SolydXK – Solidna distribucija iz Nizozemske

U svjetlu trenutnih događanja oko postupnog okretanja leđa slobodnoj zajednici od strane Canonicala i njegove, nekad hiper-popularne distribucije Ubuntua, sve više korisnika počinje tražiti alternative u drugim Linux distribucijama.

Iako Linux Mint ekipa radi vrhunski desktop doživljaj sa svojom distribucijom ipak je ona zasnovana na Ubuntu repozitorijima. Naravno, ista ova ekipa radi i odličan LMDE – Linux Mint Debian Edition, no kako on ipak nije u središtu pažnje ove zajednice, tako mu nedostaje radne snage koja bi razvijala KDE i Xfce “okuse” LMDE-a.

Do ne tako davno, uz blagoslov Clementa Lefebvrea (Clem), čelnika Linux Mint zajednice, ova neslužbena izdanja radio je i održavao Nizozemac pod nadimkom Schoelje. Rad je bio izuzetan, ali je čovjek odlučio stvoriti svoje KDE i Xfce distre na temeljima LMDE-a (nije mogao bolje odabrati, op.a.). Tako se rodio SolydXK – distra s dva okusa.

Iz ljubavi prema LMDE-u i Linux Mint KDE-u, Schoelje je započeo rad na SolydK-u, a potom, kada je Linux Mint tim napustio i Xfce razvoj iz LMDE linije proizvoda, napravljena je i SolydX distribucija. Odmah treba reći kako Xfce verzija ove distre zapravo imitira KDE sučelje po izgledu strelice miša, prozorima, izbornicima i ikonama. Jedina bitnija razlika kod Xfce-a jest drugačiji izbor Office i multimedijalnih alata, pa su tako ovdje predinstalirani Abiword i Gnumeric umjesto Libre Office-a, te Excile i Shotwell.

Kako se radi o vlastitoj distribuciji, Schoelje si je dao truda da je oplemeni sa još nekim interesantnim detaljima koje nećemo pronaći unutar samog LMDE-a ili Linux Minta:

 • Instalacijski program za sve popularniji Steam klijent
 • PlayOnLinux + Wine
 • Svoj instalacijski program za vlasničke drivere
 • Ponešto artworka i podešavanja GUI-a
 • Program za podešavanje Plymouth-a
 • I, osobni izbor programa koji se nađu (ili ne nađu) predinstalirani

U ovom ćemo se članku pozabaviti s onim “glavnim” okusom SolydXK-a – KDE-om. Stoga, polijećemo  u osebujan LMDE KDE svijet na nizozemski način:

1. LiveDVD

SolydK preuzima se u obliku 32 ili 64-bitne ISO slike koja predstavlja LiveDVD. Preuzeti je možete preko direktnog ili torrent načina preuzimanja, gdje se torrent i nije pokazao pretjerano boljim rješenjem jer ova distra ima tek nekoliko peerova na bitorrent mreži. Podizanje je uobičajeno i ne predstavlja nešto na što nismo do sada navikli.

Izgled prije pokretanja

Izgled prije pokretanja

Nakon što se učita s medija, možete je isprobati u Live načinu rada ili pokrenuti instalacijski program.

2. Instalacija

Instalacijska procedura nije me baš srušila sa stolca od oduševljenja. Prilično je spartanska, ali će uredno odraditi svoj posao. Također, potpuno je identična radili vi s SolydK ili SolydX-om.

Odabire se jezik lokalizacije grafičkog sučelja

Odabir jezika

Odabir jezika

Vremenska zona

Odabir vremenske zone

Odabir vremenske zone

Odabire se i tastatura

Odabir tastature

Odabir tastature

Podaci o računu korisnika i zaporka. Obratite pažnju kako nema mogućnost odabira automatskog logina pri instalaciji (to ćete morati odraditi kasnije, unutar KDE postavki)

Unos korisničkih podataka

Unos korisničkih podataka

Odabir particija za instalaciju sustava me najviše razočarao. Glavni posao oko rada s particijama morate odraditi klikom na Garted program, a montiranja particija putem same instalacijske procedure. Moglo se to fino centralizirati.

Rad s particijama

Rad s particijama

Zatim se određuje instalacija GRUB-a i uključivanje Plymoutha

Instalacija GRUB-a i Plymoutha

Instalacija GRUB-a i Plymoutha

Ostatak instalacije prolazi u kopiranju datoteka na disk, te neminovnog restartanja sustava.

