10 stvari koje trebate znati o softveru otvorenog kôda

Otvoreni kod ne znači samo pristup izvornom kodu. Uvjeti distribucije softvera otvorenog koda moraju biti u skladu sa sljedećim kriterijima:

1. Slobodna redistribucija

Licenca ne ograničava niti jednu stranu u prodaji ili poklanjanju softvera kao sastavnice zajedničke distribucije softvera koja sadrži programe iz nekoliko različitih izvora. Licenca ne zahtijeva naknadu za autorsko pravo ili druge naknade kod navedenog oblika prodaje.

2. Izvorni kod

Program mora uključivati izvorni kod te mora omogućiti distribuciju u izvornom kodu, kao i u kompiliranom obliku. Ako se neki oblik proizvoda ne distribuira s izvornim kodom, mora postojati jasno naznačen način pribavljanja izvornog koda, za iznos koji ne premašuje razumne troškove reprodukcije, po mogućnosti preuzimanjem preko interneta bez naplate. Izvorni kod mora biti oblik kojemu programer daje prednost pri modifikaciji programa. Nije dopušteno namjerno skrivanje izvornog koda. Nisu dopušteni prijelazni oblici, kao što su izlaz predprocesora ili prevoditelja.

3. Izvedeni oblici programa

Licenca mora dopuštati modifikacije i izvedene oblike programa te mora dopuštati njihovu distribuciju pod istim uvjetima navedenima u licenci originalnog softvera.

4. Integritet autorskog izvornog koda

Licenca može ograničavati distribuciju izvornog koda u modificiranom obliku isključivo ukoliko licenca dopušta distribuciju dodatnih “zakrpa” uz izvorni kod u svrhu modifikacije programa kod kompiliranja. Licenca mora izričito dopuštati distribuciju softvera kompiliranog iz modificiranog izvornog koda. Licenca može sadržavati odredbe prema kojima takvi modificirani programi moraju nositi naziv ili broj inačice koji se razlikuje od naziva ili broja originalnog softvera.

5. Nije dopuštena diskriminacija osoba ili skupina

Licenca ne smije diskriminirati pojedinačne osobe ili skupinu osoba.

6. Nije dopuštena diskriminacija djelatnosti

Licenca ne smije ograničavati korištenje programa za određenu djelatnost. Primjerice, ne može ograničavati korištenje programa u poslovnom okruženju, ili za genetska istraživanja.

7. Distribucija licence

Prava vezana uz program moraju vrijediti za sve korisnike kojima se program dalje distribuira, bez izdavanja dodatne licence.

8. Licenca ne smije biti ograničena na jedan proizvod

Prava koja se odnose na program ne smiju ovisiti o pripadnosti programa distribuciji određenog softvera. Ako se program odvoji od te distribucije i koristi ili distribuira u skladu s uvjetima licence programa, sve stranke kojima se program dalje distribuira trebale bi imati prava istovjetna pravima važećima za distribuciju originalnog softvera.

9. Licenca ne smije ograničavati drugi softver

Licenca ne smije primjenjivati ograničenja na drugi softver koji se distribuira uz licencirani softver. Primjerice, licenca ne smije zahtijevati da svi drugi programi koji se distribuiraju na istom mediju moraju biti otvorenog koda.

10. Licenca mora biti neutralna u odnosu na tehnologiju

Niti jedna odredba licence se ne može temeljiti na pojedinoj tehnologiji ili obliku sučelja.

 

Prijevod: Aleksandra Kolar

Izvor: Open Source Initiative

Objavljeno pod uvjetima licence Creative Commons Attribution 2.5.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
10 stvari koje trebate znati o softveru otvorenog kôda, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.