjeli uvjeriti u prednosti i odlučili ste pokušati, za početak – trebat će vam nekakva aplikacija (bilježnice i notesi su loša ideja – mogu zapasti u krive ruke, a uostalom – tko još danas piše olovkom?). Predlažemo RedNotebook, multiplatformski besplatan dnevnik otvorenog kôda, slobodni softver objavljen pod GPL licencom koji radi na Linuxu, Windowsima i Mac OS X-u.

Korisničko sučelje RedNotebook dnevnika

Aplikacija se učitava gotovo trenutno; pri pokretanju dočekati će nas intuitivno sučelje, podijeljeno na tri dijela. S lijeve strane nalazi se kalendar pomoću kojeg pregledavamo sadržaj po danima. Odmah ispod je pretraga i Tag Cloud, koji može prikazati riječi, kategorije i tagove, a u sredini se nalazi površina za pisanje sadržaja. Sa desne strane nalaze se kategorije, gdje u kratkim crticama upisujemo stvari za obaviti, obavljene stvari, ideje, pogledane filmove ili pročitane knjige te razne ostale stvari koje želimo zapamtiti i kasnije im pristupiti na jednostavan način (recimo da imate kategoriju “Najbolji događaj dana”, i na kraju godine ili mjeseca samo zatražite izlistan sadržaj).

Moguće je dodatno obogatiti sadržajVratimo se na srednji dio, rezerviran za pisanje sadržaja. Pored teksta ovdje je moguće ubaciti i fotografije, datoteke i poveznice na web stranice (formiraju se automatski). Podržano je osnovno formatiranje teksta, ali nažalost ne u stvarnom vremenu već koristeći txt2tags code (najbolja usporedba bila bi BB Code što koristimo na forumu). Klikom na ikonicu Preview prikazuje se formatirani tekst. Ovo je jedna od većih zamjerki, sigurno se moglo izvesti drugačije i jednostavnije – nadamo se da će neko buduće izdanje donijeti kvalitetniji tekst editor.

Kako bi se što prije snašli, pri prvom pokretanju dočekati će vas par predložaka koji pokazuju osnovne primjere, dok iz izbornika možete izabrati predloške za specifične stavke (recimo “Putovanje” ili “Sastanak”. Također, moguće je izrađivati vlastite predloške.

Program automatski sprema uneseno i to u obični “plain text” format što znači da ne koristi nikakvu bazu podataka niti bilo kakav oblik enkripcije. Datoteke su dostupne svima koji imaju pristup računalu, što je još jedan veliki nedostatak, s obzirom na to da se ovdje ipak radi o često povjerljivom sadržaju. Kako bi doskočili problemu, okrenite se nekom trećem rješenju za enkripciju direktorija. Još jedna dobrodošla mogućnost koju nećete naći u trenutnoj verziji je zaštita ulaska u program pomoću lozinke. S obzirom na namjenu aplikacije, ovi nedostaci su gotovo pa “deal breakeri“, posebno za neiskusnije korisnike ili za nekoga tko traži kompletno riješenje.

Sadržaj možete izvesti u nekoliko različitih formata: PDF, HTML, Latex i obični tekst. Postoji i mogućnost backupa kompletnog sadržaja u zip arhivu.

Spomenimo još jednu zgodnu mogućnost odnosno vratimo se na Tag Cloud. Generira se na osnovu riječi, tagova ili kategorija, ovisno o vašem izboru. U opcijama je moguće izbaciti odnosno filtrirati često korištene  nevažne riječi te odrediti maksimalan broj slova koje sadrži jedna riječ. U svakom slučaju, dobar način za brz pristup određenom sadržaju.

Još jedna zamjerka ide na manjak opcija, dijalog s podešavanjima sadrži tek par stavki. Malo više mogućnosti prilagodbe ne bi štetilo. Također, “menu bar” je polu prazan, a često korištenim stavkama poput podebljanja teksta prisiljeni smo pristupati iz padajućeg izbornika, što je krajnje nepraktično. Da li je ovo napravljeno namjerno radi što jednostavnijeg izgleda ili se možda radi o jako lošem UI odabiru, ne znamo reći. Dalje, program nije preveden na hrvatski, ali kratak pogled na Launchpad mi je otkrio da je prijevod u izradi, čak je napola dovršen. Odlučio sam pomoći oko ovoga i nadam se da će brzo biti riješeno, tako da ovo nećemo pisati kao zamjerku 😉

Da zaključimo, vođenje dnevnika ima višestruke prednosti a RedNotebook bi mogao biti vaš alat izbora ukoliko uspijete zažmiriti na navedene nedostatke. Veliki plus je cijena, otvorenost kôda, podrška za više platformi i jednostavnost sučelja (ako izuzmemo okvir za pisanje teksta, što bi moglo biti prilično teško s obzirom na to da je to najbitniji dio aplikacije).

Posjetite službene stranice projekta ili zavirite u repozitorije vaše GNU/Linux distribucije te preuzmite vlastiti primjerak.

Ne zaboravite javiti dojmove!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
RedNotebook - vodite vlastiti dnevnik uz pomoć ovog besplatnog alata, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

4 Komentara

Dodaj svoj

Nema mogucnost enkripcije napisanog tako da je program gotovo beskoristan.
Ako uzmete mjesece pisanja osobnih i prilicno osjetljivih stvari nezgodna stvar bi mogla biti npr. nosenje kompa koji je riknuo na servis. Da ne kazem kradja laptopa.
Dobra ideja i nadam se da ce se autori potruditi i otkloniti taj nedostatak.

Ja vodim dnevnik od 1997 (da tak sam star), a alat se mijenja kako se pojavi što novo. Sada trenutno je dnevnik jedan plain tekst pohranjen u truecrypt kontejner.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.