Kubuntu 15.04 (beta 2) – Top Linux distribucija

Donosimo kratak osvrt na skoro nadolazeći Kubuntu 15.04 našeg forumaša i prijatelja Maxa Bunkera. Iako se još uvijek radi o testnom izdanju (beta 2), svi smo nestrpljivi zbog njegove skore objave 23. travnja 2015. godine. Originalan tekst je objavljen na Maxovom privatnom blogu, a prenesen dopuštenjem autora.

 

Kubuntu je nepravedno zapostavljen iako svojim mogućnostima i kvalitetama daleko nadmašuje mnoge popularnije Linux distribucije pa i same Windowse.

 

Kubuntu - Desktop
Kubuntu – Desktop

 

 

Kubuntu 15.04 (beta 2) ima sve ono što se očekuje od modernog i kvalitetnog operativnog sustava, ali često nudi i daleko više no što bi se na prvi pogled očekivalo. Nakon višednevnog testiranja na dva računala prosječnog hardvera, usudio bih se reći da je Kubuntu možda jedina distribucija koja je svojim kvalitetama sposobna s trona oboriti sveprisutne Windowse.

Što to, po mojem mišljenju, čini Kubuntu 15.04 tako superiornim? Njegova snaga i kvaliteta leže u kombinaciji Ubuntu+KDE . Ubuntu mu daje čvrste temelje i kvalitetu koja uključuje stabilan operativni sustav, veliku korisničku bazu, te prepoznatljivu osobnu i poslovnu infrastrukturu. Ne smijemo zaboraviti ni pouzdanost i višegodišnju podršku, kao i sve ostalo što Ubuntu zasluženo postavlja na mjesto najraširenijeg home desktop Linux sustava.

KDE pozitivno nadograđuje sve ono što Ubuntu baza zadano donosi na operativni sustav. Riječ je o kompletnom ekosustavu, što znači da se ne radi samo o desktop temi već je to i čitav niz mogućnosti i pratećih aplikacija koje izvrsno odrađuju svoje zadatke na Kubuntu šasiji. Nekad je KDE pratio loš glasi nestabilnog i zahtjevnog okruženja, no na moje iznenađenje najnovija implementacija KDE-a na Kubuntu 15.04 je manje zahtjevna hardverskih resursa od, primjerice, Mint 17.1 Cinnamona. Razlika je posebno vidljiva naspram orginalnog Ubunta sa Unity sučeljem koje se teško vuče na većini prosječnog hardvera, čak i u današnjim IT uvjetima.

KDE u kombinaciji sa Ubuntom donosi mnogo naprednih mogućnosti koje čak i nisu vidljive odmah na prvi pogled već se radi o sistemskim resursima i pratećim implementacijama. Kubuntu je sa najnovijim KDE+Plasma implementacijama nadmašio sve ono što je Microsoft pokušao sa svojim Windows 8-8.1 operativnim sustavom. Budući da u svojem radu istodobno koristim Windowse i više Linux sustava stekao sam dojam da je Kubuntu u najnovijoj inačici otišao nekoliko koraka ispred ostalih, te da bi zasluženo mogao zasjesti na tron i postaviti standarde koje će ostali tek morati dostizati.

Ponovno moram napomenuti da sam testiranja vršio sa beta izdanjem 15.04. Bez obzira na to što se radi o razvojnoj verziji, nisam naišao ni na jedan problem koji bi onemogućavao pouzdan i kvalitetan rad. Povremeno se znala javiti manja smetnja, no takvo što se događa i na finalnim proizvodima zbog čega ovoj beti stvarno nemam što prigovoriti. Nova Plasma se srušila jednom u nekoliko dana intenzivnog testiranja, no to ne pričinjava nikakvu poteškoću jer se sama restarta i nastavi sa radom bez gubitka podataka. Ukoliko isključite notifikacije ne bi ni znali da je došlo do njenog ponovnog pokretanja.

