Nadogradnja: Mint 17.1 Cinnamon

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje.

 

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje. Ranije smo pisali o promjeni Mintove razvojne politike i potpunom prebacivanju razvojne osnove na stabilnu bazu (Ubuntu LTS i Debian stable). Iako u razvojnom smislu novi Mint 17.1 Cinnamon nema većih pomaka, donosi nam pregršt novosti. Podsjetimo još jednom: ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je samo pokrenuti nadogradnju sustava.  Svi ostali trebaju preuzeti ISO sliku sa službenih stranica.

Već na početku posta Clem upozorava na potencijalnu opasnost koju donosi nadogradnja distre. I u ovom slučaju, kako ističe, vrijedi pravilo “Ako radi, ne diraj!”. Napominje i da nadogradnja ima najviše smisla ako je neki bug koji vas je dugo pratio ispravljen u novoj verziji. Nadograđivati samo da bi se imao najnoviji softver, posebno ako smo već zadovoljni Mintom 17 nema – po njegovu mišljenju – mnogo smisla. Eh, Clem, ne znaš ti kako je nama vjernim fanovima…  Šalu na stranu, iako se možemo pouzdati u kvalitetan posao koji obavlja Mintov tim, rizik uvijek postoji. Isto tako, Clem napominje da je moguće “preskočiti” ovo izdanje te, kad za to dođe vrijeme, bez straha nadograditi postojeći Mint 17 na novi 17.2.
Nakon što smo detaljno pročitali službenu objavu, popis promjena, kao i popis poznatih bugova, te smo ustrajni u odluci o nadogradnji, vrijeme je da krenemo!

 

Mint 17
Mint 17

 

 

Na početku napominjem da se radi o redovnoj nadogradnji sustava putem službenih repozitorija, što znači da nije potrebno uključivati backports ni repozitorij označen kao nestabilan (Romeo). Imate li problema s vlasničkim upravljačkim programima (driverima), poput onih za Nvidiu i ATI/AMD grafičke kartice, preporučujem njihovo pinnanje u Synapticu na trenutno instaliranu stabilnu verziju.

Potrebno je pokrenuti Update Manager, instalirati paket mintupdate, te pričekati da Manager prihvati promjene. Clem napominje da je potrebno instalirati sve sistemske nadogradnje označene brojem 1 (certified updates), dok one od 2 do 5 (recommended, safe, unsafe, dangerous) nisu ključne za nadogradnju. Potom je nužno odabrati opciju Edit->Upgrade to Linux Mint 17.1 Rebecca, čime se pokreće novi prozor koji nas vodi kroz nadogradnju. Update Manager dalje više nije potreban.
Prije prelaska na sljedeći korak Mint nas tjera da kliknemo na hotlink da bismo se upoznali s promjenama koje donosi nova verzija. Upute su krajnje jednostavne i jasne te osiguravaju da korisnik u svakom trenutku zna u kojoj se fazi instalacije nalazi i koji potencijalni rizik preuzima.

 

Mint 17 - nadogradnja
Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 - nadogradnja
Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 - nadogradnja
Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 - nadogradnja
Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 - nadogradnja
Mint 17 – nadogradnja

 

 

Brzina instalacije ovisi o vašoj internetskoj vezi, a proces može potrajati tridesetak minuta, pa savjetujem da si napravite kavu ili pogledate što ima u hladnjaku… Na kraju je potrebno ponovno pokretanje da bi se prihvatile sve promjene.
Ovdje je važno naglasiti da se nadogradnja kernela ne obavlja u sklopu nadogradnje čitavog sustava, već je dostupna naknadno. Kernel je ključni dio sustava, zbog čega i Clem savjetuje da ovom pitanju posvetimo više pažnje. Trenutno aktivnu verziju možemo provjeriti naredbom uname -r ili View->Linux kernel u sklopu Update Managera, s čime smo se već ranije upoznali. Naiđete li na probleme nakon nadogradnje kernela, povratak na stariju verziju možete obaviti na najlakši mogući način.

