Blizzard ove godine objavljuje veliki naslov na Linuxu?

Blizzard Entertainment, razvojni studio za izradu video igara stoji iza nekih od najvećih igraćih naslova uopće, kao što su World of Warcraft, Diablo i StarCraft. Ove godine, u najavi je i nativna Linux igra.

Po desecima objavljenih članaka, posebno u posljednje vrijeme, jasno je kao dan da 2013. godina stoji izvrsno po pitanju igranja na Linuxu. Najzahvalniji za ovakav razvoj situacije je upravo Valve sa svojim nativnim Steam klijentom te nastavku razvoja odnosno portanja svog popularnog Source enginea na Linux. Na vlak u prolazu uskočili su i mnogi drugi, posebno imajući u vidu dolazak Steam konzole bazirane na Linuxu.

Pored Valvea, želju za izradom Linux igara izrazili su Egosoft, THQ, Overhaul Games i mnogi drugi, veliki i mali, prenosi Phoronix. Na ovu rastuću listu dodajemo i veliki Blizzard Entertainment.

Ako je vjerovati izvoru s Phoronixa, Blizzard će ove godine objaviti barem jedan od svojih velikih naslova nativno na Linuxu, a najavu možemo očekivati već ovo ljeto. Hoće li, i u kojoj mjeri Linux korisnici prihvatiti njihovu ponudu, o tome će ovisiti daljnji razvoj odnosno nedostatak istoga za ovu platformu.

blizzard-starcraft

Priče po kuloarima glase da Blizzard već godinama interno razvija nativnu Linux inačicu popularnog World of Warcrafta, te da je ista odavno spremna za objavu. Glavna prepreka je navodno, veliki broj različitih GNU/Linux distribucija odnosno ne postojanje nekakvog standarda. Steam na Linuxu bi mogao sve ovo promijeniti, tako da još jednom – očekuje nas zanimljiva godina po pitanju igranja na Linuxu!

Izvor: Phoronix

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)
Blizzard ove godine objavljuje veliki naslov na Linuxu?, 4.5 out of 5 based on 6 ratings

16 Komentara

Dodaj svoj

Ove godine treba izaći nova MMORPG igra ( massive men only role playing girls ? ) koja će nasljediti WOW. Možda će upravo ona izaći i za Linux. Tko zna. Osobno bi najrađe da Starcraft portaju na Linux.

Mene samo SC zanima, po mogućnosti da portaju prvi nastavak s podrškom za nativnu rezoluciju ekrana 🙂

Uz to i da ga relicenciraju pod nekom slobodnom licencom ne bih se žalio.

Ja sam nekada prešao ceo D2LoD, naravno na sve tri težine (normal, nightamre i hell) i hardcore režimu vodeći čarobnicu. Jedini ozbiljan problem za nju je Duriel (velika kraba na kraju drugog čina) na sve tri težine i Diablo na prvoj (jer se tada nemaju skilovi sa 30-tog nivoa). Imam drugara koji je isto bio D2/D2LoD fan, a razočaran je trojkom.

No, treba videti koliko će se igrači zaista primiti na linux. Za to je neophodno da izađe neka distribucija gde bi sve to radilo out of the box, jer su pripadnici igračke populacije u ogromnom broju slučajeva jedva naučili šta su to C i D na računaru ili nisu naučili ni to i ne žele da nauče ništa novo. Ako se to desi, onda je skok tržišnog udela linux-a neminovan.

4ndY

Ne bi se niko žalio da ga relicenciraju slobodno, ali to jednostavno nije realno. Besplatno bi možda i moglo (mada, malo verovatno), a slobodno bi značilo da neko može to da portuje slobodno natrag na windows, tako da je to moguće samo za igre koje su več komercijalno iskoristili. Jednostavno, koliko mi je poznato, blizzard je poznat po klasičnom nastupu na tržištu.

Vise bih voleo samo jednu Linux distribuciju ili dve koje rade neko na stotine koliko sada ima.
windows izlazi jednom u par godina i kada izadje on RADI. Linux izlazi na par meseci i kada izadje ima BUGOVE koje obicno ispravlja dosta kasnije ili ih ne ispravlja. Svaki put kada sam instalilrao Linux, pocev od 2006 uvek je nesto falilo da sam novim verzijama pokusavao to da ispravima ali bezuspesno. Ako imate 3 stvari i sada ne radi prva, u sledecoj verziji popravice je da radi ali nece raditi druga i tako u krug.
Umesto da Linux stalno trci napred, i stigao je i do efekata i igrica bolje bi bilo da prikoci da se napravi STANDARD i napravi sistem koji RADI.
Ovo je isto kada bi svaka zemlja imala svoj ksmicki program. Ili je bolje sve zemlje pod jednu organizaciju i udruzenih sredstava.
Podrzavam dolazak igara na Linux, ali kako komsiji da instaliram Linux kada mu se jave osnovni problemi i bugovi???

Poenta kapitalizma je upravo u zdravoj konkurenciji. Ne postoji jedan centar za proizvodnju cipela, već može da ih proizvodi ko god želi i ima mogućnosti za to. Upravo se na taj načijn dolazi do kvaliteta. MS bi se do sada odavno uspavao da nije imao konkurenciju drugih proizvođača.

Po mojim iskustvima vodeće distribucije rade dobro od 2003 na ovamo (mada sam koristio još Red Hat 6.2 davne 2000-te). Ne znam šta to kod tebe tačno ne radi i šta očekuješ, ali ako si mislio na to da neko parče hardvera nije podržan ili da tvoj omiljeni program ne postoji, to nije bag, već stvar softverske i hardverske podrške. Softverska podrška je takva kakva jeste zato što ne samo što je udeo linux-a ispod 1.5%, već što tih malo više od jednog procenta ne čine uopšte reprezentativan uzorak, već upravo oni koji ne žele da plaćaju softver. Za takve se softverskoj industriji ne isplati da radi. Sa hardverom je situacija bolja jer hardver moraju svi da plate.

No, to se može promeniti ako se privuku na linux npr. igrači, tj. velika populacija koju boli uvo za pljuvanje po majkrosoftu i ideologiju neplaćanja softvera. Koliko god trubili o FOSS principima, činjenica je da je gro linux korisnika izabrao linux isključivo zato što je besplatan. Kada se privuku i drugi, koji su potencijalne platiše softvera, situacija sa softverom se može popraviti.

Ne”š ti šta imaju puno portati stare naslove, mogu ih (sve, D2, D3, WoW, SC, SC2) samo provući kroz wine layer i upakirati i postigli su puno (jer svih 5 radi izvrsno pod wine, osim rezolucije za SC, što je već spomenuto).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.