Sutra je Dan slobodnih dokumenata

Sutra se obilježava Dan slobodnih dokumenata (DFD). Cilj je tog obilježavanja proširiti svijest o važnosti otvorenih standarda i slobodnih formata u našoj digitalnoj svakodnevici.

Spremanjem dokumenata u vlasničke formate (npr. popularni “doc”) izlažemo se riziku da ih jednog dana nećemo više moći otvoriti i tako nepovratno izgubiti vrijedne tekstove i informacije jer nitko ne garantira da će određena firma zauvijek postojati i/ili zadržavati mogućnost čitanja starijih vlasničkih formata u svojim budućim proizvodima.

Document_Freedom_Day 2012

Npr. u novijim verzijama Microsoft Officea primarno se koristi OOXML (npr. docx) format zapisa dok se napušta stari “doc” i pitanje je samo vremena kad će se u potpunosti napustiti i prestati održavati.

Nije jedini problem samo arhiviranje digitalnih dokumenata, već i njihova razmjena s korisnicima drugih uredskih alata ili platformi (tzv. interoperabilnost). Kako je specifikacija vlasničkih formata zatvorena (skrivena), nemoguće je napraviti dobar čitač takvih formata čime firma koja posjeduje takvu specifikaciju i format ima monopol i svi koji koriste te formate nalaze se u njezinoj milosti i nemilosti. Npr. ne postoji verzija MS Officea za GNU/Linux sustave čime ti korisnici u pravilu ne mogu jednostavno otvoriti doc ili ppt dokument koji su primili.

Zbog nečitljivosti takvih formata drugim programima zauvijek smo osuđeni koristiti isti proizvod ma koliko on u međuvremenu poskupio, (p)ostao nekvalitetan ili stvarao suluda ograničenja.

Upravo su zato važni slobodni formati jer oni ne dovode do tih, ali i drugih problema zato što im je specifikacija otvorena, nepatentirana i ne zavisi o jednom proizvođaču pa svatko može slobodno implementirati vlastiti čitač takvog forma. Više se informacija može naći na stranicama Dana slobodnih dokumenata.

Stoga počnite što prije spremati svoje dokumente u slobodne formate: ODT (Open Document Format), PDF (Portable Document Format), ePub, DVI, HTML, TeX, čisti tekst (txt) itd.

ODT je nativno podržan u uredskom paketu LibreOffice, novijim verzijama MS Officea (od 2007), ali i starijim pomoću besplatnih dodataka te mnogim drugim uredskim paketima. U Hrvatskoj se Dan obilježava u Rijeci u sklopu riječke podružnice HULK-a gdje će se održati par predavanja vezanih uz tematiku te u Splitu gdje druženje organizira Udruga SOK zajedno sa Slobodnim softverom Hrvatska.

Oslobodite svoje dokumente!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

2 komentara

  1. Branko napisao:

    Eto. Sve je rečeno.
    Dokumente stare pet tisuća godina možemo čitati, a za sto godina tko zna da li ćemo moći čitati ovo što sada pišemo?
    Karikiram, ali ima istine u tome.

  2. 4ndY napisao:

    Dan se obilježava i u Splitu pa sam dodao tu informaciju u vijest 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.