 

Mint 17.1 - Linux kernels
Mint 17.1 – “Linux kernels” dijalog

 

 

Iako se na prvi pogled ništa značajno nije promijenilo, uočljiv je novi font. Mint 17.1 koristi Noto font kao zadani, što predstavlja odmak od Ubuntuovih Sans i Monospace fontova.

 

Mint 17.1
Mint 17.1

 

 

Opcija Background Settings temeljito je redizajnirana i predstavlja jedno od većih iznenađenja. Uz potpuno novi artwork koji stvaraju vjerni fanovi, Mint 17.1 donosi najljepše pozadinske slike iz nekoliko prethodnih izdanja: od verzije 13 “Maya” do verzije 17 “Qiana”, kao i “retro” izbor prepoznatljivih minty green slika. Napominjem da navedene kolekcije slika zbog svoje veličine ne dolaze u sklopu nadogradnje, ali ih možete naknadno instalirati pomoću Synaptica ako označite pakete koji počinju imenom “mint-backgrounds”. Prava poslastica za sve nostalgičare!
Uvedena je i nova opcija Slideshow koja može automatski mijenjati pozadinu radne površine u zadanom vremenskom intervalu.

 

Mint 17.1 - Background Settings
Mint 17.1 – Background Settings

 

 

Prozor za odabir i podešavanje teme potpuno je izmijenjen. Veliki (polu)prazan prozor vrlo je zbunjujuć te od korisnika zahtijeva privikavanje na novu logiku. Mint 17 je dosad prvo nudio mogućnost odabira i promjene teme, a tek potom njeno detaljno podešavanje. Od sada je procedura obrnuta. Opcije Window borders, Icons, Controls i Mouse pointer omogućavaju podešavanje trenutno aktivne teme, a klikom na bilo koju od njih otvara se svojevrsni padajući izbornik na praznom dijelu prozora. Tek posljednja opcija, Desktop, omogućava odabir nove teme. Dodavanje i uklanjanje tema vrši se hotlinkom koji otvara zaseban, za to predviđen prozor.

 

Mint 17.1 - podešavanje teme
Mint 17.1 – podešavanje teme

 

Mint 17.1 - podesavanje teme
Mint 17.1 – podešavanje teme

 

 

Pozitivna strana je svakako preglednost, budući da korisnici po prvi puta u Cinnamonu dobivaju prikaz izgleda (preview) i lakše mogu odabrati jedan od ponuđenih. Međutim, poseban problem nastaje kada imate instaliran velik broj tema ili ikona. Preglednost pada u drugi plan te je potrebno dulje scrollati da biste uopće došli do željenog izbora. Dodatan problem stvara i pregled, tj. sličice koje nedostaju.

Još jedna mana ovog pristupa je prazan početni prozor koji zbunjuje naopakom logikom i zasebnim linkom za dodavanje/uklanjanje novih tema. Mogu shvatiti da je ovakav prikaz praktičan za ekrane manjih dijagonala i netbooke, gdje su preglednost i odabir gusto zbijenih opcija gotovo nemoguća misija. Ipak, po mom mišljenju ovakav (eksperimentalan) estetski zahvat uopće nije bio potreban; Mint 17 to već ima savršeno riješeno.

Novost je i to što zadana Mint-X tema i redizajnirane ikone dolaze oplemenjene u ukupno trinaest izvedbi, što je odlična vijest za sve koji teško prihvaćaju otužnu metalik-sivu.

Manja su poboljšanja zahvatila i Network Settings, čime je elegantni izgled još više naglašen.

 

Mint 17.1 - Network Settings
Mint 17.1 – Network Settings

 

 

Uvedene su i dvije potpuno nove opcije:

  • Privacy Settings omogućava brisanje popisa datoteka kojima smo pristupili tijekom proteklih dana. Ova mogućnost može biti praktična ako svoj korisnički račun dijelimo s više korisnika (što samo po sebi nije sigurno). Ali i bez nje popis nedavno korištenih datoteka zajedno s ostalim “smećem” možemo jednostavno i efikasno ukloniti koristeći BleachBit. Korisnija bi, primjerice, bila mogućnost brisanja korisničke sesije nakon odjave korisnika ili ponovnog pokretanja sustava. Iako se temelji na plemenitoj ideji zaštite privatnosti, radi se o potpuno nepotrebnoj i neuklopivoj opciji.
  • Notification Settings nam po prvi puta omogućava upravljanje obavijestima. Za sada nudi samo rudimentarne mogućnosti (prikazati ili ne prikazati, te koliko dugo, pitanje je sad?), no svejedno je dobrodošla novost i napredak od dosadašnjih opcija uključi/isključi. Apsurdno je da smo na ovaj detalj, koji je sastavni dio svakog ozbiljnijeg grafičkog okruženja, morali čekati više od tri godine! Ostale mogućnosti podešavanja poput oblika, položaja obavijesti na ekranu ili izmjene teme zasad možemo samo priželjkivati.

 

Mint 17.1 - Privacy
Mint 17.1 – Privacy

 

Mint 17.1 - Notifications
Mint 17.1 – Notifications

 

 

Cinnamon dobiva i poboljšani Screen Locker. Radi se radi o animaciji zaključanog ekrana s rudimetarnim opcijama za podešavanje poput prikaza datuma, vremena, promjene fonta i dodavanja vlastite poruke. Ovaj je element sastavni dio okruženja i čvrsto je povezan s mogućnostima zaključavanja i svjetline ekrana te odjave i izmjene korisnika. Ova je opcija zadano uključena, pa upozoravam korisnike da obrate pažnju.

 

Mint 17.1 - Screen Locker
Mint 17.1 – Screen Locker

 

 

Ova mogućnost je gotovo obavezna kad računalo dijelimo s više korisnika, pri čemu želimo sačuvati privatnost i tajnost podataka. No bez obzira na dodatne mogućnosti koje donosi, ni na koji način ne može zamijeniti klasični screensaver. Od nastanka Cinnamona je proteklo više od tri godine, a još nismo dobili zaseban screensaver. Upravljanje energijom i štednja, produljenje vijeka trajanja hardvera te zabavna animacija tijekom perioda neaktivnosti neizostavni su dijelovi svakog radnog okruženja. Vjerujem da prosječni, kućni korisnici pridaju malu važnost zaključavanju ekrana, zbog čega takvima najviše i nedostaje screensaver. Prava je šteta što Cinnamon još uvijek nije u potpunosti riješio koliziju s GNOME screensaverom (čiji je fork), zbog čega se naknadnoj funkcionalnosti moramo domišljati instalacijom Xscreensavera.

Redizajn je doživio i Login Screen. Uklonjeni su tabovi i dodana je alatna traka s lijeve strane, a dodane su i brojne nove teme. Čak je dodan i gumb Preview kojim korisnici odmah mogu isprobati nove postavke. Sve je mnogo kompaktnije i preglednije te više nema potrebe za rastezanjem prozora čitavom visinom ekrana.

 

Mint 17.1 - Login Screen
Mint 17.1 – Login Screen

 

 

Dijalog za podešavanje jezičnih postavki je temeljito promijenjen, te su sada dostupne detaljne opcije.

 

Mint 17.1 - Language Settings
Mint 17.1 – Language Settings

 

 

Odličan USB Stick Formatter od sada prikazuje animaciju tijekom rada.

 

Mint 17.1 - USB Stick Formatter
Mint 17.1 – USB Stick Formatter

 

 

Najveća novost ovog izdanja je redizajnirani Nemo. Od sada se pokreće kombinacijom tipki Super+E po uzoru na Windows Explorer. Izmijenjena je i alatna traka te je dodan novi gumb koji u Terminalu otvara vašu trenutnu lokaciju. Uključiti ga možete u Edit->Preferences->Toolbar.

 

Mint 17.1 - Nemo
Mint 17.1 – Nemo

 

 

Novost su i emblemi – oznake koje korisnik može pridodati svakoj mapi radi lakšeg razlikovanja. Nalaze se u izborniku Properties->Emblems. Isto tako, svakoj mapi je moguće promijeniti boju neovisno o drugim mapama.

 

Mint 17.1 - emblemi
Mint 17.1 – emblemi

 

Mint 17.1 - emblemi i promjena boje foldera
Mint 17.1 – emblemi i promjena boje mapa

 

 

Bookmarkiranje u Nemu nikada nije bilo jednostavnije! Dovoljno je željenu mapu “odvući” u sekciju Bookmarks te na isti način promijeniti njihov redoslijed. Dodan je i efekt sjene za upečatljiviji dojam. Tako lako!

 

Mint 17.1 - Nemo Bookmarks
Mint 17.1 – Nemo Bookmarks

 

 

Ostale promjene:

  • Official User Guide prebačen je u DocBook format te je dostupan u izborniku Menu->Help;
  • brojna sitna poboljšanja Cinnamon okruženja, izbornika i desktopa;
  • u Cinnamon izbornik je dodana kategorija “Recent files”;
  • poboljšani sound applet;
  • poboljšana podrška za touchpad i dr.

 

 

Zaključak

 

Nadogradnja sustava je uvijek vrlo rizičan pothvat bez jamstva da će sve proći prema planu. Iz dosad opisanog je očito da je Mint ekipa i ovaj put obavila odličan posao! Sam postupak nadogradnje je izuzetno jednostavan, prilagođen početnicima, te prolazi bez ikakvih problema. U radu nisam primijetio nikakve probleme; čak je i potrošnja resursa ostala ista.

Kako smo do sada pisali, promjenom razvojne politike Linux Mint se temelji isključivo na stabilnoj Ubuntu LTS bazi s petogodišnjom podrškom. Čak i trenutno aktivan kernel 3.13, iako nije LTS, ima podršku do 2016. godine.

Promjene u novom Mintu 17.1 uglavnom su kozmetičke prirode i ne predstavljaju značajan pomak u funkcionalnosti sustava. U ovom slučaju ne radi se o bezidejnosti ili nedostatku inspiracije razvojnog tima, već o stvaranju ugodnijeg dojma korištenja, poboljšanju stabilnosti, usporavanju razvoja i osiguravanju dovoljno vremena korisnicima da se naviknu na promjene.

Kao najveću prednost ovog izdanja istaknuo bih izvrstan Nemo File Manager. Rad s datotekama je sada jednostavan, zabavan i prepun mogućnosti. Retro wallpaperi starije korisnike sjećaju na ranije verzije Minta, ali i pokazuju koliko se od tada razvijao i napredovao. Brojni appleti, ekstenzije i teme čine Cinnamon nevjerojatno bogatim i prilagodljivim okruženjem, što se vrlo često zaboravlja. Zato mu i možemo oprostiti sitne nedostatke poput neriješenog pitanja screensavera ili nespretnog Notification Managera.

Novi Mint 17.1 možemo promatrati kao svojevrsni update pack koji ipak ne donosi važne promjene. Ako vam šarene teme, ikone i wallpaperi nisu naročito zanimljivi, slobodno se zadržite na odličnoj verziji 17. Clement Lefebvre ionako napominje da novo izdanje možete “prespavati” i potom, kad za to dođe vrijeme, bezbrižno nadograditi sustav na 17.2.

Sve ostale pozivam da isprobaju nevjerojatno minty iskustvo. Sigurno se nećete razočarati!

 

 

Izvor: blog.linuxmint.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (16 votes cast)
Nadogradnja: Mint 17.1 Cinnamon, 5.0 out of 5 based on 16 ratings

3 Komentara

Dodaj svoj

Sve za pohvalu. Linux Mint je i sada po ko zna koji put odradio posao fantasticno. Prvi put mi je bilo do sada da uradim upgrade neke Linux diste(umjesto fresh instalacije) i to je bilo sa Mintom i sve je proteklo uredno u roku od 5-10 minuta.

odmah nakon fresh instalacije Mint 17 mi pravi problem sa dpkg koji nikako ne mogu da riješim. Ne radi nijedna apt aplikacija. Ide mi na nerve !

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.