Linux kernel 3.11 podržava AMD Dynamic Power Management

Aktualni Linux kernel 3.11 podržava dodatnu mogućnost: Dynamic Power Management za AMD Radeon vlasničke drivere. Testovi pokazuju značajno smanjenje potrošnje energije i resursa uz poboljšanje performansi.

Objava novog izdanja Linux kernela uvijek će oduševiti svakog zagriženog Linux-specijalistu i distrohoppera, no dobra vijest je ovog puta namijenjena vlasnicima AMD Radeon grafičkih kartica. Naime, aktualni kernel donosi bolju podršku za AMD-ove vlasničke drivere putem optimizirane potrošnje energije i resursa, te primjetnog poboljšanja performansi.

Čini se da je suradnja AMD-a i Valvea, službeno započeta još prošle godine, ipak urodila plodom. Linux je dobio zasebnu igraću platformu pogonjenu Debianom i stigli su zvučni naslovi poznatih igara. Međutim, ništa ne bi bilo moguće bez ustrajnijeg razvoja softverske podrške u vidu kvalitetnijih upravljačkih programa i poboljšanja igraćih i radnih performansi. Od sada Linux platforma s pravom može nositi laskavu i perspektivnu titulu igraće platforme.

 

Izvor: wallhud.com
http://wallhud.com/wallpaperhd/amd-radeon-water-glass-hd-wallpaper.html

 

Poboljšanje kvalitete za krajnje korisnike i vlasnike ATI/AMD grafičkih kartica se prvenstveno ogleda u kvalitetnijoj implementaciji OpenGL protokola za renderiranje 2D i 3D grafike na novijim Radeon grafičkim karticama. Ipak, poboljšanje podrške i povećanje performansi neizbježno rezultira i povećanom potrošnjom hardverskih resursa i energije. Međutim, kernel 3.11 donosi rješenje u obliku Dynamic Power Managementa.

Dynamic Power Management označava ravnomjernije korištenje resursa, čime se postiže njihova veća iskoristivost uz uštedu energije. Radni takt GPU-a se proporcionalno prilagođava radnom opterećenju, čineći potrošnju racionalnijom i štedljivijom. Ova dodatna mogućnost se odnosi na Radeon grafičke kartice serije 2000 i novije, što je od sada podržano i u aktualnom kernelu. Detaljne informacije o AMD-ovim vlasničkim driverima, načinu instalacije, podešavanju i rješavanju problema možete naći na neslužbenim AMD Linux Community stranicama.

Jednostavnom naredbom možete provjeriti verziju kernela koja trenutno pokreće vašu distru:

uname -r

Napomena: Za uključivanje Dynamic Power Managementa potreban je kernel 3.11 ili noviji!

Da biste uključili Dynamic Power Management potrebno je pod root korisničkim privilegijama otvoriti datoteku /etc/default/grub:

sudo gedit /etc/default/grub

te liniju GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash” promijeniti u:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash radeon.dpm=1″

 

Uključivanje AMD Dynamic Power Managementa

Uključivanje AMD Dynamic Power Managementa

 

Nakon spremanja promjena potrebno je napraviti update GRUB-a i ponovno pokrenuti računalo:

sudo update-grub; reboot

 

Detaljne mogućnosti optimiziranja Dynamic Power Managementa možete vidjeti ovdje.
Strogi Phoronix Test Suite donosi rezultate hardverski zahtjevnih testova s aktualnim naslovima igara. Vidljivo je značajno poboljšanje performansi, manja potrošnje struje te manje zagrijavanje na testiranim Radeon HD karticama serije 48xx, 67xx i 68xx. Detaljne rezultate testova pogledajte ovdje.
Iako je, za sada, ovu opciju potrebno zasebno uključiti, u budućim izdanjima kernela to neće biti potrebno (vjerojatno već u Ubuntuu 14.04). Ovu dodatnu mogućnost slobodno kombinirajte s individualnim metodama štednje energije o čemu smo ranije pisali.
Za sve koji koriste otvorene Mesa drivere preporuča se ažuriranje na aktualnu verziju.

 

Izvori: Phoronix, AMD Linux Community

Autor: Calisto

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Linux kernel 3.11 podržava AMD Dynamic Power Management, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

6 komentara

 1. JH-IM napisao:

  Ubuntu 13.10 ima 3.11 kernel i bez uključivanja ove opcije se isto primijeti da ventilator puno manje radi i da se grafička manje grije.

 2. XgraphX napisao:

  Mene zanima ovo Linux kernel 3.11 podrzava DPM na HD 3650 s vlasnickim driverima, a najnoviji vlasnicki driveri vise ne podrzavaju ovu graficku, a zadnji vlasnicki driveri koji podrzavaju ovu graficku se ne mogu instalirati zbog novije verzije x.org-a. Zacarani krug ili sta?

 3. Sveb napisao:

  A ako nemate distru baziranu na Debianu ili Ubuntuu, update-grub nece raditi pa treba pokrenuti:

  grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

 4. b4sh napisao:

  Dobar clanak 🙂

  LP b4sh

 5. bitlord napisao:

  “Dynamic Power Management za AMD Radeon vlasničke drivere.” (ako vlasnicke smatramo proprietary (fglrx)) radeon je free driver, nije vlasnicki, i ovaj power management nije vezan za vlasnicke nego free driver-e. Ja ga koristim vec duze vremena na 4350, radi fino 😉

  http://www.x.org/wiki/radeon/
  http://www.x.org/wiki/RadeonFeature/

 6. hermes napisao:

  samo sam hto nešto da kažem na stranici od amd se ne izdaju više driveri za radeon hd 4xxx seriju grafičkih kartica poslednja stabilna verzija za sve sisteme je 13.1 znači li to da ta g karta neće imati nove drivere za linux osim te poslednje verzije ?