Što za očekivati u Fedori 17

Nedavno je objavljeno prvo Alpha izdanje Fedore 17 čime je započeo novi razvojni ciklus Fedore. Njegovo kodno ime je “Beefy Miracle” a takav naziv bi trebao opravdati ogroman broj poboljšanja i značajki koje donosi novo izdanje, jer bi beefy u prijevodu značilo debeo. Unatoč nazivu, ova Fedora nije debela niti bloatana nego i dalje stane u svoju staru odjeću tj. na jedan CD. Beefy Miracle dakle, u istom pakovanju donosi velike novosti a to su:

 • Gnome 3.4 i KDE 4.8
 • Softversko renderiranje što omogućava korisnicima sa dosad nepodržanim hardverom pokretanje Gnome Shell okruženja
 • Podrška za multitouch
 • Razne “cloud” tehnologije kao što su Eucalyptus, CloudStack, Open Nebula i OpenStack.
 • Podrška za ICC profile kod printanja u boji,
 • Mape /bin, /sbin, /lib i /lib64 su premještene u /usr mapu,
 • Linux Kernel 3.3.0,
 • Gimp 2.8,
 • EXT4 filesystem sada podržava više od 16 TB prostora,
 • Poboljšana podrška za fontove i jezike kao što su kineski i indijski,
 • Uključen je JBoss Application Server (AS) 7 koji omogućava pokretanje punokrvnih Java EE aplikacija,
 • Najnovija izdanja brojnih programskih jezika kao što su Java 7, Ruby 1.9.3, PHP 5.4 itd.,
 • GCC 4.7,
 • Uključen je novi Font Configuration alat,
 • OpenJDK je sada zadano Java okruženje,
 • Integracija SSSD AutoFS,
 •  Integracija SSSD-Sudo,
 • I razne druge značajke koje možete vidjeti u službenoj objavi.

Fedora 17 Beefy

Gnome 3.4 je donio neka vizualna poboljšanja aplikacija kao što su Documents, Contacts, Epiphany, Password and Keys kao i druge tweakove u cijelom sustavu poput izbornika aplikacija na panelu, novih gumbića na nekim mjestima, tzv. “jumpliste” te druge sitnije promjene.

Sve to me je zaintrigiralo pa sam odlučio postojeću instalaciju Fedore 16 zamijeniti ovim testnim izdanjem. Kako sam i Fedoru 16 koristio već od prve alphe i tad se pokazala kao upotrebljiv sustav za jedno alpha izdanje, nisam očekivao previše drugačije iskustvo niti s Fedorom 17. Pokazalo se potpuno drugačije. Instalacija je prošla u redu, a iako su neki preporučili korištenje Btrfs datotečnog sustava odabrao sam već iskušanu soluciju – EXT4. Btrfs je trebao biti zadani datotečni sustav za instalaciju, no Fedora ekipa je ipak odlučila da će to ostaviti za neko drugo izdanje.

Prvo pokretanje je potrajalo jako dugo, ne računajući vrijeme potrebno za unos podataka o korisniku, postavljanje vremena i sl., a ni daljnja pokretanja nisu bila nešto puno brža. Tek podignuti sustav troši oko 700-800 MB RAM-a, a top je odao krivca i rekao da su istodobno pokrenuta 4 procesa gnome-shella. Restartanje shella ne pomaže, jer je potrošnja RAM-a stalno visoka a ponekad je pokrenuto i 5-6 procesa gnome-shella. Pretpostavljam da je neki teški bug, no Google mi nije mogao odgovoriti na to.

Fedora 17 Beefy Miracle Fedora 17 Beefy Miracle Fedora 17 Beefy Miracle

Google mi je ipak uspio reći zašto ne radi zvuk u cijelom sustavu. Naime Fedora tim je odlučio izbaciti ConsoleKit koji je potreban PulseAudiu, pa sve nisu uspjeli ispeglati do kraja. Ali postoji jednostavan workaround za to. Potrebno je samo zakomentirati sljedeće linije u /etc/pulse/default.pa datoteci:

.ifexists module-console-kit.so
load-module module-console-kit
.endif

ili instalirati ConsoleKit. Ostali poznati bugovi se nalaze na Fedorinoj stranici, a oni su:

 • Instalacija ne uspijeva ako je na računalu prisutna još neka Linux distribucija ili Unixoidni sustav. Kod mene je na sreću instalacija uspjela iako se na računalu nalazi i openSuse.
 • Instalacija ne uspijeva ako se koristi Btrfs datotečni sustav, ili ako je Btrfs već prisutan na računalu. Eto ipak odgovora zašto Btrfs nije zadani datotečni sustav, i sva sreća pa ga nisam odabrao kod instalacije.
 • PXE instalacija ne uspijeva na RAID uređajima ili enkriptiranim particijama. Kako bi uspjela potrebno je dodati sljedeće kernel parametre prije pokretanja instalacije: rd.luks=0 rd.md=0 rd.dm=0
 • Gnome Shell se često ruši kada se koristi u KVM virtualnoj mašini.
 • Slabe performanse na nekim sustavima. Za ovo je zaslužan bug u kernelu radi kojeg sustav često zastajkuje, treba mu nekoliko sekundi za gašenje aplikacije ili otvaranje izbornika u aplikacijama i sl. Na svu sreću to je ispravljeno novim kernelom kojeg je potrebno povući iz testing updates repozitorija:

su -c ‘yum –enablerepo=updates-testing update kernel’
su -c ‘yum update’

Osim svega toga gotovo niti jedna postojeća ekstenzija i niti jedna Gnome Shell tema ne radi s novim Gnomeom 3.4. Uz to niti GTK teme ne rade kako treba, jer izgledaju čudno. Svijetle teme imaju crna polja u većini aplikacija i sve izgleda kao Windows 95. Ali vjerujem da je problem Gnome developera a ne Fedore.

Za Alphu se i mogu očekivati ovakvi problemi, ali unatoč tome sam se nadao boljem nastupu. Samo mazohistima mogu preporučiti instalaciju Fedore 17 Alpha a ostalima čekanje nekog stabilnijeg ili konačnog izdanja 08. svibnja.

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Komentara

Dodaj svoj

Odličan članak! Fedora i Robyn imaju strahovito puno posla, ali nimalo ne sumnjam u to da će Beefy Miracle biti izvanredna distra 🙂

Hvala. 🙂 I ja se nadam da će sve biti dovoljno stabilno do finalne verzije.

Evo samo da kažem da je maloprije došao update koji je nadogradio user-themes ekstenziju pa sada ipak rade Gnome Shell teme, ali ne izgledaju kako trebaju, tj. tekst prekriva ikone u overviewu kod bilo koje teme pa sve izgleda razbacano.. A niti jedna gtk tema i dalje ne radi kako treba, ne znam zašto:

http://dl.dropbox.com/u/7179550/29.png

Prvo nek maknu iz tima Ignu Molnara koj doprinosi više nevolja i štete zajednici nego koristi i nek se rješe David Airliea koj koči razvoj drivera za Linux, pogotovo ATI i Nvidia optimus. Kad se njih riješe krenulo bude i Fedori ali i sveukupnoj Linux zajednici na bolje.

Još da smanje zahtjeve za resursima, ubrzaju boot time, srede kernel… 😀
Meni je Fedora 16 bila 3 (slovima: TRI) puta sporija u bootu od Debiana 6 na istoj particiji/dijelu diska!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.