Linux Mint 16 vs Arch Linux – Pobjednik je…

Kako usporediti ove dvije distribucije, pitam se dok sa zadovoljstvom koristim Arch Linux. Toliko se razlikuju da bih teško našao neku sličnost. Ipak, postoji nešto na temelju čega se mogu uspoređivati: grafičko okruženje.

Linux Mint – baziran na Ubuntuu. Popularna, moderna distra prilagođena novim korisnicima, dolazi sa predinstaliranim programima koji su dovoljni za svakodnevno korištenje, ima ograničenu podršku.

Arch Linux – nezavisna i rolling release distra, ima tekstualnu instalaciju, svoje pakete (i najnovije verzije programa) i repozitorij koji održavaju korisnici (AUR). Prilagodljiva je vašim potrebama, ali zahtijeva veće znanje;

Cinnamon – još jedno u nizu odličnih grafičkih okruženja.

 

Mint desktop

Mint s Cinnamonom

 

Arch desktop

Arch s Cinnamonom

 

Linux Mint dolazi sa svojim Cinnamonom, dok Arch Linux ostavlja korisnicima izbor koji DE ili WM žele instalirati.
Za instalaciju Cinnamona na Archu se moramo malo potruditi.

(Uz pretpostavku da imate instaliran osnovni sustav:)

sudo pacman -S cinnamon

kucamo lozinku, i čekamo da instalacija završi.

Ako je sve uspješno prošlo, potrebno je Cinnamon pokrenuti ručno, a za to je potrebno dodati liniju koda u datoteku ~/.xinitrc:

nano ~/.xinitrc

Napravimo novi red i pišemo:

exec cinnamon-session

Izađemo, spremimo promjene i kucamo zadnju naredbu u tekstualnoj instalaciji:

startx

Emocije zasad ostavimo po strani, nismo još završili. Budući da nemamo predinstalirane programe (web preglednik, terminal, uređivač teksta…), koristimo xterm da bismo instalirali ono najpotrebnije.

Da bismo mogli usporediti Arch s Linux Mintom instalirat ćemo MDM display manager.
MDM display manager još nije službeno podržan, ali ga možemo instalirati iz AUR-a.

Pažnja: Paketi u AUR-u, iako prilično stabilni, nisu službeno podržani i ovo instalirate na vlastitu odgovornost!

Preuzmemo tarball, (za instalacije iz AUR-a napravimo folder Packages u kojem ćemo kompajlirati pakete), spremimo ga u Packages i prijeđemo na terminal.
Prvo dolazimo do tarballa:

cd Packages

otpakiramo datoteku:

tar -zxvf mdm-display-manager.tar.gz

odaberemo folder:

cd mdm-display-manager

i krećemo s kompajliranjem:

makepkg -s

nakon kompajliranja, izlistamo sadržaj foldera:

ls

nađemo novoizgrađeni paket (ima oznaku .pkg.tar.xz) i instaliramo:

sudo pacman -U mdm-display-manager-….pkg.tar.xz

Da bismo omogućili MDM koristimo naredbu:

sudo systemctl enable mdm

Ako je sve završeno bez problema, isprobamo i instaliramo temu za display manager koja nam se svidi. Instaliramo programe koji nam trebaju i krećemo s uspoređivanjem.

Distre su instalirane na istom hardveru s ravnomjerno raspoređenim prostorom na hard disku.

Sad konačno možemo krenuti s usporedbom:

Boot time:

Mint = 39sec
Arch = 44sec

(vrijeme je mjereno 3x s autologin opcijom)

Desktop nakon instalacije:

Mint desktop

Mint desktop

 

Arch desktop

Arch desktop

 

Izbornici:

Mint meni

Mint meni

 

Arch meni

Arch meni

 

Informacije o sustavu:

Mint info

Mint info

 

Arch info

Arch info

 

Procesi:

Mint procesi

Mint procesi

 

Arch procesi

Arch procesi

 

Zauzeće:

Mint zauzeće

Mint zauzeće

 

Arch zauzeće

Arch zauzeće

 

Postavke sustava:

Mint postavke

Mint postavke

 

Arch postavke

Arch postavke

 

Pozadinske slike:

Mint pozadinske slike

Mint pozadinske slike

 

Arch pozadinske slike

Arch pozadinske slike

 

Tema:

Mint teme

Mint teme

 

Arch teme

Arch teme

 

Radna površina:

Mint radne površine

Mint radne površine

 

Arch radne površine

Arch radne površine

 

Scale:

Mint scale

Mint scale

 

Arch scale

Arch scale

 

 

Nemo:

Mint Nemo

Mint Nemo

 

Arch Nemo

Arch Nemo

 

 

Instaliranje programa:

Mint instalacija programa

Mint instalacija programa

 

Arch instalacija programa

Arch instalacija programa

 

 

Podešavanja:

Mint kustomizacija

Mint nakon podešavanja

 

Arch kustomizacija

Arch nakon podešavanja

 

Tijekom korištenja kod Linux Minta sam primijetio bug* u ikonici za wireless.
Hardver je uspješno prepoznat, a brzina (osim pri podizanju sustava) je bila ista kod obje distre. Što se tiče izgleda, instaliranjem tema lako možemo uljepšati i prilagoditi desktop svom ukusu.

