Btrfs u Oracle Linuxu

Btrfs, obećavajući datotečni sustav nove generacije koji je već nekoliko godina u razvoju, upravo će odigrati bitnu ulogu u Oracleovim Enterprise Linuxu, piše Phoronix.com.

Chris Mason, jedan od čelnih ljudi Btrfs projekta, prošli tjedan držao je govor na SCALE (Southern California Linux Expo) 10x LA manifestaciji. Spomenuo je krajnji rok za dugo očekivani Btrfs fsck alat (inače, jedna od najvećih  prepreka za masovnije prihvaćanje Btrfsa – nagli nestanak struje dovoljan je da vam zatreba fsck alat kojeg Btrfs još uvijek nema). Navodno se radi o 14. veljače, kako bi sve bilo spremno za sljedeća izdanja Oracle Linuxa i SUSE Linux Enterprisea.

Chris Mason - čovjek iza Btrfs projekta

 

Chris je potvrdio kako će Oracle u sljedećem izdanju svoje Linux distribucije (inače, komercijalni derivat Red Hat Enterprisea) podržati Btrfs, trenutno kao opciju za root particiju, a kasnije bi Btrfs trebao postati pretpostavljeni datotečni sustav u instalacijskom alatu i zamijeniti dosadašnji EXT4.

Informacija: Ubuntu, Fedora i openSUSE također pružaju mogućnost instalacije na Btrfs particiju, dok je Moblin jedina distribucija koja ovu opciju donosi kao glavni izbor.

Više o svemu možete pročitati na sljedećim stranicama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

2 komentara

  1. Marko napisao:

    hoće li podržavati fsck ? mislim dali je to u planu ?

  2. linuxzasve napisao:

    Da, piše u tekstu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.