Zanimljivi remasteri – AriOS i gNatty

Možda vas je Unity razočarao ti ražite nešto novo, ali ne biste rado otišli iz poznatog Ubuntuovog okruženja?

Naravno, kao i svaku Linux distribuciju i Ubuntu možete prilagoditi da izgleda i ponaša se kako vi hoćete. Ovisno o znanju koje imate, to ćete uraditi više ili manje uspješno. Ako nemate vremena za podešavanje, isprobajte neke od već gotovih remastera, možda nađete neki koji će vam se svidjeti.
AriOS i gNatty su dva remastera Ubuntua koji koriste Ubuntu 11.04 kao bazu za svoju viziju operativnog sustava. AriOS se postavlja kao upotrebljiva distribucija, dok je gNatty još uvijek samo zanimljiv koncept na kojem još treba dosta raditi.

AriOS

AriOS je Ubuntu remaster koji umjesto Unitya koristi kombinaciju Avant Window Navigatora i DockBarX-a.
Posljednja verzija je 3.0, a zasnovana je na Ubuntuu 11.04. Unity je u potpunosti izbačen. Zamišljen je kao gotovo rješenje ljudima koji nemaju, ili imaju jako otežan pristup internetu.

AriOS upravitelj datotekama
AriOS upravitelj datotekama

AriOS kao pokretač programa koristi Avant Window Navigator na lijevom rubu ekrana. Još jedan AWN u gornjem desnom kutu služi za obavijesti i prikaz statusa sustava. DockBarX kao dio lijevog AWN-a služi kao task manager. Prilikom logiranja možete odabrati tri načina rada: AriOS koji koristi Compiz, AriOS-2D koji koristi Metacity i GNOME Classic.

Radi se o distribuciji koja će dobro raditi i onima koji nemaju aktivnu internetsku vezu. Dolazi s hrpom predinstaliranih programa tako da ćete vjerojatno odmah imati sve što vam treba. Thunderbird, LibreOffice, OpenShot, Clementine, Gnote, Uget, Skype, Super Boot managet. Zanimljivo, u igrama ćete naći i Angry Birds. Naravno, kodeci, Flash i JavaScript su također predinstalirani. Nakon što jednom napravite update sustava, sustav vam omogućava i offline instalaciju zatvorenih drivera.

AriOS - odabir aplikacija
AriOS - odabir aplikacija

gNatty

Drugi remaster Ubuntua je gNatty, distribucija koja koristi sasvim drugačiji pristup. Standardnom Ubuntuu 11.04 dodao je još Gnome 3.0, tako da možete koristiti i Unity i Gnome 3.0 (prilikom logiranja odabirete koje sučelje želite). Međutim, ova kombinacija nije još sasvim stabilna i na nekim računalima možda neće raditi. Također, autor ne preporuča update sustava ako se baš ne snalazite s popravcima stvari koje ne bi funkcionirale nakon toga.

gNatty radna površina
gNatty radna površina

Iako gNatty ne bi preporučili za ozbiljniju upotrebu, AriOS izgleda zanimljivo. Sa Out of the Box pristupom, za nekog bez dobrog pristupa internetu mogao bi biti zanimljiva alternativa razvikanijim distribucijama poput Linux Minta, ili našeg Fusiona. gNatty možda ima budućnost jer pokušava pomiriti dva naizgled nepomirljiva sučelja, ali trenutno je previše nestabilan za bilo što drugo osim kratkotrajnog isprobavanja novih sučelja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.