Budući da je riječ o posve novom okruženju neki proizvođači još nisu u svoje uratke dodali sve potrebne izmjene i prateće datoteke za ispravan rad. To nije ništa katastrofalno već se najčešće radi o manjim vizualnim nedostacima, npr.: ikona programa nije ispeglana ili je prisutan generički prikaz. Dropbox još nema ikone za alatnu traku, iako sinkronizacija podataka sa cloudom uredno radi. Ikonu možete i sami ručno postaviti, ali nedostaje prikaz statusa sinkronizacije kao i dodatne mogućnosti podešavanja. Na Dropbox  forumu se navodi kako će se u nadolazećim inačicama programa implementirati potrebni dodaci kako bi se ikona uredno prikazivala na alatnoj traci.  sve uredno radi, a ikona će se već i pojaviti nakon neke nagogradnje.

 

Svakodnevni rad

Sve nas zanima stanje i ispravnost hardvera na kojem radimo. Ova verzija Kubunta defaultno nudi detaljan uvid, a za primjer ću navesti prikaz potrošenosti kapaciteta baterije kao i stanje diska:

 

Kubuntu - prikaz statusa baterije
Kubuntu – prikaz statusa baterije

 

Kubuntu - prikaz statusa diska
Kubuntu – prikaz statusa diska

 

Kubuntu - S.M.A.R.T. funkcija
Kubuntu – S.M.A.R.T. status

 

 

Nije ni potrebno naglašavati kako je podrazumijevano instaliran sav softver potreban za svakodnevi rad, kao i multimedijalni kodeci – ukoliko ste to selektirali na početku same instalacije. UEFI nije radio nikakve probleme na zadanim postavkama i nema ga potrebe isključivati. GPT particijska tablica je podrazumijevana i radi bez poteškoća. Samo zauzeće resursa je vrlo prihvatljivo s obzirom na sve što se nudi ispod haube, a niti nakon višesatnog korištenja nije dolazilo do povećanja temperature.

 

Kubuntu - potrošnja resursa
Kubuntu – potrošnja resursa

 

Kubuntu - prikaz temperature
Kubuntu – prikaz temperature

 

 

Putem softver centra (MUON – provjereno radi) sam instalirao nekoliko igrica i raznih programa kako bih isprobao i taj segment. Ni ovdje nisam naišao ni na kakve probleme usprkos tomu što se radi o beta verziji.

Sam desktop nudi bezbrojne mogućnosti podešavanja. Ikone više nisu ikone već su to kompleksni prikazi aktivnih događanja – nešto u stilu onoga što je Windows pokušao postići svojim live pločicama na desktopu. Kubuntu je u tome nekoliko kopalja ispred Microsoftovih rješenja.

Prepoznavanje hardvera je besprijekorno, kernel je verzije 3.19 , pisač i skener su dodani automatski njihovim priključenjem. Putem managera upravljačkih programa je moguće instalirati i dodatke za koje je ranije bilo potebno nadograđivati BIOS kako bi se ispravno implementirali. Sada to Kubuntu odrađuje umjesto vas vrlo jednostavno i bezbolno.

 

Kubuntu - upravitelj drajvera
Kubuntu – upravitelj drajvera

 

Zaključak

Na kraju ovog kratkog pregleda moram reći da uz pravilan marketing i prezentaciju Kubuntu bi ovim načinom mogao polako postati standard u svijetu GNU/Linux (a i šire) . Kubuntu 15.04 ima stabilnu Ubuntu bazu, kao i vlastite sponzore i developer ekipu koja zasad odlično odrađuje svoj posao.

Testiranja sam odradio na stolnom PC-u i laptopu koji su osrednje snage za današnje standarde. Iso slika je veličine 1,3 GB, a instalacija traje oko 14 minuta. Ukoliko ste preuzeli najsvježiju iso sliku tada ne očekujte skore nadogradnje. Svi zadani i naknadno dodani programi uredno odrađuju svoje zadatke te, osim manjih mušica koje sam naveo na početku, nije bilo drugih problema. Dokumentacija na matičnim web stranicama je detaljna i ažurna te popraćena brojnim fotografijama koje omogućavaju i potpunim početnicima totalnom početniku odrađivanje osnovnih i najčešćih radnji.

