Ubuntu Tweak 0.8.0

Ovaj neizmjerno koristan alat nedavno je objavljen u verziji 0.8.0. S obzirom da do sada nismo pisali o njemu a radi se o jako korisnoj alatci za administraciju Ubuntua preletiti ćemo u kratkom osvrtu najznačajnije karakteristike ovog programa.

Kao što većina vas već zna, radi se o programu pomoću kojega možete na jednostavan način administrirati Ubuntu. Pomoću njega ćete jednostavnije obaviti radnje poput: instalacije programa i dodavanja repozitorija, tweakanja korisničkog sučelja, čišćenja viškova s hard diska, backupa instaliranih aplikacija i postavki sustava.
Uglavnom, jednom riječju “Katica za sve” kada se govori o održavanju i tweakanju Ubuntua.
Mnogima je ovaj program jedna od prvih stvari koje instaliraju nakon završene instalacije Ubuntua.

Novosti

Najnovija verzija Tweaka dolazi sa značajnom novinom. Naime od sada program ima karticu “Apps”. Apps kartica se ponaša kao dodatak za instalaciju programa, dakle nešto poput Ubuntuovog Software Centra. Međutim tu se nalaze aplikacije koje nisu dostupne u službenim Ubuntuovim repozitorijima. Tu se može raditi o programima poput Skypea ili Opere koji zbog njihove zatvorene licence ne mogu biti u službenim repozitorijima. Međutim osim takvih programa naići ćete i na najnovije verzije programa poput Firefoxa ili Chromea koji u Ubuntuovim repozitorijima borave pod starijim rednim brojem. To je jako korisna stvar ako želite na svom sustavu imati najnoviju verziju nekog programa.
Tweak će umjesto vas i dodati PPA programa koji instalirate i poštediti vas tog posla.
Preletite svakako Apps karticu! Ima jako korisnih programa u njoj.

Jednostavno instalirajte "neslužbene" programe ili najnovije verzije "službenih"

 

Sučelje

Ubuntu Tweak ima jako jednostavno sučelje. U gornjem dijelu se nalaze kartice s kategorijama a klikanjem na pojedine kategorije dobijete prilično jasno organizirane moguće radnje i opcije. Podešavanje opcija je također jako jednostavno i logično organizirano. Svako tko neko vrijeme koristi Ubuntu sigurno će znati što koja opcija znači i kako se podešava.

Preletimo samo nakratko pojedine kartice:

Overview

Program se otvara s Overview karticom. U njoj ćete pronaći najosnovnije podatke o vašem računalu, o ažurnosti sustava, te o eventualno nakupljenom “smeću” na vašem hard disku. Prilično je koristan i pregled nedavno korištenih opcija.

 

Apps

O ovoj kartici smo već pričali. Iako je još uvijek u razvoju već sada prilično dobro i korisno izgleda. Jednostavno preletite programe po kategorijama, označite željeni program za instalaciju, te odredite koje repozitorije želite dodati i pričekajte da se program instalira. Bez traženja PPA po internetu i bez surfanja po raznim forumima u potrazi za najboljim načinom instalacije željene aplikacije. Ova kategorija će se vjerojatno još razvijati i veselimo se novim opcijama jer je očito da su na pravom putu.

 

Tweaks

U ovoj kartici podešavate izgled vašeg radnog sučelja. Na jednostavan način mijenjate fontove, zvukove, teme, ikone, izgled prozora i ostale stvari koje čine vaš desktop i radno sučelje. Većinu ovih opcija ćete pronaći i u standardnim System Settingsima Ubuntua, ali ih sigurno nećete pronaći ovako lijepo organizirane na jednom mjestu. Osim toga, podešavanje ovih opcija je ovdje nešto ljepše i jednostavnije izvedeno.

 

Admins

U ovoj kartici također možete upravljati dodatnim repozitorijima i programima koji nisu službeno dostupni. Međutim, ovo je samo ostatak iz ranije verzije Tweaka i nestati će čim se Apps kartica razvije do kraja.
Osim upravljanja repozitorijima u ovoj kartici možete napraviti backup instaliranih aplikacija, sistemskih postavki i postavki desktopa. Ovo je iznimno korisna opcija.
Također možete upravljati postavkama Unityevog Launchera. Ovo podešavanje je iznimno lagano, a osim promjene rasporeda ikona, možete promijeniti i zadanu naredbu za pojedinu ikonu. Ovo posljednje je prilično korisna stvar ako želite program pokrenuti s dodatnim opcijama ili nekom nestandardnom naredbom.
Spomenuti ćemo još i mogućnost dodavanja tipkovničkih kratica za pokretanje programa, dodavanja raznih korisnih skripti Nautilusu, te određivanje zadanog programa koji otvara pojedine tipove datoteka.

 

Janitor

O ovoj kartici ne treba previše govoriti. Janitor će pretražiti koliko potencijalnog prostora na disku imate ako obrišete cache određenih programa, stare kernele ili nepotrebne pakete.

Zaključak

Naravno, kao što smo i mislili, Ubuntu Tweak je i dalje izvanredan alat za tweakanje Ubuntua. Novo dodana mogućnost lagane instalacije “neslužbenih” programa i dodavanja PPA-a ga samo čine još boljim.
Svakako preporuka za sve korisnike Ubuntua!

Program instalirajte klikom na sljedeću poveznicu.

Službena stranica programa

 

Autor:Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

3 komentara

  1. Abnormal napisao:

    Taman fino predstavljena ova odlična aplikacija, kad ono prekinut njen daljnji razvoj (a da se zapravo ne zna zbog čega).

  1. 23. listopada 2012.

    […] Nedavno smo pisali o najnovijoj verziji Ubuntu Tweaka i nahvalili program i smjer kojim se developeri krenuli. Par dana kasnije dočekala nas je neugodna vijest da se razvoj ovog fantastičnog programa prekida. Internetom su krenule špekulacije o tome što se dogodilo. Najpopularnija glasina je bila da je developer (da, saznali smo da se radi o samo jednom čovjeku) odustao jer unatoč trudu nikako nije uspijevao ući u Ubuntuove službene repozitorije. Optužili smo zli Canonical i okrutan svijet te rekli kako je šteta da još jedan odličan projekt propada zbog nerazumijevanja ključnih ljudi. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.