Jednostavno Arch – objavljen ArchBang i Bridge Linux 2012.12

ArchBang, GNU/Linux distribucija bazirana na Archu a isporučena s prilagođenim OpenBox upraviteljem prozora objavljena je u novoj verziji.

Izašao je novi ArchBang Linux 2012.12, lagani (eng. lightweight) Arch derivat koji će vam uštedjeti nešto vremena kod instalacije i osnovnog podešavanja sustava u odnosu na čisti Arch. Važno je napomenuti da koristi repozitorije od Archa i nakon instalacije dalje se koristi kao i obični Arch. Instalacija i podešavanje možda nisu jednostavni kao kod recimo Ubuntua. Međutim, ova distribucija je dovoljno jednostavna da je može instalirati i isprobati gotovo svatko i tako prečicom postati Arch korisnik.

ArchBang 2012.12

Isporučuje se s Linux kernelom 3.6.8, kao što smo već spomenuli, s prilagođenim OpenBox upraviteljem prozora i novom, tamnom temom.

Službena najava nove verzije nalazi se ovdje. Archbang 2012.12 možete preuzeti na službenim web stranicama archbang.org.

Također, prije nekoliko dana izašao je i Bridge Linux 2012.12 u svojoj drugoj inkarnaciji. Bridge je također baziran na Archu – razlikuje se od ArchBanga prvenstveno po većem izboru ISO preslika, odnosno radnih okruženja, pa tako možete odabrati Xfce, GNOME, KDE ili LXDE (light) verziju s napomenom da je Xfce preferirana i također posebno prilagođena.

Autor: Drone

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

7 komentara

 1. Dado napisao:

  Probao..fasciniran brzinom i jednostavnoscu kojom zraci openbox, sve je na dohvat ruke. Po meni jednostavniji od Gnome 2..Ram-a mi zauzima samo 147MB, a CPU kao “da ne radi”:-) ..

 2. Cooleech napisao:

  Isprobao sam instalaciju ArchBanga (najnovijeg) i Bridge Linuxa i oba sustava su nakon instalacije imali samo memory test u grub-u. Koji klinac!? Nisam prčkao ništa, samo sam radio po uputama instalera (nisam dirao konfiguracijske datoteke).

 3. wintermute napisao:

  headsup::
  manjaro 0.8.2
  jako jako jako fiina distra na bazi archa.. na neki nacin fork..
  dugo se nisam toliko pozitivno iznenadio “novom” distribuciom.. probajte.. 🙂
  nadam se, novi ubuntu.. if you know what i mean.. 😀

 4. Alukard napisao:

  Koristim par dana i oduševljen sam!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.