Izradite multiboot USB uz Multisystem

Sigurno ste se nekoliko puta našli u situaciji da ste skinuli neku GNU/Linux distribuciju (ili neki drugi OS) i nabrijali se kako bi ste je isprobali i onda shvatili da ste potrošili sve CD-ove. Trgovina je predaleko ili nam se ne da ustajati iz fotelje samo zbog nekoliko CD-ova. I što sad? Pa da, možemo ju staviti na USB stick!

Za ovo postoji nekoliko alata, međutim većina njih može snimiti samo jedan sustav na USB stick pa ako želimo isprobati nekoliko Linux distribucija, moramo imati nekoliko USB stikova. Tu uskače Multisystem – aplikacija kojom možemo nekoliko sustava staviti na jedan USB stick. Ovo može biti korisno kod mnogočega. Recimo, možemo staviti svoju najdražu Linux distribuciju i uz nju neke alate za dijagnostiku računala, particioniranje ili spašavanje podataka s diska, antivirusne alate za popravak zaraženih Windowsa itd. Nažalost, Multisystem je dostupan samo za Debian i distribucije bazirane na Debianu, pa će korisnici ostalih sustava ostati zakinuti.

Kako bismo instalirali Multisystem moramo dodati repozitorij i javni ključ, zato otvorite Terminal i upišite:

sudo apt-add-repository ‘deb http://liveusb.info/multisystem/depot all main’

wget -q http://liveusb.info/multisystem/depot/multisystem.asc -O- | sudo apt-key add –

Prije instalacije potrebno je osvježiti repozitorije:

sudo apt-get update

sudo apt-get install multisystem

Prvo spojite USB stick pa pokrenite Multisystem. U prvom koraku moramo odabrati na koji ćemo USB stick instalirati GRUB2 bootloader i željene sustave:

Multisystem USB

Nakon toga možemo staviti koliko god želimo operacijskih sustava, ovisno o kapacitetu USB sticka. Potrebno je samo povući *.iso datoteku u polje na dnu prozora i nakon toga unijeti sudo lozinku kada se to od nas zatraži:

Multisystem USB

Po završetku, ponovo pokrenite računalo te u BIOS-u postavite da se bootanje obavlja s USB sticka. Multisystem također nudi poveznice na brojne Linux distribucije i druge sustave te alate koje jednostavno možemo skinuti:

Multisystem_Linux USB

Osim toga, možemo testirati USB stick u Virtualbox i Qemu virtualnim mašinama, urediti GRUB bootloader i druge postavke, postaviti persistent mode za sustave koji to podržavaju, promijeniti jezik, formatirati USB stick, napraviti sigurnosnu kopiju USB sticka i druge opcije za naprednije korisnike.

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Izradite multiboot USB uz Multisystem, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

9 komentara

 1. qw3rty napisao:

  Odličan alat!

 2. Filip Krmpotić napisao:

  Super!!

 3. Lazich napisao:

  Već više od godinu dana u mojoj kolekciji nezaobilaznih aplikacija.

 4. edin napisao:

  da li moze windows boot da se napravi ?
  poz

 5. Shicy napisao:

  Ne bi smjelo moći.

 1. 26. srpnja 2012.

  […] korištenjem Multisystem programa pripremamo USB stick za live probu i jednostavnu instalaciju. Testiranje sam vršio na starom Acer […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.