Instalacija Linuxa sa USB diska

Predstavljamo kratko uputstvo za instalaciju i upotrebu linux distribucije s USB diska tj. memorije. Uz to što se već dosta računala počinje isporučivati bez CD/DVD ROM uređaja te vam je potreban alternativan način instalacije (ili vam se ne isplati plaćati za CD medij koji će ionako biti upotrijebljen samo jednom) dodatna prednost upotrebe USB diska kod live distribucija je što kasnije USB možete upotrebiti kao pomoćni sustav koji nosite u džepu i pokrećete ga na bilo kojem računalu.

Što vam je potrebno za instalaciju s USB diska? Kao prvo, USB disk tj. memoriju, potreban kapacitet diska će ovisiti o distribuciji ali recimo da će biti dosta 2GB, prilično skromno za trenutno dobavljive kapacitete USB diskova. Računalo na kojem će biti instaliran (ili samo isproban) mora imati mogućnost podizanja s USB diska (ovime su pokrivena vjerovatno sva računala proizvedena unutar zadnjih 3-4 godine). Ukoliko već niste dobavili ISO sliku instalacije, biti će vam potrebna i veza na internet, a kao zadnji uvjet je da već imate računalo (linux ili MS Windows operativni sustav) na kojem možete pripremiti USB instalaciju.

Upoznajte UNetbootin, program koji će gotovo cijeli postupak postavljanja instalacije neke od linux distribucija na USB disk odraditi za vas – od preuzimanja instalacije s interneta do postavljanja bootloader-a. Osim Ubuntu-a, podržano je više od dvadesetak drugih linux distribucija (ali i FreeBSD te NetBSD) te će vjerovatno svatko naći svoju omiljenu, uz mogućnost instalacije dodatnih specijaliziranih distribucija/alata poput SystemRescueCD, Backtrack ili FreeDOS.

Unetbootin

Možete koristiti postojeći ISO ili preuzeti presliku sa interneta

 

Što se tiče rada s programom nema se na što previše trošiti riječi – odaberete izvor instalacije (da li želite da UNetbootin ujedno i preuzme instalaciju s interneta ili pak imate već spremnu iso sliku; uz dodatnu opciju za napredne za odabir instalacije custom kernela), odaberete na koji medij želite postaviti instalaciju (upozorenje, moguće je postaviti instalaciju i na trenutni disk stoga pazite prilikom odabira) i potvrdite s OK. Nakon odrađenih radnji za postavljanje instalacije na disk vas čeka obavijest da je disk spreman i to je to – dovoljno je restartati računalo (ili pak staviti USB disk u drugo računalo za koji ste ga namijenili) i odabrati unutar BIOS-a računala podizanje sustava s USB-a.

Za one koji žele samo isprobati novi Ubuntu (što je novo, koji hardver na vašem računalu je podržan i sl.) pokretanje s USB diska je najbezbolnije – nema dodatnih troškova što se tiče CD medija a ako vam se svidi i zateknete se da sve više upotrebljavate sustav s USB diska lako možete i kasnije napraviti instalaciju. Također, putem Ubuntu One servisa lako koristite podatke s drugih računala i ujedno imate besplatni backup 5GB podataka “u oblaku”.

Autor: Infinius

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

12 komentara

 1. Suko napisao:

  Ali dobro dodje i tu.

 2. admin napisao:

  Da, i? 🙂 Drago mi je da si se i ti okušao u komentarima, 4ndY.

 3. Suko napisao:

  Treba citati i HOW.

 4. Shicy napisao:

  Blaženi Unetbootin <3

 5. admin napisao:

  Jeste Shicy, zaista izvrsna aplikacija.

 6. darkmares napisao:

  BTW, mali update za Ubuntu One – sad je 5GB dostupno bez plaćanja, a ne “samo” 2 😉

 7. admin napisao:

  Ažurirano! 😉

 1. 30. travnja 2012.

  […] računalu). Nakon uspješnog preuzimanja presliku možete “spržiti” na CD ili preporučljivije staviti pomoću nekog alata na USB stick (cat, dd, dd_rescue, unetbootin itd.). Ukoliko ste odradili prvi korak možete bootati s media na […]

 2. 10. kolovoza 2012.

  […] Nakon uspješnog preuzimanja presliku možete “spržiti” na CD ili preporučljivije staviti pomoću nekog alata na USB stick (cat, dd, dd_rescue, unetbootin itd.). Ukoliko ste odradili prvi korak možete bootati s media na […]

 3. 23. prosinca 2012.

  […] računalu). Nakon uspješnog preuzimanja presliku možete “spržiti” na CD ili preporučljivije staviti pomoću nekog alata na USB stick (cat, dd, dd_rescue, unetbootin itd.). Ukoliko ste odradili prvi korak možete bootati s media na […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.