Objavljen WINE 1.4

Prije nekoliko dana je objavljena stabilna verzija kompatibilnog sloja koji omogućava pokretanje Windows aplikacija na Linux i Unix sustavima. U zadnjih 20 mjeseci napravljeno je mnogo posla, a ovo izdanje uključuje preko 16.000 promjena od kojih su najznačajnije:

 • Novi grafički engine DIB
 • Uključeni su novi kodeci za slike s podrškom za TGA, CMYK i JPEG dekodiranje, i BMP, TIFF, PNG, i ICNS enkodiranje
 • Potpuno redizajniran audio stack
 • Uključena je podrška za mapiranje gumba joysticka
 • Puna podrška za dvosmjerni tekst
 • Moguće je koristiti GStreamer za audio i video reprodukciju
 • Uključena podrška za notifikacije na traci
 • Ugrađeni Gecko browser engine je nadograđen je na verziju iz Firefoxa 8 te sada podržava ActiveX
 • Uređaji sada mogu koristiti UDisks servis umjesto HAL-a
 • Wine se sada može kompajlirati i na ARM arhitekturi
 • Kursor miša je usklađen s temom kursora u sustavu
 • Poboljšana internacionalizacija s podrškom za vertikalne fontove
 • Bolja podrška za instaliranje različitih service packova poput onih za .NET framework
 • WineD3D baza podataka je nadograđena te sada prepoznaje nove grafičke kartice i Mesa drivere
 • Mnoge druge promjene koje možete naći u službenoj objavi.
wine-linux
Između ostalog, WINE pokreće i Adobe Photoshop

Novi grafički engine više ne treba X server za renderiranje, a trebao bi značajno poboljšati performanse kod aplikacija koje intenzivno koriste Device Independent Bitmaps. Također se može koristiti kao fallback ukoliko grafička kartica ne podržava druge vrste renderiranja. Redizajnirani audio stack koji je baziran na onome u Windows Visti sada može koristiti GStreamer framework pa stoga podržava sve kodeke koje podržava i GStreamer. Wine sada podržava i animirani kursor miša, što su zahtijevali brojni korisnici koji pokreću Windows igre na Linuxu.

Wine možete preuzeti na službenim stranicama.

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

10 Komentara

Dodaj svoj

Kako bi potpuno izbjegao koristenje dual boota instalirao sam sebi wine e sad se pitam koliko je to dobro sto se tice sigurnosti.Sada koji god exe file kliknem pokrene se automatski i krene njegova instalacija.Koliko je to sad sigurno sto se tice napada na sistem?

Vrlo nesigurno. Najbolje je Wine koristiti kao zaseban Unix korisnik – to će osigurati dobru sigurnost unutar Linuxa dok će aplikacije unutar istog Wine prostora i dalje imati nezgodnu poziciju. Stoga Wine predstavlja soluciju samo kad se radi o zabavi i testiranju.

Pa nebih se baš u potpunosti složio sa ovim o nesigurnosti. Vjerovatno do neke mjere postoji potencijalna opasnost ali realno gledajući, sve exe datoteke su namjenjene windowsima i širenju unutar tog sustava (registry, raznorazni načini samopokretanja i slično). S te strane linux je siguran, a jedino može doći do problema sa samim Wine-om što se prilično lako da sredit.

Koliko sam do sad imao prilike isprobati Wine ne brani pisanje/čitanje Wine programima po home mapi korisnika – ergo, moguće je napraviti Wine program koji će se pokrenuti i obrisati home korisnika. No predložio sam rješenje da se pokreće kao zaseban Unix korisnik.

Što se tiče “unutar-wine” stvari – Wine nema implementiran NTFS-ov sustav dozvola, odnosno svi programi unutar Winea imaju mogućnost pisanja i brisanja i unutar tog istog Winea što znači da će recimo Win maliciozni program zeznuti ostale Wine programe…

Stoga po meni, za ozbiljnije stvari, Wine treba izbjegavati.

Nema potrebe pokretati kao poseban korisnik. Sto Cooleech kaze moze eventualno doci do problema pod samim Wineom. Tzv. taj malware koji brise stvari koji spominjes nece obrisati home direktorij jer ni ne zna niti ne moze njemu pristupiti. Moze brisati samo ono sto se nalazi unutar Wineovog direktorija koji glumi C:\ particiju. Osim toga nema puno malwarea tog tipa vise.

Probo sam ga 2 puta,i svaki puta se razočarao. VIše ga nikad neću instalirati,jer svaki put neko sr.anje bude…

nisam kao vi sa tim strucnim izrazima , ja sam obicni prosecan linux korisnik meni treba za igrice ako ima neko bolju ideju stat da koristim npr linuxplay neznam kako se koristi 😀
ako neko zna sta je bolje od wine a da nemoram da kupujem orginal igre 😀

Imam samo loše iskustvo sa Wine,a isprobao sam ga na više distribucija.Na Fedori Wine 1.4 mi je blokirao sustav dok ga nisam uklonio sasvim morao sam “nasilno” gasiti računalo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.