AMD Gizmo ploča za hobiste dolazi s otvorenim BIOS-om

AMD poziva razvijatelje da se uključe u GizmoSphere — novu zajednicu okupljenu oko malene matične ploče s AMD-ovim x86 procesorom.

Matična je ploča napravljena po uzoru na uspješni Raspberry Pi, ali za razliku od njega dolazi s prilično visokom cijenom — stoji čak 200 dolara i to bez poreza i dostave. Međutim, u cijenu je uključeno adekvatno napajanje, PCB za eksperimentiranje s LCD-om, numerička tipkovnica i JTAG debugger modul.

Sustav nosi naziv G-T40E, a potječe od AMD-ovih netbook računala. Specifikacije su sljedeće: A55E čipset (Hudson), dvojezgreni procesor radnoga takta 1 GHz, Realtekov zvučni čip, 1 GB DDR3-SDRAM-a i Radeon HD 6250 grafika. Od priključaka je tu VGA izlaz, USB, priključak za internet, SATA kontroler i priključak za bateriju.

AMD-Gizmo

Zanimljivo je to što ploča dolazi s otvorenim BIOS-om naziva SageBIOS (Coreboot).

Definitivno, lijepa igračka za hobiste, točnije za hobiste koji si mogu priuštiti takav luksuz. Međutim, ako novac nije prepreka, sigurni smo da ćete znati iskoristiti ovako jak hardver na pravilan način. Ova mini ploča trenutačno je dostupna samo u SAD-u i naručiti se može preko e-maila. Ostatak svijeta nije dobio definiran datum, kažu samo: “uskoro”.

U pakiranju se dobije i razvojno okruženje SadgeEDK s probnim rokom od 1 mjeseca prije kupnje. Posjetite li GizmoSphereove internetske stranice saznat ćete da AMD održava mini natjecanja i planira prezentirati projekte te pružati podršku za svoj novi proizvod, piše h-online.com.

Izvori: h-online.comgizmosphere.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
AMD Gizmo ploča za hobiste dolazi s otvorenim BIOS-om, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

3 Komentara

Dodaj svoj

Baš bi reko da nije za hobiste već za specifične potrebe nekog ozbiljnijeg posla gdje treba veća snaga u malom pakiranju a da cijena nije toliko važna.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.