Najbolje mjesto za početak upoznavanja Kubunta 15.04 je službena web stranica, a najnoviju .iso sliku možete pronaći na poveznici. Svakako ću i dalje nastaviti pratiti razvoj i događanja vezana uz Kubuntu.

😀

 

 

Autor: Max Bunker

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.2/5 (15 votes cast)
Kubuntu 15.04 (beta 2) - Top Linux distribucija, 3.2 out of 5 based on 15 ratings

12 Komentara

Dodaj svoj

igram se sa 14.10 technical preview sa plasmom 5.2 i stvarno mi se svidja.
do plasme 5 mi KDE nikada nije sjeo
mislim da cu od sada plasmu 5 koristiti kao glavno sucelje

Text je lepo napisan, samo mi se cini da kubuntu nije tako dobar zato sto je kubuntu nego zato sto koristi plasma 5. Sve te opcije sto stu dobra strana novog kubuntu-a su podesavanja iz kde-a a ne samog systema.

Mnogo puta sam spominjao da je Kubuntu trenutno jedna od najboljih distribucija. Ja ga koristim godinama unatrag i zaista … puna punu udobnost rada na računaru, ali i dozvoljava podešavanje ispod haube, kao i svaka druga distribucija.
Kubuntu je stabilna, čvrsta i jako brza distribucija, još od neke 10.04 verzije nema nekih većih problema u radu. Problemi na koje se uglavnom nailazi nisu vezani direktno za distribuciju, već za određene programe, npr Chromium koji nije nikako u zadnje vreme uklopljen sa temom, onda java koja ne radi najbolje npr na novoj operi itd itd . Sve su to kažem sitnice, koje iritiraju, ali koje nisu direktno povezane sa Kubuntuom, nego iste probleme rade i na drugim distribucijama i operativnim sistemima.
Zaista s nestrpljenjem očekujem ovo izdanje i verovatno će se naći na mom desktop računaru.
Kubuntu inače, kao što i svi znaju, koristim već godinama u firmi i zaista (ako se izuzme AutoCAD) nikad nije bilo nikakvih problema vezanih za datoteke ili samu stabilnost prilikom rada. čak je više puta i iznenadio, kad je nestala struja, da su podaci ostali sačuvani (čak i oni koji nisu bili sačuvani pre toga).
Kubuntu zaista postavlja standarde, ali na žalost zbog svoje reputacije, malo ljudi ga koristi.

Vidim da svi hvale Plasmu 5 ali meni se ne sviđa ni pod razno! Dokle god me moj premili Arch ne natjera da umjesto KDE-a 4 koristim Plasmu 5, ne mičem se s četvorke! Flat design – u suck.

Evo, i ja probao i sve u svemu dobro. Dapače, vrlo dobro! E sada, budući da je vrag uvijek u detalju, slijedi par detalja. Naime, ima kubuntu tj. KDE par od mene uočenih problema, a koji još do dana današnjeg nisu riješeni.

Evo recimo, Dragon Player. Taj predivni komadić softwarea reproducira lokalne datoteke izvrsno, Dapače. Bez greške. No, ako poželim da to isto čini s lokalnog NAS-a, 0, ništa, nada, zero. I da, to traje od “stoljeća sedmog”.

Drugo, dakle, u današnje vrijeme, optički mediji i općenito rad s njima su definitivno stvar prošlosti. I hajd’, idemo ukolniti K3B, opet nada, 0, ništa. Naime, zapadnemo u lijepi “dependency hell” gdje APT hoće dekapitirati pola KDE-a . Miša mu maloga!

