2,922 pregleda

BiH inspektori tvrtkama savjetuju prelazak na Linux

7

Federalna uprava za inspekcijske poslove u BiH nedavno je prezentirala rezultate pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava, korištenja i prometa kompjuterskih programa, izvještava klix.ba.

Pirate_softwarePrema riječima Ibrahima Tirka, direktora Uprave, do sada su bila 304 inspekcijska pregleda, a izrečena su samo dva prekršajna naloga. U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su postigli efekt i samim tim što su imali upute firmi koje su tražile savjete te koje nisu znale da koriste nelicencirani softver, jer su ga kupili misleći da je licenciran.

 

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković kazao je da je cilj, i kada je u pitanju edukacija, u potpunosti postignut:

Podignuta je svijest kod subjekata nadzora koji nelicencirane softvere koriste u komercijalne svrhe. Mi nismo išli nigdje gdje subjekti nadzora nemaju ekstra dobit. Cilj je bio povećati porezne prihode, ali i prihode u sektoru IT-a. Ovim smo ostvarili cilj i mogućnosti zapošljavanja u IT sektoru”, rekao je Duraković, te pozvao korisnike koji nemaju potrebu da koriste licencirani softver i čije poslovanje zadovoljavaju tehničke pretpostavke besplatnog softvera kao što su operacijski sustavi Linux i FreeDOS, da njih i koriste.

Referenca: klix.ba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Responses

 1. aston kaže:

  Đez ba ,šta ima malo penđra za siću bi vi ,a …’
  E nemere moraš platit pa penđere mlatit….

  If you don’t know there is already OpenSource – Microsoft solution for
  small companies…

 2. Shicy kaže:

  OpenSource i Microsoft ne mogu istodobno stajat u istoj rečenici dok god ta rečenija nije “OpenSource i Microsoft ne mogu istodobno….”
  rekurzija brate :D

 3. Jackie kaže:

  Ja kod nas jos nisam ni vidio inspektore nit legalan software u firmama a bogami nit linuxa bilo gdje a da nije server il neki ruter itd.
  A mos mislit sto nisu znali da imaju ilegalu, pa u BiH su gori od nas po tom pitanju.

  • _samir kaže:

   Kod nas u Tuzli su krenule inspekcije neki dan mi prica covjek koji drzi internetclub.
   Kako on kaze treba mu oko 10 000 samo za windows da to sve rijesi .Najvjerovatnije ce zatvoriti jer nema tolike zarade da licencira windows i plus kasnije jos sve igre…

 4. Ivan Galgoci kaže:

  “Rade” i kod nas inspektori, provjerava se, pišu se kazne (i to prilično velike)… Naravno, sve ovisi kakve “gazda” ima veze. Znam za firmu gdje su se par dana ranije najavili da će doći, a ovi ipak nisu stigli zamijeniti kopije s originalima na vrijeme (ne na svim računalima), pa je pala kazna unatoč “vezama”.

  Inače, imao sam prilike gledati ispektore na djelu (ne ove za softver, ali nije bitno),to je baš da se zamisliš u kakvoj mi to državi živimo :(

 5. febo kaže:

  kod nas u bih nemaju drugih problema pa u poceli licence da traze :D

Ostavi komentar

© 2014 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.