Kao što sam naveo, Linux Mint i Arch Linux se razlikuju u mnogo stvari. Ono što ih u ovoj situaciji čini sličnima je korišteno grafičko okruženje.

Zanimljivo je da obje distre nude jednostavnost, ali da razjasnim: Linux Mint nudi jednostavnost u korištenju, najviše da ublaži korisnicima prelazak sa drugog OS-a na Linux, dok Arch Linux nudi jednostavnost OS-a kojeg sami naknadno prilagođavamo svojim potrebama.

Ako ste početnik ili nemate dovoljno znanja i vremena – koristite Linux Mint. Neka vam bude poligon za bolje upoznavanje Linuxa.
Tko je pobjednik? Iznenadit ćete se ako kažem da je pravi pobjednik – korisnik.

*Bug s ikonicom za wireless je uzrokovao da se na Mintu ne prikazuje stanje isključene wireless mreže

 

Autor:Vision

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Linux Mint 16 vs Arch Linux - Pobjednik je..., 4.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

29 komentara

 1. trzalica napisao:

  Super članak!

 2. Vjekoslav napisao:

  Super tekst. Arch Linux je, čini mi se, u zadnje vrijeme dobio dosta na popularnosti na LZS-u. Upravo sam se iz tog razloga i ja odlučio okušati u instalaciji i nisam požalio. Zasada sve radi kako spada a i naučio sam ponešto novo. Osobno, ne koristim Cinnamon već Xfce, premda sam u zadnje vrijeme počeo malo tweakat po KDE-u i moram reć da mi se jako sviđa. Također mi je fora što je promjena DE-a praktički jedna naredba pa je lagano isprobavat alternative. Sve u svemu, svim korisnicima Mint-a ali i ostalih distra bi definitivno preporučio da se barem jednom okušaju u instalaciji Arch Linux-a. :=)

  • Branko napisao:

   Kazu da bi ova godina mogla biti u znaku Archa. Nakon godina u sjeni, Arch izgleda konacno dobiva zasluzenu paznju Linux zajednice.

 3. alanford napisao:

  Kao početniku, sa puuuuno godina rada na windowsima (od 3.11 do W 8.0) Linux Mint mi je bezbolni prelazak i preporučam svima. U početku sam bio skeptičan i sa malom dozom nepovjerenja ali ipak radoznao i nisam požalio.

  • r3bl napisao:

   Nakon nešto iskustva sa ostalim Linux distribucijama, svakako ti preporučujem da probaš Arch. Potpuno drugačije Linux iskustvo kada u potpunosti utičeš na to kako će sistem da se ponaša.

  • darkborn napisao:

   Ovo zvuči kao da sam ja napisao 🙂
   Ok, ja sam imao kontinuirane izlete u Linuxworld (Suse 6.x, Mandrake, Damn Small, Slax, Ubuntu…) ali svodi se na isto. Nije mi se više dalo prčkati po Registryu; a niti po GRUB-u, apt-get –forcati drivere i sl nakon switcha, pa sam nasjeo na Mint i – potpisujem gore navedeno: nisam požalio.
   Malo mi je krivo što to ranije nisam učinio, ali nije ni Mint baš bio stabilan ranije (mislim da sam Mayu prvu deflorirao)… a sad mi se više ne da niti paliti komp sa Winsima, mrsko mi je. Zvuči otrcano ali: Linux puno bolje radi, logičniji je… ma sve super a sa Mintom čisti hedonizam.
   Htio bih neki XFCE probati, možda sa Archom, tek toliko da osjetim i brzinu… ali prezadovoljan inače.

 4. Davor R. Bergam napisao:

  Ja san najzadovoljniji Debian-om. Sad koristin old stable. Nisan preša na novoga.