Tijek instalacije

Tijek instalacije

Nakon toga dobivamo relativno jednostavno oblikovano KDE sučelje. Zapravo, ako bolje pogledamo sve je podešeno kao na Linux Mint KDE distribuciji uz neke LMDE posebnosti. No, to smo zapravo i željeli. Ono što je Schoelje dodao kao začin svojoj distri nas može samo dodatno oduševiti, ali neće smetati ako nas to ne interesira. Ne zaboravimo, glavni je benefit ovdje LMDE + KDE, odnosno ono što tako nedostaje službenom LMDE-u.

Od tih, SolydK-ovih personaliziranih dodataka najviše me dojmila instalacija Steam klijenta. Steam installer jednostavno odradi sve potrebno kako bi se dotični Steam klijent bez problema nadogradio, a potom i pokrenuo na ovoj distribuciji. Izvrsno odrađeno!

Instalacija Steama

Instalacija Steama

Steam uredno radi

Steam uredno radi

Nadalje, a indirektno na Steam klijent simpatično je riješen i upravitelj  drivera koji je podijeljen na tri cjeline: Grafiku, wireless i kernel. Upravitelj prikazuje i slobodne i vlasničke drivere koje je moguće instalirati za određeni tip hardvera.

Upravitelj drivera

Upravitelj drivera

A za igrače koji ne mogu bez onih igraćih naslova za koje su vam potrebni Windowsi, dobro će doći i PlayOnLinux dodatak koji  uključuje i predinstalirani Wine.

Ono što je ovaj nizozemac stavio od korisnih programa u samu distribuciju uključuje Libre Office 4 (SolydK), odnosno Abiword i Gnumeric (SolydX) za obradu dokumenata, VLC za gledanje filmova, Amarok (SolydK), odnosno Exile (SolydX) za mjuzu, GIMP za grafiku, te DigiKam  (SolydK), odnosno Shotwell (SolydX) za fotke. Internetom ćete prosurfati na Firefoxu, a poštu pregledati u Thunderbirdu.

Sustav za nadogradnju i softverski upravitelj identični su kao na LMDE-u, kao uostalom i glavni izbornik. Svakako valja naglasiti kako je, kao i LMDE SolydXK rolling release distribucija, zasnovana na Debian testingu, pa nećete muku mučiti s periodičkim nadogradnjama na novu verziju.

Trenutno radi s Linux kernelom 3.2 i KDE-om 4.8.4 (Xfce-om 4.10).

SolydK sam instalirao na svoj prijenosnik, na kojem se u dualboot-u vrti openSUSE 12.3. U radu se ponaša vrlo responzivno, točnije usudio bih se reći kako ne vidim neke primjetne razlike u usporedbi s openSUSE-tom.

SolydK uz sitne dorade

SolydK uz sitne dorade

 

SolydX

SolydX

Uglavnom dopada mi se rad i definitivno je ova distra karika koja nedostaje LMDE-u, no s druge strane istu održava relativno mali broj ljudi, pa kao takva, iako vrlo dorađena i ispolirana ipak ostavlja određeni strah od slabijeg održavanja u budućnosti.

Također, valja u obzir uzeti i trenutna previranja oko Ubunta i Canonicalovu politiku koja u skoroj budućnosti može rezultirati i zatvaranjem svojih repozitorija za derivate kakav je Linux Mint. U takvom (crnom) scenariju za očekivati je kako bi se LM tim prebacio na snažni razvoj LMDE-a u kojeg bi zasigurno ubacio KDE i Xfce. Tada bi postajanje SolydXK-a bilo u dobroj mjeri suvišno. No, do nedajbože takvih vremena SolydXK je distra koja djeluje poprilično solidno i svakako je za preporuku.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
SolydXK - Solidna distribucija iz Nizozemske, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

You may also like...

27 komentara

 1. sade napisao:

  Sto se tice spominjanja Minta u uvodu nasao sam jako zanimljiv Clemov odogovor na pitanje koji je smisao Minta 15 ako ce bit podrzan samo 8 mjeseci….izmedu ostalog u odgovoru Clem kaze sljedece:
  “Things might change for the next LTS release though, or by then it’s also possible we’ll have developed our own base… who knows?”

  Mint napusta mozda napusta Ubuntu kao bazu…? I to vec mozda do sljdeceg LTS-a sto bi znacilo 4.mjesec 2014…..

