Boot Linux sustava za 0.85 odnosno 1.2 sekunde

Razvijatelj koji se predstavlja pod nadimkom “threewater” objavio je video u kojem se Linux sustav boota u svega 1.2 sekunde!

Još zanimljivije jest da je čitava stvar odrađena na ARM platformi. Autor je računalo sam slagao, koristeći Allwinner A10 SoC (malo smo istraživali i čini se da sadrži ARM Cortex A8 procesor clockan na 1.2GHz te Mali400 grafički čip), 512 MB radne memorije i 4 GB NAND Flash memorije.

Što se tiče softverske strane, korišten je Linux kernel 3.4 s posebno prilagođenom verzijom uboota, squashfs te na koncu, Qt 4.7.4 aplikacija koja služi kao mjerač. LZO je korišten da bi se komprimiralo Linux kernel (2 MB) i rootfs (7 MB), a sve zajedno se učitavalo s NAND flash memorije za postizanje optimalne brzine.

Za podizanje sustava potrebno je svega 0.85 sekundi, odnosno 1.2 sekunde s Qt aplikacijom. Naravno, za potpuno funkcionalan sustav potrebno je prilično duže; ipak, ove brojke su impresivne.

Pogledajmo i boot log:

Linux boot log

Pozivamo vas da u komentarima ostavite vrijeme potrebno za podizanje vašeg sustava. Točne podatke možete dobiti koristeći program BootChart. Uz vrijeme svakako navedite i osnovnu konfiguraciju računala, distribuciju koju koristite i verziju Linux kernela.

Ako ste član našeg foruma, rezultat možete napisati i tamo, gdje imamo posebnu temu pod nazivom “Bootchart – Tko zadnji magarac!” 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Boot Linux sustava za 0.85 odnosno 1.2 sekunde, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

Igrao sam se sa brzinom boota, a sada to ni ne pratim otkada sam presao sa Ubuntu na Lubuntu (tu se ustedi nesto vremena), zatim postavljanjem SSDa diska jos se dobije.

Tako da mi sada ispada da se BIOS dize duze nego je potrebno samom OSu a to je cca 10-ak sek za Lubuntu 12.10 na OCZ SSD Vertex 4, CPU AMD Dual 4850, 3GB RAM DDR2,

Imam novi komp, ja sam pogasio one obavjesti pri paljenju, tako da se praktički logotip pri paljenju preskoći i učita OS, ja budem zasada izdržao sa hardiskom jer su mi SSD preskupi a vijek trajanja im je prekratak. Očekujem iduće godine da bude SSD upola jeftiniji pa kupujem 🙂

“Još zanimljivije jest da je čitava stvar odrađena na ARM platformi”
A ne, bootat će se na x86 ispod sekunde. Pa samo BIOS, testiranje memorije, uređaja interapta traje x sekundi na x86.
Ako se ne misli na glasovite Redmond “hybernate” podvale.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.