Rochard – Dobro došao Unity

Kupili ste HIB6 i ne znate s čime bi počeli zabavu? Zanima vas kako se Unity prilagodio Linuxu? Ili ste ljubitelj mozgalica i platformskih igara? Predstavljamo vam Rochard!

Rock is hard. John Rochard is harder!

Rochard je igra nazvana po svom glavnom liku, Johnu Rochardu. Možda kad bi spomenuli što John radi za život, igra se na prvu ne bi činila toliko zanimljivom. Da, John je rudar. Ali ne bilo kakav, John Rochard je svemirski rudar! I to vođa najneproduktivnijeg tima u povijesti Skyrig korporacije.

Rochard animacija

Priča počinje u trenutku kada naš svemirski rudar jednog sasvim običnog dana dolazi na sasvim običan asteroid kopati rudu. No ubrzo John i ekipa slučajno otkrivaju antičku tvorevinu duboko u asteroidu koja će potvrditi da ljudska rasa nije jedina u svemiru. Ali, kako to obično bude, John biva odsječen od svog tima i dolazi pod napad svemirskih bandita. Tada završava tutorial i vi stupate na scenu u pokušaju spašavanja vašeg rudarskog tima i otkrivanja velike svemirske urot… Ostatak priče otkrijte sami!
A sada malo o zagonetkama i mozgalicama. Od oruđa, u početku vam je na raspolaganju samo G-Lifter ili gravitacijski podizač. Njime možete podignuti te odbacivati sve manje predmete. Kada dobijete i mogućnost kontroliranja gravitacije, postajete sposobni kontrolirati i predmete veće mase.

G-Lifter u akciji

No da bi održali korak sa svim mogućim zamkama i problemima, vaš G-Lifter se nadograđuje.Većim transformacijama ujedno postaje i laserska puška ili ispaljivač granata, dok manje donose sitne preinake kao npr. mogućnost privlačenja metalnih robota ili pucanja ljepljivih bombi.

Kada ste savladali korištenje vašeg oruđa/oružja, još tu i tamo morate dodati korištenje svojih moždanih vijuga. Većinom se svodi na pomicanje kutija, izvlačenje “osigurača” koji su potrebni za napajanje te skakanje po raznim platformama.

Još jedan začin zagonetkama su zaštitna polja koja postoje u 4 vrste:

 • Bio zaštitna polja koja blokiraju biološke organizme
 • Materijska zaštitna polja koja blokiraju nepomična tijela
 • Energijska zaštitna polja koja blokiraju eksploziju i visoku energiju
 • Omni zaštitna polja koja blokiraju svu materiju

Igra postepeno postaje sve teža te nam donosi nove varijacije zagonetki i zajedno s njima nadogradnje G-Lifteru. Ponekad se dogodi da je pokoji nivo monoton, naporan, no već sljedeća vrata vam nude rješavanje frustracija sa nekom drugačijom mozgalicom ili napucavanjem svemirskih bandita.

Ovako izgleda kada slučajno promijenite smjer gravitacije

Klasična pucnjava dolazi u pravo vrijeme, baš kada vam zatreba odmor od zagonetki

Iako je ova igra definirana kao platformerska, ne može se direktno usporediti s npr. klasičnim Super Mariom. Rochard je igra upogonjena Unity engineom. Treba napomenuti da je ovo prva takva igra na Linuxu.

Svijet u kojem se odvija daje odličan dojam trodimenzionalnosti u 2D pogledu na svijet. Teksture su namjerno pune jarkih boja, a ljudi kao iz animiranih filmova da bi se dodatno pojačao humor i sarkastičnost glavnog nam lika. Priča je osim kroz naše sudjelovanje, prikazana i animiranim isječcima u međupoglavljima.

Animacije su tu da nam približe priču i likove

Smatramo da je prvi pokus prošao izvrsno. Unity izgleda i radi odlično te se nadamo da će uskoro ostale igre bazirane na ovom engineu krenuti stopama Rocharda.
Igra nije zahtjevna, preporučeno konfiguracija je:

RAM: 1 GB

Procesor: 2.6 GHz

Grafička kartica: 256 MB VRAM s podrškom za OpenGL 2.0

Od dodatnih biblioteka potreban je Mono, što će vjerojatno neke korisnike odvratiti od korištenja iste.No sve u svemu, Rochard je ostavio jako dobar dojam, i nadajmo se, otvorio vrata novim projektima baziranima na Unity Engineu.

 

Ako kojim slučajem niste kupili Humble Indie Bundle 6, a želite ovu igru, dostupna je direktno na:

http://www.humblebundle.com/store/product/Rochard

Igru je nakon skidanja dovoljno raspakirati te pokrenuti Rochard.app.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

5 komentara

 1. Branko napisao:

  Sreća pa sam kupio HIB6.
  Jedva čekam da ulovim vremena za ovo isprobati!
  Na Sabayončiću je fino instaliran Bumblebee pa će biti guštiranja ovaj vikend! 🙂

 2. hrc napisao:

  mono? nevjernici. za pokoru tri puta pokreni wget sa izvora kojem ne vjeruješ, a zatim pošalji home direktorij u /dev/null te konačno rm rf roota za kraj

  • Z0K4 napisao:

   Neki vole C#, ali ne vole Microsoft i njihove Windowse… očiti izbor je Mono. Ne vidim u čemu je problem, ipak je Mono open source!

 3. Alukard napisao:

  Odlična mozgalica,fina priča i odlična grafika. Sve pohvale! O torchlight-u ne treba trošiti reči,nenadmašiv!

 4. rudar napisao:

  Svemirski rudar? Kome se mogu obratiti za pravnu pomoć i naknadu radi zaštite vlasničkih prava svog korisničkog imena? Samo sam ja rudar…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.