  • Grof napisao:

   Meni je to vrlo izgledan i logičan scenario. Kažem, srećom i mudrošću LM tima, dovoljno su rano razvili LMDE, koji počiva na zdravim osnovama. Da sam ja Clem, već bih se bacio na prebacivanje LMDE-a u mainline, mainstream, main kako hoćete 😉

   • Mario napisao:

    – izgubit če nekoliko usera
    – sudarit če se sa SolusOS i ostalim Debian based distrama
    – večina ljudi, koji fura Debian, ostat če na Debianu kao i do sada i neče otiči na LMDE

    • Z0K4 napisao:

     -Tko će izgubiti nekoliko usera?
     -Pa što ako se sudari s ostalim distrama baziranima na Debianu? Mint bi imao najjaču zajednicu, a definitivno i najbolji tim developera. SolusOS je one-man tim (Ikey), i ne vidim baš neku budućnost za takve distre (uključujući SolydK).
     -Ja sam bio na Debianu, pa sam prešao na LMDE (moguće da sam jedan od rijetkih, ali nas ima 😉 ) Sad sam ponovno na Debianu, ali samo zbog KDE verzije… Kao što je Grof rekao, pričekati da Mint prijeđe na Debian bazu, pričekati da izbace KDE verziju i vraćam se na Mint.

     • Grof napisao:

      Eto, a ja ću do LMDE KDE-a biti vrlo vjerojatno na SolydXK-u.

      • trzalica napisao:

       LMDE neće prijeći na KDE. Clem je tako odgovorio čovjeku koji stoji iza SolydK distribucije jer je taj čovjek (Schoelje) već bio razvio LMDE KDE i bio u pregovorima da to postane jedna od službenih distri ali ga je Clem odbio s obrazloženjem da nemaju dovoljno resursa (ponajviše u pogledu developera) i da neće ulaziti u KDE sučelje (još pogotovo kada su prestali razvijati i Xfce).
       Tako da, ništa od KDE-a u bliskoj budućnosti što se službanog LMDE-a tiče. Također, ovaj Device Driver Manager je Scoelje razvio još dok je radio na LMDE KDE distri… Šteta što nisu ostvarili suradnju njih dvojica jer mislim da bi se iz te suradnje izrodilo još puno dobrih stvari.

       • Grof napisao:

        Bi sigurno. No kad sam razgovarao s Schoeljeom i ostalima kod njih na forumu i iznio prognozu/viziju distopijske budućnosti u kojoj Canonical brani (preko npr. PGP ključeva izdanih samo provjerenoj ekipi, a u kojoj naravno nema Mintovaca) pristup njihovim repozitorijima, onda će se Linux Mint naći u vrlo nezgodnoj situaciji. Morati će pod hitno switchati na LMDE kao mainline.
        Meni se čini LMDE KDE izgledan u takvom scenariju, koji, moramo priznati i ne izgleda tako vizionarski, nego više realan. 😉

        • trzalica napisao:

         I meni isto Kde izgleda kao realnost a i mislim da je budućnost Minta u LMDE-u. Trebaju se što prije odvojiti od Ubuntu-a jer njima je u cilju poljuljati ostatak GNU/Linux zajednice blokiranjem svojih repo-a svim ostalim distrama koje ih koriste (što nije uopće fer) jer su oni do sada koristili sve blagodati Linux zajednice a sada se bahato ograđuju od svih ostalih u Linux zajednici kao da su svi ostali postali gubavi…

    • Grof napisao:

     Pa, ne bih se složio iz nekoliko razloga:
     – Linux Mint je postao brand i taj će se brand samo prebaciti sa sadašnjeg LM-a na LMDE
     – LMDE nudi osebujan doživljaj desktopa, kako kroz Cinnamon i MATE, tako će, nadam se i kroz KDE i Xfce
     – LMDE-ova ciljna skupina uopće nisu vanilla Debian korisnici, već upravo oni koje već jest ili će razočarati Canonicalova politika s Ubuntuom.

     LMDE je definitivno nešto što već sada ima veliki potencijal. Ova previranja oko Ubuntua, sve brže pretvaraju taj potencijal u kinetiku 😉

     • Jazavac napisao:

      LMDE je ok za sada ali Tanglu mi se čini kao pravi put u ovom novom ekosistemu desktop distri koje se sve više udaljavaju od Ubuntua i idu prema Debianu, na taj bi način Mintovci dobili ažurniju bazu od testinga (i sid-a), prilagođeniju desktopu.
      Jedina caka je da još ne postoje instalacijski iso-i za Tanglu, radi se na razvoju, kompajlira se svakodnevno, za one koji umiju pravi je trenutak za se uključit.
      Svratite na http://www.tanglu.org i ne zaboravite bacit oko na tanglu-announce i tanglu-devel mailing liste.

