2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija

Pozivamo vas na 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija u organizaciji Hrvatske Udruge Linux Korisnika koji će biti održan u nedjelju, 07. prosinca 2014., s početkom u 14h.

VDSIOT

Upute za posjetitelje Virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija:

Predavanja možete pronaći na Hulk onAir YouTube kanalu.

Pitanja predavačima možete postavljati za vrijeme trajanja svakog predavanja na IRC kanalu #hulk-leadership. Predavači će odgovarati na pitanja po završetku predavanja.

Za one koji nemaju instaliran IRC klijent ili se nisu prije koristili IRC-om:

  • Otvorite IRC u internetskom pregledniku
  • odaberite korisničko ime po želji

 

Raspored predavanja:

14:00 – 14:05 – uvodni dio, otvaranje 2. virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija – Tomislav Damjanović, Jasna Benčić
14:05 – 14:25 – Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u – Ivan Voras
14:25 – 14:35 – Pitanja/Odgovori

14:35 – 14:55 – GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu – Darko Tomaš
14:55 – 15:05 – Pitanja/Odgovori

15:05 – 15:25 – Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE – Julija Tomasović
15:25 – 15:35 – Pitanja/Odgovori

15:35 – 15:55 – Linux Gaming/Steam OS – Lucija Pilić
15:55 – 16:05 – Pitanja/Odgovori

16:05 – 16:25 – Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika – Milan Rajačić, Jasna Benčić
16:25 – 16:35 – Pitanja/Odgovori

16:35 – 17:00 – Završna riječ predavača i organizatora – dodatna pitanja publike

 

Linux Gaming/Steam OS – snimljeno predavanje
Lucija Pilić – HULK

Kratka Biografija:
novinarka s posebnim interesom za video igre, mobilne te slobodne i otvorene tehnologije. Trenutna glasnogovornica Hrvatske Udruge Linux Korisnika.

Sažetak predavanja:
Jedna od zadnjih prepreka običnim korisnicima da prijeđu na Linux desktop polako se urušava. Igre i igranje na Linux platformi uzimaju sve više maha. Rašireni i pristupačni alati za razvoj te dublji džepovi Linux gejmera pridonijeli su sve većoj knjižnici nativnih naslova za Linux distribucije od kojih je jedna specifično namijenjena igranju – Steam OS. Što Linux gejmerima donosi posebna distribucija za igranje, kakva je igraća situacija na drugim “normalnijim” Linux platformama te gdje i za koju cijenu nabaviti igre za Linux, glavni je fokus ove prezentacije.

 

Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE
Julija Tomasović – OŠ Spinut, Split

Sažetak predavanja:
Rijetko je da učenici u osnovnoj školi upoznaju djela suvremene umjetnosti, već se češće moderna umjetnost prezentira kao posljednja, najnovija umjetnost. Moderna za razliku od suvremene priča o nekom drugom društvu i vremenu. Upoznajući učenike s umjetnošću koja je djelovala i na koju je djelovalo neko drugo vrijeme i društvo, učenicima se umjetnost može učiniti nevažnom, jer između njihova svijeta i svijeta umjetnosti ne vide poveznice.

Informacijskoj pismenosti, koja danas podrazumijeva računalnu pismenost, a ujedno je i preduvjet za cjeloživotno obrazovanje ne posvećuje se dovoljno važnosti u našem školskom sustavu. Prema temeljnim obilježjima NOK-a osnovni odgojno-obrazovni ciljevi su osigurati učenicima stjecanje kompetencija za društvo u kojem učenici žive, što podrazumijeva upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnošću – umjetnošću njihova doba i društva, kao i s tehnologijom, u svrhu razvijanja samostalnosti i samopouzdanja za cjeloživotno učenje. Prema NOK-u digitalna kompetencija je jedna od osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje, a istraživanja pokazuju da našim učenicima, s obzirom na europski standard, upravo te kompetencije nedostaje.
Ovim radom se ukazuje na mogućnost upoznavanja s djelima suvremene umjetnosti, mogućnosti korištenja sustava Moodle u svrhu upoznavanja sadržaja za koje zbog vremenskih barijera nismo u mogućnosti predstaviti tijekom nastave. Oblikovani nastavni sadržaj je namijenjen prvenstveno učenicima osnovno školskog obrazovanja, ali i učiteljima koji se do sada nisu susreli sa suvremenom umjetnošću. Za razliku od dosadašnje prakse u likovnoj kulturi ovo je uvod u nove tendencije u umjetnosti i obrazovanju.

Kratka biografija:
Diplomirala 2014. na Filozofski fakultetu u Splitu na odsjeku učiteljski studij, smjer primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju. Trenutno je pripravnica u OŠ Spinut, Split. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima: CARNet i Učiteljski fakultet u Zagrebu: 1. studentski dani Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO (Zagreb, 2014.). Izlaganje. Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci: Međunarodni interdisciplinarni, znanstveno-istraživački studentski susret, 2. riječki studentski interdisciplinarni kongres TEHNOLOGIJA I DRUŠTVO edukacija, komunikacija, pravo i politika, bioetika, umjetnost (Rijeka, 2014.). Izlaganje i objavljeni članak.

Osvojene nagrade i priznanja: 1. nagrada na 1. Studentskim danima suvremene tehnologije u obrazovanju – STO

Julija je sudjelovala je na sljedećim umjetničkim manifestacijama: 2011. Umjetnička manifestacija – DOPUST (Split), 2012. Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Open Air, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split), 2013. Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split), 2014. Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split)- samostalni rad, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split) – voditelj radionice, Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Anuale, Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split).

GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu
Darko Tomaš – Fakultet političkih znanosti, Zagreb, CROPIX

Kratka biografija:
Rođen sam 1974. godine u obitelji u kojoj se cijeni tehnika. S fotografijom sam se sprijateljio na “prvi pogled”, a s računalima odmah nakon iskustva kako munjevito reagiraju na upisani tekst, naredbe i naravno, kako mogu stvoriti posve novi svijet zabave i vidu igrica ili edukacije…

Usprkos svemu tome, mjesto računalnog, moj poziv je ipak postao vezan uz fotografiju. Fotografski dizajner postao sam nakon mature na Školi za primijenjenu umjetnost (kasnije i dizajn) 1993., a Akademski snimatelj 2000. nakon diplomiranja pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu s diplomskim radom na temu “Osnove digitalne fotografije”. Nakon toga radio sam na mjestu fotoreportera/fotografa u tjedniku Globus i tu s konačnim uplivom digitalne fotografije u novinski medij bivam u prilici koristiti se i programima za obradu fotografija sa svrhom objave u medijima. Tako je i danas, samo što pored tjednika Globus najvećim dijelom fotografiram za fotoagenciju CROPIX u kojoj sam i zaposlen.
Paralelno, od 2013.g. vanjski sam suradnik i predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje predajem fotografske vježbe studentima novinarstva koji su odabrali predmet “Fotonovinarstvo”.
Ukratko rečeno, pokušavam studente naučiti kako bolje fotografirati tj. kako gledati fotografski ali i što sve trebaju znati o fotografiji, o njenom nastajanju, zatim oblikovanju za isporuku medijima i arhiviranju. Zadajem im vježbe koje oni uredno odrađuju na terenu pa šalju snimljene fotografije e-mailom, a ja im idući put analiziram radove pokazujući im ih javno, pred svima, uz pomoć projektora, a služeći se slobodnim softverom, Linux Mint­om i Gwenview­om.
Nadam se kako će nove generacije koje podučavam više cijeniti autentičnost stvarnosti zabilježenu fotografijom nego neku dorađenu, često daleko od istine… neku tek… sliku koja sliči fotografiji.

Sažetak predavanja:
Na račun dugogodišnjeg iskustva fotografiranja za medije i oblikovanja fotografija od snimanja do isporuke istih u sustav fotografske agencije, zapazio sam kako slobodni softver (posebno GIMP) namjenjen obradi slikovnih datoteka ima neke mane koje bi se lako mogle korigirati i učniti ga upotrebljivijim za fotonovinarsku svrhu:

GIMP je aplikacija kojom se vrlo ekstenzivno može upravljati sadržajem slike što u fotonovinarstvu nije prioritet već se traži održanje autentičnosti snimke, ne i manipulacija…

Predprogram UFRaw za konverziju iz sirovih formata morao bi biti automatiziraniji i jednostavniji – kako bi se daleko brže stvorila kvalitetna JPG datoteka ciljanih dimenzija.

Takav bi se JPG GIMP-om, prije spremanja na disk u odgovarajućoj formi, a prema standardu fotografske agencije, još samo upotpunio IPTC podacima. Doduše, možda bi te podatke bilo moguće unijeti već nakon same konverzije iz RAW­a u JPG pod UFRAW­om… ali, treba li nam tada uopće GIMP!?

Završene datoteke sa svim podacima trebale bi što jednostavnije, s istom aplikacijom, biti prebačene na FTP poslužitelj jer… gašenje jednog, paljenje drugog programa ponovno oduzima dragocjeno vrijeme. Je li u nekoj idućoj inačici GIMP-a moguće i uvrštenje FTP klijenta?

Valjalo bi razmisliti i o oblikovanju posebne Linux distribucije koja bi mogla postati perjanica slobodnijeg novinarstva i fotonovinarstva budući bi se temeljila na slobodnom softveru… Tekst editora ima zaista puno ali specijaliziranog programa za brzo i efikasno oblikovanje JPG datoteka po standardu fotografskih agencija, čini se, još uvijek nema.
Bi li bilo dobro poslove konverzije, upisa IPTC podataka, snimanja datoteka i slanja FTP klijentom ali i kvalitetnog prezentiranja poput onog Gwenview­a… objediniti u jedinstveni softver tj. jednu aplikaciju?

Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u
Ivan Voras  Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, HULK, HrOpen

Kratka biografija:
Ivan Voras radi na FER-u te ima dugogodišnje iskustvo sa svijetom otvorenog softvera i raznovrsnim hardverom.

Sažetak predavanja:
Predavanje je za one koji imaju malo iskustva s Linuxom, imaju ili planiraju nabaviti Raspberry Pi i žele hostati svoj mali blog na njemu.

 

Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika
Milan Rajačić, Jasna Benčić – HULK

Sažetak predavanja:
Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promovira razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj od još od 1996. godine.

HULK-ove funkcije su sljedeće:
održavamo Linux portal www.linux.hr, možete nas pronaći i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Linkedin, Google+)
sudjelujemo u organizacijama lokalnih konferencija poput DORS/CLUC-a, LKLK-a, sudjelujemo čak i u organizaciji inozemnih konferencija ukoliko smo u mogućnosti – nedavno smo imali prilike sudjelovati u organizaciji i provođenju openSUSE 2014 konferencije.
odnedavno smo počeli organizirati virtualna druženja poput ovog virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija.
sudjelujemo na lokalnim i inozemnim FLOSS projektima u skladu s mogućnostima i raspoloživim vremenom.
Kratke biografije:
Milan Rajačić:

Jasna Benčić : volontiranjem u svijetu slobodnih i otvorenih tehnologija počela se baviti još 2010. godine na lokalnoj razini suradnjom s lokalnim FLOSS zajednicama uključujući i Hrvatsku udrugu Linux korisnika, a od 2012. i na međunarodnoj razini suradnjom s Ubuntu, Linux kernel i openSUSE zajednicama. Trenutna je dopredsjednica Hrvatske udruge Linux korisnika i junior sistem inženjer u tvrtci TeamSnap.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.