 5. Vl@do napisao:

  Odlicno stivo. I nisam ovo shvatio kao neko natjecanje izmedju dvije distre. U svakom slucaju smo mi korisnici pobjednici.
  Ipak, Archu dajem malu prednost. 🙂

 6. acinic napisao:

  Potpuno ppromašen tekst. Trebalo je uporediti Manjaro i Mint a ne Arch i Mint. Arch i Mint se veoma razlikuju a i ciljna grupa im je drugačija. Ko je navikao na Mint ja mu ne bih preporučio da pređe na Arch. Iz prostog razloga da stabilnost nije na istom nivou kao kod Mint Linux distribucije. Bar imam iskustva sa Manjaro sa kojim sam imao veliki problem prilikom jedne obimnije nadogradnje! Manjaro ima pakete koji kasne deve nedelje posle Arch paketa u nadogradnji. Pa vi vidite da li vam je to dovoljno stabilno. Meni nije stabilno. Problem sa Manjaro sa x serverom posle nadogradnje. Rešio sam preko nove instalacije sistema sa slobodnim drajverom a ne nvidia drajverom. Poređenje je trebalo i preciznije odraditi. Koliko su distribucije ispod haube različite. Zaključak je takođe pogrešan. Korisnik jeste pobednik uvek ako ima dovoljno znanja. Većina korisnika ne želi da se smara nečim što im nije potrebno u životu! I broj korisnika pokazuje koja je distra pobednik. To je ubedljivo Mint!!!

  • Branko napisao:

   Moje iskustvo s Manjarom je sasvim različito. Imam ga već deset mjeseci na svom računalu i još uvijek radi bez problema. Bilo je par greškica koje sam rješio za do tri minute posjetom na Manjarov forum iili Archev wiki, ali sve što se riješi s dvije linije u terminalu ja ne smatram problemom.
   I mislim da si profulao smisao teksta. U biti usporedba ta dva sasvim različita sustava je i smišljena da prikaže dva različita korisnika Linuxa: Jedan koji nema volje i/ili vremena i želi sustav koji radi pa koristi Mint, te drugi tip korisnika koji voli slagati svoj sustavi i želi znati i naučiti kako stvari rade ispod haube pa se odlučuje za Arch. Jedino što povezuje ova dva sustava u ovoj usporedbi je Cinnamon koji je u biti identičan i na Mintu i na Archu. Ono što se tu razlikuje se nalazi ispod haube.
   I zato je pobjednik korisnik. Kod Minta zato jer koristi dobar, siguran i pouzdan sustav koji ne zahtjeva komplicirano održavanje, a kod Archa zato jer koristi sustav koji je sam složio po svojoj želji a uz to je još naučio hrpu stvari koje će mu u kasnijem radu s Linuxom sigurno pomoći.

 7. Kruno napisao:

  Ja sam skinuo priručnik za instalaciju, planiram ga i isprintati. Upustit ću se u to poslije ispita, ali bit će to samo koketerija, bezazleni flert, peglam sa Debina stable na – Debian stable. Ali probat ću…

 8. Cooleech napisao:

  Dobar tekst, no vidim da su opaske koje sam naveo u Draftu ignorirane. Bug s ikonicom za wireless je u tome da se na Mintu ne prikaže stanje wireless mreže kad se isključi (tako je na moj upit autor teksta objasnio).

  Vision, ne obraćaj pozornost na pojedine komentare i samo hrabro naprijed!

 9. codegun napisao:

  nakon avanture s Archom i Cinnamon-om koja nije uspješno završila (forum) bio sam primoran staviti zadnji Mint. Pišem to iz perspektive korisnika kojemu računalo služi za posao – vrijeme i novac je u igri.
  Moram reći da taj Mint zbilja divno radi i da je to najzreliji Linux koji sam koristio (Ubuntu, Fedora, probao oba Debian-a stable i testing, probao LMDE koji se srušio nakon update-a, makar nisam pročitao to što sam trebao, a opet je pitanje a zašto i bi čitao?).
  Uglavnom, tko se ima vremena zafrkavat nek koristi Arch a ovi drugi nek odaberu neku pouzdanu distru, kao ja npr. Mint.

  • Petar napisao:

   Potpisujem. Ja već neko vrijeme koristim Mint sa Cinnamonom jer ga gotovo uopće ne moram podešavati nakon instalacije što mi je jako bitno. Cinnamon preferiram u odnosu na MATE. Iakoi nostalgije radi na nekim računalima imam i fedoru (“distra koja je pop my GNU/Linux cherry”)

   Dugo sam tražio “savršeni” (takav ne postoji!!!) sistem i mislim da je Mint na dobrom tragu.

 10. Jehonan napisao:

  Kao prvo, svaka čast na ovom nadasve korisnom, konciznom i lijepom članku gdje se vidi (tko želi vidjeti) razlika u filozofiji distribucija, dakle OOB naprama KISS. To je to! Tko želi OOB iskustvo, mora biti žrtva mint marketinga. Tko želi, ja bih to nazvao inžinjersko iskustvo, taj ide na KISS distribuciju. Sada, tko k čemu teži, teži k onome što mu leži?! Apropo kolege acinica, mogu samo reći da ste “fulali ceo fudbal” s Vašim osvrtom na ovaj tekst! Iz moga skromnog iskustva, najlakše je laprdat i osuđivati tuđi trud i rad, no, kada treba sam nešto pokazati, e onda zapne. Toliko puta viđeno! No, kako ne želim biti ničiji advokat, a osim toga vjerujem da i sam autor ovoga teksta ima “cum grano salis”, to ostavljam njemu, osim ako čovjek nema pametnijeg posla 🙂 Toliko za sada, te još jednom, svaka pohvala autoru teksta! Ave!