 2. peppermint napisao:

  Isprobao ali u xfce izdanju i ugodno sam se iznenadio to je prva distra koja mi je prepoznala tj koja ima drivere za moju graficku intel 82845g

 3. Grof napisao:

  Evo bitnog (i možda pomalo neugodnog) dodatka na temu.
  Iz razgovora sa Schoeljeom i ekipom razvijatelja na njihovom forumu, saznah da SolydXK zapravo više ne stoji čvrsto uz LMDE, jer je LMDE u takvoj krizi interesa, da ga je napustio i njihov glavni zastupnik među razvijateljima (Ikey). To ne zvuči dobro i ako će doći do naglog zatvaranja repozitorija za derivate od strane Canonicala (ovo je nekakva moja osobna prognoza zasnovana na dosadašnjim potezima Canonicala), onda je Linux Mint u banani, jer će se morati brzo prebacivati na Debian.
  Uglavnom, SolydXK zapravo tijesno stoji uz sam Debian čiji razvoj, znamo nije pod nikakvim upitnikom.
  Možete ovu temu pratiti i na Solydovom forumu: http://forums.solydxk.com/viewtopic.php?f=25&t=608

  • Z0K4 napisao:

   Ikey je davno napustio LMDE projekt kako bi pokrenuo vlastitu Linux distribuciju (SolusOS). Sigurno je njegov odlazak imao utjecaja na LMDE, ali sumnjam da je utjecaj toliki da uzrokuje krizu u LMDE “taboru”.
   Možda bi pitanje slične tematike trebalo otvoriti i na službenom Mint forumu, i nadati se Clemovom odgovoru 😀
   Uglavnom, ostajem na Debianu KDE sve dok Mint ne izbaci KDE verziju LMDE-a.

 4. beesec napisao:

  probao live xfce i za razliku od ostalih xfce distri ova uzima mnogo vise resursa bez ukljucenih aplikacija oko 250 do 300 mb ram

  • Grof napisao:

   Dobro, a koje su te druge distre koje si probao i koliko te distre uzimaju RAM-a?
   Također, trebalo bi vidjeti koji se servisi vrte na ovoj i na drugim distrama.
   Ovako je usporedba malo falična. 😉
   Ne navijam za SolydX u ovom slučaju, nego bih volio vidjeti konkretnu informaciju koja potkrepljuje tvoju tezu.

 5. beesec napisao:

  Sabayon,mint,xubuntu ,debian.Debian xfce naprimjer uzima oko 120 mb

  • Grof napisao:

   Vidiš interesantno. Ajde budem malo pitao ekipu tamo zašto im SolydX troši toliko više. Nekako mi nije logično da to troši njihova KDE-Oxygen tema za Xfce, al’ tko će ga znati.

   Zapravo, možda bi trebalo pogledati procese koji rade kod tih distri i kod SolydX-a. vjerujem da bi se dobila slika gdje to odlazi RAM

 6. Loreia napisao:

  Zanimljiva rasprava o Mintu. Mene zanima, ako netko zna nabrojati, tko uopce razvija Mint? Jedino ime koje se javno spominje je Clem. Tko su ostali? Mislim na “stalne” contributore, ne one “letece”. Mozda je malo cudno pitanje, al me zanima jel Mint manje vise one-man-show, ili ipak stoji vise ljudi iza tog fantasticnog projekta.
  Inace, Mint 14 mi je distribucija na kucnom racunalu, i smatram je najboljim distribucijom trenutno, ali nemam bas vremena visiti na njihovom forumu i pratiti “tko je tko”?
  TIA

 7. Loreia napisao:

  Hvala Grofe, ali ja sam zapravo mislio na ovo: https://github.com/linuxmint/Cinnamon/contributors
  Kad pogledam listu ljudi na tvom linku, cijeli LM se cini kao kucni projekt 2-3 covjeka, ali jednostavno nije moguce raditi tako sirok posao (razvoj Cinnamona i Mate-a i izdavanje distrubucija) ako nemas podrsku vise ljudi.
  Hvala na linku, ovo me potaklo da malo proguglam. Osim toga kad sam vec bio na njihovoj stranici, vidio sam da je u pripremi novi Mint, skinuo sam Mint 15 RC, i testirao ga dva sata i prijavio par bugova. Eto, isplatilo se odgovoriti na pitanje 🙂

 8. Grof napisao:

  Izgleda da se Dedoimedo i ja slažemo što se SolydXK-a tiče!

  http://www.dedoimedo.com/computers/solydk-review.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *