Uskoro nam dolazi Steambox!

I konačno prva potvrda onoga što smo od ranije znali. Valve uistinu namjerava napraviti igraću konzolu pokretanu Linuxom.

Iako je strategija razvoja budućih verzija Windowsa, te prodaja aplikacija kroz njihov zatvoreni App store sasvim sigurno potakla Valve da potraži druge platforme za prodaju igara, nekako smo sumnjali da osim ove postoji i dodatne priča. Tako se od početka spominjala Valveova igraća konzola pokretana Linuxom. Valve do sada nije htio potvrditi ovu špekulaciju.

Valve-Steam-Box-2

 

Međutim, krajem prošle godine smo ipak dočekali prvu poluslužbenu potvrdu. Naime, na SSIM konferenciji krajem prošlog mjeseca, Ben Krasnow, voditelj Valveovog odjela za razvoj hardvera je priznao da Valve razvija igraću konzolu. Konzola će izići tijekom ove godine a izričito je navedeno da će ju pokretati Linux a ne neki drugi operativni sustav. Osim konzole su najavljeni i drugi projekti a pretpostavlja se da bi se moglo raditi o zanimljivim dodatcima samoj konzoli, te uređajima koji koriste tehnologiju proširene stvarnosti (augmented reality).

“Developed by Valve’s own PC Games, the Steam Box gaming console will obviously be running Linux as the operating system.  And that’s not the only exciting hardware project that Valve will introduce 2013 publicly.”

Iako su konzole u principu prilično zatvoren komad softvera i hardvera, sama konzola ipak indirektno utječe i na razvoj igara za klasična Linuxom pokretana računala.

Naime, ova konzola će sasvim sigurno dodatno stimulirati developere i ubrzati portanje igara na Linux. Ako će konzola zaživjeti, možemo očekivati i više potencijalnih igara za Linux. Naime, teško da će se developeri odreći i tog dijela tržišta kada je za objavu Linux verzije potrebno unijeti tek manje izmjene u već pripremljeni kod. (To do sada nije bilo moguće jer su igre razvijane za Windows platforme, a prijenos na Linux je zahtjevao daleko veći trud.) Platforma za distribuciju – Steam već postoji i cijeli ekosustav je zaokružen.

Druga mogućnost koja se otvara je mogućnost prilagođavanja same konzole. Naime, oko svakog popularnog komada hardvera pokretanog Linuxom se jako brzo okupi moderska zajednica koja onda dodatno obogaćuje i mijenja mogućnosti samog uređaja. (Pogledajmo samo uređaje pokretane Androidom te brojne verzije ROM-ova koji postoje za njih.)

Šansa da će konzola ostati zatvoren ekosustav je mala. Naravno, sigurno će na njoj osvanuti neki ekskluzivni naslovi kako bi se ljude potaknulo da ju kupe, ali moramo uzeti u obzir da je Valveov primarni izvor zarade distribucija igara putem Steama i da se sasvim sigurno neće odreći priljeva novaca s te strane.

Tako da možemo zaključiti da će najavljena konzola sasvim sigurno ubrzati dolazak igara na Linux platforme, a sasvim sigurno će kojem Linuxašu zapeti za oko i završiti u njegovom dnevnom boravku prištekana za veliki TV.

Konkretnije najave očekujemo u ožujku ove godine na sljedećemo GDC-u u San Francisku, ili u lipnju na U.S. game trade showu E3 u Las Vegasu.

 

Izvor:golem.de, linuxnewshere, vglens

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (17 votes cast)
Uskoro nam dolazi Steambox!, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

4 Komentara

Dodaj svoj

Fino, od Steamboxa se odmah može i HTPC napraviti 😀

Sviđa mi se… Ovo će ubrzati i preispitati vendore grafičkih kartica kako im je najbolje raditi kvalitetne drivere. U svakom slučaju, kvalitativni pomak nabolje.

ako je raspberry pi doživio toliku slavu onda ne sumnjam niti u steambox.
Ovo je super vijest jer će definitivno grafičke raditi puno bolje na linuksima… A mene su svi smatrali ludim kada sam tvrdio da će 2013. biti zakon godina! 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.