 11. Zlatko napisao:

  Svaka čast za tekst. E volim kad pročitam ovakve stvari. Bravo još jednom.

 12. Sermage napisao:

  Nisam dugo korisnik no najsretniji sam sa Fedorom.

 13. Yorkin napisao:

  Ja sam članak shvatio čisto kao usporedbu jedne normalne i rolling release distribucije, pri čemu imaju istu karoseriju, ali je ono ispod haube drugačije. Ne mogu govoriti o vlastitim iskustvima sa najnovijim Mintom jer sam još uvijek na Mayi (Mint 13), a na jedan prastari laptopčić sam instalirao Manjaro, budući da sam htio vidjeti kako je to živjeti sa rolling release distribucijom (a i planiram jednog dana otići na sam Arch).

  Manjaro radi sasvim stabilno, tim više što se radi o laptopu koji je star 6 godina… jedini je problem da ne prepoznaje WLAN karticu, ali vjerojatno bi se to dalo rješiti u 5-6 linija u Terminalu.

  Sve u svemu, članak sa dosta slika i bez previše filozofije… sviđa mi se.

 14. Debian_XFCE napisao:

  A Debian sa XFCE DE? Sto njemu fali? Cinnamon nije lightweight i dosta zauzima memorije naspram xfce-a.

  • rudar napisao:

   Podupirem kolegu koji koristi istu distru i radno okruženje kao i ja. Red je i da se ljubitelji Archa upozore da nisu sami u svemiru… (šala mala, nema zla!).
   Ipak, u ovom članku nije bila namjera da se istaknu LM i Arch kao ‘jedine’ i najbolje distre, nego samo da se usporede njihov rad i performanse u odnosu na konkretne zahtjeve pojedinog korisnika. Autorska je sloboda što je usporedio baš LM i Arch, a ne, recimo, Sabayon i Gentoo (koliko znam, Cinnamon kao radno okruženje može ići na obje distre). Nema prigovora tom postupku, njegov trud zaslužuje pohvalu, samo bih možda dodatno naglasio da radno okruženje nije glavni kriterij za izbor neke distre.
   Na kraju, Debian je ipak sveobuhvatan, pa tko traži, naći će…

 15. valic napisao:

  Definitivno bi bilo bolje usporediti Mint vs. Manjaro (arch based distro)

  Ovako mi je ovo usporedba nebo zemlja, potpuno dva različita koncepta, izuzevši sučelja.
  Ali ako se htjela napraviti usporedba Arch vs. Mint, definitivno je logičnije bilo Mint i Manjaro, budući da Manjaro je baziran na Arch Linuxu, ali kao Mint se fokusira na jednostavnost korištenja za prosječnog korisnika (što mi čisti Arch nikako nije za prosječnog korisnika)

  • Zlatko napisao:

   Ne slažem se da bi bilo uporediti Mint vs. Manjaro. A razlog je više nego očigledan, čovek je barem s moje tačke gledišta, želeo da prikaže razlike u krajnjostima, dakle, nešto što moraš da sagradiš i nešto što ti već stiže sagrađeno.
   Voleo bih da pročitam neki tekst npr Gentoo KDE vs Kubuntu LTS (ili Mint KDE), jer s moje tačke gledišta ovo su dve potpuno različite filozofije, dve krajnjosti takoreći bez dodirnih tačaka.

 16. valic napisao:

  A oko izbora sučelja, XFCE mi je sada broj 1, isproban na spomenutim distribucijama (Manjaro i Mint), i jednostavno super iskustvo, doduše nedostaju neke sitnice (kao npr. rounded corners na panelima i sl.)

 17. Haris napisao:

  Genijalan clanak, svaka cast! Sto se mene licno tice Arch all the way ( suoruga i djeca koriste mint ). Kao sto rece na kraju, pobjednik je korisnik.

  Pozdrav

 18. dakt napisao:

  Archer sam vec preko 5 godina. Za moje potrebe najbolja distribucija….Arch je dobar za nas “umirovljene” ex Slackwareashe i ostale compile and run ex korisnike, starudije.

 19. Jack napisao:

  Nadam se da ova a ni bilo koja druga godina neće biti u znaku Archa, i da on nikada neće steći popularnost. JER je to jedan od uvjeta da ostane zdrav i stabilan. (Ubuntu je bio relativno normalan a nakon uspinjanja popularnosti i verzije 9.10 počeo je odlaziti u 3pm)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.