I uvijek me smetalo “hardlinkanje” aplikacija. Zbog čega je zadani email klijent kmail u sistemskim opcijama? Zašto to nije odrađeno generički bez decidirane kmail aplikacije kao što je postavljeno za browser? Zašto nije ostavljeno na izbor korisniku? Pomalo me to podsjeća na marketinške fore iz Win svijeta, kada npr. ideš instalirati drv za zvučnu ili nešto za tipkovnicu, a potom je sistem pun skrivenog marketinga koji iskače sa svih strana.

Eto, znam, sve je ovo relativno i podložno dvostrukom tumačenju, no opet…

I da, stoji, ako ti ne odgovara, prihvati se kodiranja.

Pa odes u System settings > Default Applications i fino prebacis s Kmail na Thunderbird ili sto vec koristis,,, u cemu je tu problem?

Pa je. Stoji. No, to mi onda liči kao kada voziš auto koji na šajbi ima prikeljeno jedno 5 do 7 vinjeta. Onako lijepo disperziranig posvuda, Dakle, u čemu je problem?! Samo promijeniš fokus leće u oku i gledaš “kroz” vinjete. Moja intencija je bila tzv. i od gro ekipe željena uniformnost te neinzistiranje i neprisiljavanje u obliku zadanog email klijenta. Comprende, cari amici? Naravno, ovo je samo jedan od primjera. Zapravo, zar nisi primjetio da je svako inzistiranje u većini OS-ova na nekoj zadanoj aplikaciji, i da mora biti baš ta aplikacija loše završilo, a dapače, to se na kraju obilo o glavu i samim tvorcima zamisli. Iako, vjerojatno to i nije tako jer to obično zamisle cure i dečki i marketinga, a onda to ostave nama glupim i “oh tako neinvetivnim” inženjerima. I kada projekt propadne, tko na kraju ostane? Imaš pravo jedanput pogađati. Eto…. Ma mogao bih ja još ovako, ono… No, nema više vremena. Ave!

nisi mi jasan,,, pa nije to nikakvo inzistiranje a jos manje prisiljavanje da koristis bas tu aplikaciju,,, to bi se moglo tako nazvati da nemas mogucnost odabira neke druge aplikacije ali imas,, i da sasvim je normalno da ce ono sto je predinstalirano biti postavljeno kao default,, hell i sam Firefox je defaultni web browser FF koji mi ide na nerve isto kao i IE pa mi svejedno ne pada na pamet da kukam radi toga sto je on zadani preglednik u linux distrama,, nesto mora biti i s obzirom d anije nikakav problem to promjeniti cemu kuknjava?

šteta što moj prvi izbor (kad nisam imao pojma šta je Linux i šta su DE) nije bio KDE. Pokušavao sam više puta da se okušam u Kubuntu i nikako da se oslobodim nekih gnomoidnih navika. Jednostavno ne ide. Nije do Kubuntu-a, do mene je. Na Xfce se nekako i mogu navići, na KDE, teško. Uvjek je tu nešto što mi zasmeta do te mjere da me natjera na drugi izbor.

Ajde da ovde obavestim o utiscima.
Dakle, ukoliko imate 14.04 LTS nema potrebe da prelazite na 15.04. Jer 15.04 je ipak još da kažem poluproizvod (vidi se da je sveže izdanje). Ne radi to tako glatko kao što bi trebalo, ima tu puno iritantnih stvari, nekako je sav udrvljen, nije glatko dinamičan. Neki programi se otvaraju znatno sporije npr Dolphin … Mislim, odličnu su stvar uradili i zaista je za pohvalu … ali kao i sve novo i ovo ima decje bolesti.
Sve u svemu, mislim, da je bolje sačekati naredno LTS izdanje, jer KDE4 je trenutno ipak znatno bolje izdanje od KDEf5. Mada moram da kažem, da očekujem da će već sa narednim izdanjem moći da parira. Sve u svemu, za one koji zele novo samo napred, za one koji su navikli na udobnost ipak ne hvala.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.